自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

租樓, 所有嘢傾好晒, 簽之前兩個鐘,
個業主突然要加一條款“唔比鑽牆”...

間房冇櫃, 所以我要整條鐵通嚟掛衫..
個廰我又已經訂咗2塊大鏡...所以對我嚟講係有影嚮..

其實我好好好鍾意間屋, 所有傢俬都訂好晒,

我可以點游說個業主?? :-( :-(

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你同個業主講聲你會咁做, 但第日交樓既時侯會補返D洞油返靚佢, 睇下佢接吾接受LAW

原帖由 ElaineYuen 於 09-7-2 09:12 發表

...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

你一定係租全新樓...
不過佢未簽約, 你就已經訂傢俬嘅
一日未交鎖匙都唔敢咁老定~
如果佢堅持唔俾鑽, 你肯補返都無用...
我家姐當年租全新樓就係, 講明唔俾鑽牆

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ElaineYuen 於 09-7-2 09:12 發表

...

如果係我..........我會唔租. 而且會嘈個地產. 再搵過第二間一樣間隔嘅 (同屋苑應該有一樣嘅) 因為個業主睇黎都係一個好麻煩嘅人, 第日走時逐樣同你計.

不過點解你會未簽約就買定嘢? 再租樓千祈唔好咁.

翡翠宮

仲有, 我覺得你比佢知你好鐘意佢層樓, 又要好似求佢咁, 比你鑽牆, 佢實知可以食住你. 反而你而家同地產講因為佢麻煩唔想租, 地產自己游說佢好過.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 kc_01k 於 09-7-2 09:38 發表
仲有, 我覺得你比佢知你好鐘意佢層樓, 又要好似求佢咁, 比你鑽牆, 佢實知可以食住你. 反而你而家同地產講因為佢麻煩唔想租, 地產自己游說佢好過. ...

會唔會俾人反咬佢, 焗佢撻訂

大宅

佢話一定要補番+油番好似全新一樣, 完美無睱 :(

我問過c傅, 補番+油番好要6-7千!!

係, 你講得啱個地產係無能 + 蝦我! (未比訂金)

係呀, 間樓係新, 又有會所, 重平過同樣嘅2千蚊租!!!

我已經用咗3個下午, 睇咗30幾間, 依間最好, 感覺最舒服!

但唯一個業主...

你地會點揀??

王國長老

原帖由 ElaineYuen 於 09-7-2 10:13 發表

我已經用咗3個下午, 睇咗30 ...

你寧願個個月俾多2K, OR臨尾髹牆俾6-7K...
條數响度, 你自己計

翡翠宮

原帖由 小倩 於 09-7-2 09:45 發表

會唔會俾人反咬佢, 焗佢撻訂

樓主無講佢已比訂. 如果比咗訂, 應該有臨時租約架喎.

伯爵府

原帖由 ElaineYuen 於 09-7-2 10:13 發表

自己補再油番都得呀, 不過睇黎個業主係麻煩友
你走時唔話你鑽牆, 一係就話你整花個地
上網睇唔少
我係你的話, 我會唔租

男爵府

就算唔鑽牆,油漆也會隨日子而自然損耗,有深淺印,這點在很多租約都寫明,業主不能用這點,扣按金。

但這位業主看來很麻煩,我建議你放棄,免得將來被扣按金。

王國長老

原帖由 kc_01k 於 09-7-2 10:19 發表

樓主無講佢已比訂. 如果比咗訂, 應該有臨時租約架喎.

佢初初未講嘛

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

難得睇啱又平,我一定會租。

買個平衣櫃,d鏡掛房門/大門,唔俾鑽牆咪鑽門囉,到時真係要換門,都唔會好貴(房門我估6/7百,大門就可能要2千)

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

翡翠宮

如果係新樓, 好多業主就算你話肯整返, 佢都唔制. (我自己新樓租出都係)

你不如放棄你買嘅嘢啦!

別墅

如果你未比訂,同個地產講:呢個業主咁煩,有無第二間比我睇呀,我幾日前喺第二間地產見到間幾好喎,你有無呢個盤呀....
要玩心理戰架,比個地產同業主知你唔係剩係會用呢間地產公司同埋唔係一定要租呢間...佢地知食你唔到就自己會搵你再傾,萬一真係租唔到呢間我都覺得係好事,因為呢個業主呾麻煩,你會有好多手尾跟...

翡翠宮

仲有, 樓主, 我唔知你呢間屋幾尺, 不過你講"補番+油番好要6-7千", 但係你個業主係要"一定要補番+油番好似全新一樣, 完美無睱", 到時佢可能要你剷底再油, 一定唔係你講嘅$6~7仟, 要你成間屋油過, 起碼$15,000 (for 大概500尺屋咋喎).

王國長老

原帖由 yanchan1211 於 09-7-2 10:33 發表
如果你未比訂,同個地產講:呢個業主咁煩,有無第二間比我睇呀,我幾日前喺第二間地產見到間幾好喎,你有無呢個盤呀....
要玩心理戰架,比個地產同業主知你唔係剩係會用呢間地產公司同埋唔係一定要租呢間...佢地知食你唔到 ...

咁講"大"佢唔到㗎喎... 因為响第二個地產睇過, 再經其他agent簽約, 係要俾2家佣金㗎

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁佢會唔會將來真係屈你,要你油返俾佢。咁第二時佢再租出去,佢咪唔洗自己再拎錢執返靚間屋。

諗清楚先租。

原帖由 kc_01k 於 09-7-2 10:36 發表

仲有, 樓主, 我唔知你呢間屋幾尺, 不過你講"補番+油番好要6-7千", 但係你個業主係要"一定要補番+油番好似全新一樣, 完美無睱", 到時佢可能要你剷底再油, 一定唔係你講嘅$6~7仟, 要你成間屋油過, 起碼$15,000 (for ...

大宅

真係真係好多謝大家回應我, 同比咁多意見我!

我本身從來未租過樓, 所以唔識點應付...

間屋600尺, 6.5K.
依個盤所有地產公司都有, 冇簽睇樓紙 o架!!

有乜橫手可以出???

大宅

原來租新樓咁煩. 又學左野

首頁

尾頁

跳至