自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

d 媽咪鬼咁敏感, 一有少少說話對佢地仔女間學校唔係太好嘅評價時, 就即刻樹起晒鋼, 即時炮轟
一間學校梗有好有唔好ga la, 但d人只會肯聽讚嘅、好嘅説話。少少負面評價都唔可以接受......
睇到我流晒汗, 真係替個d無端端比人鬧嘅家長陰公....

王國長老

王國長老

討論過程最好要客觀及態度專重, 很多家長對子女學校都很支持, 如果不客氣批評很容易惹起別人不快. 其實無論如何, 對其他學校給予意見時都應該盡量謹慎, 中立和保持良好態度, 不要激起其他家長的反感.

眼見很多爭執, 多是由於其中一方態度上有欠禮貌, 有時是批評其他學校的家長, 有時是學校被批評而為學校辯護的家長, 其實雙方都應該保持禮貌.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

我從未喺嗰邊發過言, 只係睇。但都睇到流汗
眼見一d媽咪都係客氣傾談, 但1講到某間學校而唔米"大讚"嘅話, 就比d die hard fans狂插
曾經有媽咪話教育嗰邊d人只聽美言, 完全正確呀

原帖由 edea 於 09-7-17 20:55 發表
討論過程最好要客觀及態度專重, 很多家長對子女學校都很支持, 如果不客氣批評很容易惹起別人不快. 其實無論如何, 對其他學校給予意見時都應該盡量謹慎, 中立和保持良好態度, 不要激起其他家長的反感.

眼見很多爭執, ...

伯爵府

原帖由 仍然掛住你 於 09-7-17 21:05 發表
眼見一d媽咪都係客氣傾談, 但1講到某間學校而唔米"大讚"嘅話, 就比d die hard fans狂插

...

所以我都係盡量少發言.....

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

只睇唔回......天下太平......

禁止訪問

王國長老

王國長老

其實冇話唔可以回, 或者唔可以講出意見, 不過如果大家用詞技巧少少, 禮貌少少, 可以減低好多不必要既磨擦.

大家都已經係成年人, 最遺憾見鬧來鬧去, 仲用埋粗口, shut up, stupid等字眼去攻擊他人.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

好媽媽勳章

但有時都忍吾到手!

伯爵府

原帖由 miffy 於 09-7-17 21:19 發表
我會照講, 我相信全香港無一間學校係完美.........只係d人唔化~~ 如果讀過, 過來人有分享我覺得絕對可以參巧........我只係最憎道聽途說果d, 聽完人地亂up, 走去講到似層層............. ...

但當你真心同人地分享自己個仔間學校時,有人會背後話你:努力唱好個仔間學校、乜野狂熱份子....

所以我依家都盡量少留言。真係怕怕!mouth:

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 caryfox 於 09-7-17 21:15 發表
只睇唔回......天下太平......

我以上的topic只是回應 caryfox 只睇唔回......天下太平的

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 chunheimama 於 09-7-17 21:28 發表

我以上的topic只是回應 caryfox 只睇唔回......天下太平

大宅

呢個字, 有一個人常用來話人, 更有" 冇腦/蠢/笨......"但教育嗰邊冇人理

原帖由 edea 於 09-7-17 21:22 發表
其實冇話唔可以回, 或者唔可以講出意見, 不過如果大家用詞技巧少少, 禮貌少少, 可以減低好多不必要既磨擦.

大家都已經係成年人, 最遺憾見鬧來鬧去, 仲用埋粗口, shut up, stupid等字眼去攻擊他人. ...

別墅

日前忍唔住留咗言, 即俾人亂插, 好唔開心! 今早至同同事呻完。 親身經歷過,覺得滿意自己小朋友間學校都俾人插, 仲點敢喎果邊留言。

原帖由 dabbycheung 於 09-7-17 21:26 發表

但當你真心同人地分享自己個仔間學校時,有人會背後話你:努力唱好個仔間學校、乜野狂熱份子....

所以我依家都盡量少留言。真係怕怕!mouth:mouth:" /> ...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

同行都如敵國啦.

子爵府

原帖由 仍然掛住你 於 09-7-17 21:05 發表

...

我都有同感,尤其國際學校果邊d人仲激

大宅

呢個係一個典型例子

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... p;extra=&page=3

講明先呀, 我唔米摟主呀, 唔想令人誤會, 我淨係有感而發咋

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

d人真係 ... 咁大個人都short short地,間間學校都有好有唔好架啦. 洗唔洗咁敏感要起晒鋼? 我覺得果d人都幾可憐,下下都要防衛,成隻箭豬咁.
多謝樓主分享,我其實好少去果邊,所以唔知原來咁多已為人父母既,心智都仲係咁唔成熟,睇黎佢地真係要增長下EQ.

珍珠宮

好媽媽勳章

無容人之量又偏執的家長, 小朋友讀幾好的學校都無用喇, 學到佢地一成都死得.

大宅

原帖由 echoo 於 09-7-18 01:01 發表
無容人之量又偏執的家長, 小朋友讀幾好的學校都無用喇, 學到佢地一成都死得.

我都係只睇唔覆... 我好認同你, 如果為人父母咁偏執, 教出嚟嘅小朋友又會點呢??? 退一步海闊天空ma!!

男爵府

原帖由 仍然掛住你 於 09-7-17 22:37 發表
呢個係一個典型例子

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2140494&extra=&page=3

講明先呀, 我唔米摟主呀, 唔想令人誤會, 我淨係有感而發咋

hi~我睇完覺得好好笑
因為我覺得問野個個人問得冇咁客氣姐,而答果個佢又睇到d文字又激動起答人姐,
觀點同角度問題姐
不論幼稚園,小學,中學,大學,學校都有滿意同唔滿意架
人與人相處都有問題啦
岩咀形咪講吓囉~~

首頁

尾頁

跳至