想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

今個月第一次用紅d.. 上個月既cycle係53日.. (之前大約30-35日)
- 6/19 (day 1) - 6/24 (day 6) m come
- 6/26 (day 8) - dodo
- 6/27 (day 9) - dodo
- 6/30 (day 12) - dodo
今日7/2 - 11:00am (day 14) 開始用紅d, 上線有80%, 下線隱約見到有印。
我今日有少少流啡, 今日下線隱約見到有印, 我想問...
1/ 係咪要日日用紅d keep check, 直至見到下線深粗先代表24-48小時內排卵??
2/ 上線係咪一定會有線架??
3/ 想知幾時掛卵只係要睇下線?

大宅

miffy.. 可唔可以幫下我丫~~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 cmy421 於 09-7-2 14:24 發表
今個月第一次用紅d.. 上個月既cycle係53日.. (之前大約30-35日)
- 6/19 (day 1) - 6/24 (day 6) m come
- 6/26 (day 8) - dodo
- 6/27 (day 9) - dodo
- 6/30 (day 12) - dodo
今日7/2 - 11:00am (day 14) 開始用紅d ...

之前 30-35日, 大約 day 16-21排卵; 53日, 大約 day 39排卵.

你今日DAY 14 , 可以試下測到去 DAY 21 睇下點先.

見到有深粗係表示將於24-48小時內排卵, 可以係深粗當日及隔1日都DODO.

近粉色紙頭果條每次浸完一定有, 你要睇花同白色膠片之間有無線.

複式洋房

我都係第一次用…我想問深紅粗會為持幾多日??咁有粉紅線又會有幾多日?會吾會用曬成過周期都冇出現過紅線?如冇…係咪代表冇排egg?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 Zoey187820 於 09-7-2 17:41 發表
我都係第一次用…我想問深紅粗會為持幾多日??咁有粉紅線又會有幾多日?會吾會用曬成過周期都冇出現過紅線?如冇…係咪代表冇排egg?

基上上只有1日深粗, 但有人會有3日. 亦有人可能只有半日 深粗 及可 能只有上線既1半粗度.

所以你係接近 LH高峰值時, 可以 6-8小時測多次以作比較.

複式洋房

我18/6day1! 28日週期!28至到昨天都冇線!!我應該幾開始check紅d!及應該幾時深粗?

禁止訪問

瑪瑙宮

原帖由 FTFT 於 09-7-2 18:11 發表
我想問排卵紙係咪就叫紅d?
除左可以check 排卵之外, 係唔係都可以check bingo?
如果係, 點check , 點為之bingo?

係呀, 紅d 係排卵.

你係測到 第一次 深粗 (排卵) 後 , 第10-12日, 排卵條下線 係越黎越深粗 , 過 80-90% 的話, 就有機 bingo

大宅

miffy,

我之前D cycle係咁既..
1月12-17 (37day)
2月18-23 (34day)
3月22-27 (35day)
4月25-30 (55day)
6月19-24

我7/2(day14)開始用紅d check,
check到今日7/9(day21),
都只係得條對照線, 下線有時得印囉,
咁係咪仲未排卵呀??

瑪瑙宮

原帖由 cmy421 於 09-7-9 14:20 發表
miffy,

我之前D cycle係咁既..
1月12-17 (37day)
2月18-23 (34day)
3月22-27 (35day)
4月25-30 (55day)
6月19-24

我7/2(day14)開始用紅d check,
check到今日7/9(day21),
都只係得條對照線, 下線有時得印囉,
咁係咪 ...

CYCLE 34-55, 大約 DAY 20-41排卵. 所以你要繼續努力驗 排卵條到大約 DAY 41.

期間見到稍為略粗, 可以先DODO , 之後6-8小時測多次;

另如有特別多分泌, 可以當日及接住2-3日測密少少 (6-8) 小時測多次, 以作比較.

祝 BINGO.

大宅

miffy miffy,

我今日(day22)11:30am check紅d都係冇下線,
但岩岩去完tolite就抹到有d透明既分泌,
咁即係代表咩呀?就快排卵?
呢幾日係咪要keep住dodo呀?

大宅

help help me la...

男爵府

應該接近排卵日了, 呢幾日keep住隔天dodo及check紅d

祝bingo
原帖由 cmy421 於 10-7-2009 16:30 發表

我今日(day22)11:30am check紅d都係冇下線,

瑪瑙宮

原帖由 cmy421 於 09-7-10 16:30 發表

你呢2-3日可以keep住 6-8小時測一次排卵條, 應該都差唔多排卵.

又或者 keep住 隔 日 dodo.

祝bingo

大宅

miffy,

我想問下今日係唔係叫深粗呀?
係咪今晚同後晚dodo就ok?

瑪瑙宮

原帖由 cmy421 於 09-7-14 12:36 發表
miffy,

我想問下今日係唔係叫深粗呀?
係咪今晚同後晚dodo就ok?

?ib_____D7XQvpuu9 ...

好深粗喎. 快D 今日 + 16/7 都DODO.

祝早孕.

大宅

唔該晒你丫..miffy..
好..等我今晚同7/16晚都dodo先..
am...我想生女wo...咁樣dodo..
係會生仔定女架??
今日day26深粗..咁係咪即係今日排卵呀??

大宅

miffy,

我尋日7/14(day 26)早上11:30 check到係深粗..
尋晚7:00再check多次又冇朝早咁深wo..
到今日7/15(day 27)早上11:00 check..
仲深粗過尋日wo...
咁我究竟邊日先係真正排卵日呀??

瑪瑙宮

原帖由 cmy421 於 09-7-15 11:28 發表
miffy,

我尋日7/14(day 26)早上11:30 check到係深粗..
尋晚7:00再check多次又冇朝早咁深wo..
到今日7/15(day 27)早上11:00 check..
仲深粗過尋日wo...
咁我究竟邊日先係真正排卵日呀?? ...

如果你 DAY 27 + 29 DODO 生仔機會較高.

你 DAY 26及之前有無DODO? 或者淨係等 DAY 29先DODO.

如果你真係要DODO, 一係叫老公唔好咁深入.

大宅

miffymiffy ,.

如果我用紅d只可以在早上9時同晚上10時先有時間check(最好ck的時間都返緊工,未返到屋企),咁你建議我在早上ck定晚上ck好d呢?

首頁

尾頁

跳至