婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

成件事係咁.(有D長)
今日約左BF同埋呀媽傾結婚既野....
我地打算出年9月結婚.

打算禮金比10萬,人情我地2公婆自己收返.
呀媽話唔得,要10萬加10圍酒.
我地話冇咁多錢,酒席希望收返人情打個和.

之後冇啦啦呀媽話出年要加家用比佢.話我做左野幾年都冇加過家用(一直都係比5K).我話而家仲儲緊錢,可唔可以唔加,而且第時有頭家都大左開支.佢話唔得.

之後又話點解唔係我BF自己比錢,點解要我出錢.
又問我知唔知頭家開支好大又要供樓,我弟弟仲讀緊大學.
成日都話我仲咩唔找個好條件既BF,點解結婚唔係BF比錢.我都想問佢,佢同佢BF(佢同FATHER分開左10年)咁耐,佢BF又有D錢,點解唔係佢BF養我地呀.唔係BF比家庭開支呀.

傾到最後傾唔理數,我呀媽話......
而家先30歲(就快),做咩咁快結婚,結左婚2個人搵錢又唔係比多D家用(我之前講過如果結左婚只可以比返5K一個月,冇可能再加),結黎做咩.我唔準你結呀......之後呀媽就走開左....

我真係好.......好....好....討厭我呀媽呀:;pppp:

大宅

照結婚, 結完仲要俾少d家用佢.

成30years old, 你媽係咪想你做老姑婆, 成世俾錢佢洗.

大宅

要10萬加10圍酒 差唔多賣女, 以前d人嫁左出去, 係唔會再理女家.

侯爵府

我呀媽話佢個時結婚都係比左10萬加10圍酒,而家算收少我地.....

照結...佢唔比好難搞......到時佢唔去/黑晒口面....咁都唔好睇....

唉/....而家唔知點搞.唔想再同佢傾....

原帖由 鑰匙 於 09-7-5 18:59 發表
要10萬加10圍酒 差唔多賣女, 以前d人嫁左出去, 係唔會再理女家.

禁止訪問

大宅

原帖由 小艾美 於 09-7-5 19:02 發表
我呀媽話佢個時結婚都係比左10萬加10圍酒,而家算收少我地.....

照結...佢唔比好難搞......到時佢唔去/黑晒口面....咁都唔好睇....

唉/....而家唔知點搞.唔想再同佢傾....

...

如果佢真係唔去/黑晒口面, 我一定唔會再理佢, 每個月俾返二千家月佢算.

男爵府

恨錢阿媽

大宅

會唔會佢真係以為自己投資左4百萬, 要回本..

大宅

嘩, 你阿媽真係好鐘意$.

複式洋房

嫁女定賣女呀?!?!?

10萬蚊都好好啦....依家又唔係好境!
同你阿媽再傾下啦!!

侯爵府

佢成日都話養到你咁大,係咪咁冇良心,咁冇責任感。咩都諗自己。 我有時想話佢,咩都諗自己我就連個5k家用都唔比你。
我之前去旅行比佢話我"姑寒人地闊佬自己"。我自己搵錢自己去旅行又唔係要佢比。。。。。唔知想點。

大宅

5k 都 唔係少啦...

複式洋房

唔好怪我值言,我相信你呀爸同你媽媽離婚,都可能係你呀爸頂唔順你媽媽呢個貪錢怪。

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好明白你阿媽擔心你嫁左唔理個屋企,
怕冇人照顧佢,但係都唔駛咁樣獅子開大口嫁,
10圍加10萬禮金個數真係好甘囉,
負擔到就冇所謂o者,咁你地負擔唔到,
唔通要你地問財務借俾佢咩,
其實你都好孝順啦,婚後個家用都唔會變,
好老實好多mani自己有頭家,都真係未必俾番咁多屋企,
我覺得做父母要體諒囉,你應該同佢傾下,
清楚話俾佢聽,你地係得咁多,
你問佢係咪想個女借財務,俾禮金同酒席佢,
我相信你阿媽會明o既

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 cramimi 於 09-7-5 20:43 發表
嫁女定賣女呀?!?!?

10萬蚊都好好啦....依家又唔係好境!
同你阿媽再傾下啦!!

同意! 10萬真係唔算少,如果佢再發神經,我會同佢講大不了同bf同居,咁連禮金都唔洗比,嚇下佢等佢收歛d都好!

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

原帖由 alicemic 於 09-7-5 22:51 發表

同意! 10萬真係唔算少,如果佢再發神經,我會同佢講大不了同bf同居,咁連禮金都唔洗比,嚇下佢等佢收歛d都好!

X 讚成

10萬係而家唔係叫少囉..唔好理佢..
想知道.你有無同你老豆傾下呢? 雖然佢地分開左..

子爵府

樓主~真係唔想講都講句~希望你唔好介意~!你阿媽真係好極品~!大佬~你都就黎30歲喇~佢都講得出口話你咁早嫁做乜..唉!十萬蚊都唔少架喇~仲要嫁左之後每個月俾5000~都仲要加~佢真係想食左你隻車!
我覺得就算你俾左佢都好~你阿媽去到飲你果餐都唔會方好面口囉~話哂佢都睇唔上眼你老公~佢一定會好難睇架!我覺得你真係要好好咁再同你阿媽傾~問佢係咪想迫死你或者係想以後無左個囡先?如果唔係既話,就好好地收左果10萬就算啦~

禁止訪問

大宅

嘩!!!!!!! 十萬禮金仲要加十圍酒不特止, 每個月五千家用仲想再加呀? 佢想加幾多呀? 你搵十萬一個月咩? 邊得黎咁多錢俾佢

佢有無諗下你結左婚有頭家要開支架? 而家都唔係話減佢家用啦!! 第日細佬讀完大學再讀碩士又係你供呀? 佢想換樓又要你出咁呀? 佢都貪喎!

咁既阿媽我會唔理佢啦, 照我自己份內事俾番每個月五千唔減就算啦, 一來佢都唔太like你男友, 根本想你搵個水喉射住佢....洗鬼理佢咩!!

唔準你結婚? 你成年人啦...佢唔準咪由佢...搵你阿爸做證婚人囉..超! (巴屎閉咩!)

首頁

尾頁

跳至