樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

男爵府

BK Milk勳章

都有D架。
不過有D人真係無錢買私樓喎!
我個同事都想租 "中產公屋" 喎!佢仲話最好快D出,佢而加租緊樓,又有2個小朋友,搵得唔多但又過左公屋資格。

珍珠宮

新聞話就算起都係起好少量,所以唔會對私樓構成衝擊嘅。我都希望呢個方案可以通過就好喇。好似我地呢D公屋申請唔到,又無本事有首期買樓,正所謂唔上唔落夾喺中間,我都係希望有個居所可以落地生根做個安樂窩啫,唔使成日怕業主加租要迫搬。住屋問題真係令人好煩惱啊!

Love and Kindness are never wasted.

大宅

佢好似唔係起, 係改建... 仲要係三四十年樓齡o個d...

侯爵府

好媽媽勳章

May I ask...........
Will you apply for those 中產公屋 (it ask for 5k-6k per month) if you know that the environment is not good for your kids (same as public house)?
I would give 2-3k more and rent for those flat in the open market. It is because I want to give a better environment for my kids.

原帖由 ciliega 於 09-7-23 15:13 發表
佢好似唔係起, 係改建... 仲要係三四十年樓齡o個d...

禁止發言

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

睇報紙話佢比市價平3成租金, 其實都唔係真係咁平姐, 例如o個區平均9,000租, 平3成都要6,300, 住公屋6,300好似貴咗d喎.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

個隻樓係房協起, 同私樓差不多.... 有朋友很多年前已經住緊.... 佢個隻仲係有得賣同租兩種, 朋友就係租係油麻地個度.... 十多年前好似五千蚊租....

子爵府

視乎地點!房協三四十年公屋單位優質地段,如大坑,筲箕灣,北角,觀塘等等...
我認為,同附近私樓租金有一定折讓,有一定吸引力.始終,社會上,有呢班夾心階層市民需要,既超額申請ha公屋,又未夠首期買市區私樓/居屋,比多個選擇呢班人都好,總好過要政府做首置置業貸款/要房協起夾屋.
鍾意住租樓/公共房屋,市場要求都有分別,都會因應自己能力而選擇囉.
(以上純粹個人意見,如有雷同,請勿對號入座,謝謝)

大宅

我估我都未必會考慮... 加上佢一定條件多多... 但尋日一聽到個新聞, 真係好似有d曙光咁~

大宅

原帖由 bbq2006 於 09-7-23 16:23 發表
視乎地點!房協三四十年公屋單位優質地段,如大坑,筲箕灣,北角,觀塘等等...
我認為,同附近私樓租金有一定折讓,有一定吸引力.始終,社會上,有呢班夾心階層市民需要,既超額申請ha公屋,又未夠首期買市區私樓/居屋,比多個選擇呢班人都好,總好過 ...

如果而家仲有首次置業貸款就好喇... 唔駛咁頭痕...

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 261026 於 09-7-23 12:04 發表
都有D架。
不過有D人真係無錢買私樓喎!
我個同事都想租 "中產公屋" 喎!佢仲話最好快D出,佢而加租緊樓,又有2個小朋友,搵得唔多但又過左公屋資格。 ...

過左公屋資格都唔代表可以申請所謂"中產公屋",房協個入息上限唔高得公屋好多

侯爵府

好媽媽勳章

It is because ........ our gov. is too stupid!!!!
Like other gov. (such as mainland China).
What they are doing is:
They allow people using the $ in MPF (save and can get back after 60+) to pay for the 首期買樓( must be the first flat). However, if they sell it , they should pay back the $ in their MPF .....

原帖由 ciliega 於 09-7-23 16:29 發表

子爵府

樓按70%以上,有”HKMC~按揭保險計劃”可以做借貸up to 95%,買樓要個人責任,計清楚自己負擔能力,吾應該由政府用公帑資助,賺咗就no says,蝕咗就要政府包底.
(以上純粹個人意見,如有雷同,請勿對號入座,謝謝)

原帖由 ciliega 於 09-7-23 16:29 發表

子爵府

Same as Singapore lah.

原帖由 ac321 於 09-7-23 17:21 發表
It is because ........ our gov. is too stupid!!!!
Like other gov. (such as mainland China).
They allow people using the $ in MPF (save and can get back after 60+) to pay for ...

珍珠宮

十卜

原帖由 bobbob 於 09-7-23 17:05 發表

過左公屋資格都唔代表可以申請所謂"中產公屋",房協個入息上限唔高得公屋好多

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 ac321 於 09-7-23 17:21 發表
They allow people using the $ in MPF (save and can get back after 60+) to pay for ...
原來大陸可以咁架...都好均真...不過只限首置就.....

禁止訪問

公爵府

我反而覺得對樓價影響唔會太大, 反而對租金影響大d
好似上面d朋友咁講, 租金又唔係好平, 設置就一般, 可能好多papa mama都寧願俾多30%租個靚會所俾小朋友玩~

首頁

尾頁

跳至