論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無其他人係明天接新工人呀?
我明天去接,但屋企個cam仲未搞掂呀 >.<
第一次見唔知同工人講d咩好…

別墅

講 你好... hehe
回家同佢講你家有乜唔可以, 有乜唔盡, 一定要講明, 唔好比佢地有籍口話你無講過
[/quote]

民房

剛讀了這個 :
http://hk.myblog.yahoo.com/supa-hha/article?mid=26&prev=29&next=23

別墅

I will receive my new maid on 8/8/09. I feel a bit nervous. Hopefully she is helpful. My current maid has been working for us for 6 years. Her last date is also 8/8/09. I will take 1 week leave for training the new maid.

I will give her the rules & working schedule. Let her to obey the rules and follow the guidelines.

By the way, the agent will arrange a body check for her once she arrived. I wonder should I arrange her to check once again in other medical centre? Can anyone share regarding the body check? Thanks!

大宅

2SonsMom: My next helper should arrive HK in the week of 10th Aug. Think that it is OK to have 1 medicial check-up in HK. HK medicial centre's quality is better than Phil, right? Don't waste $ la. I shall ask my next helper to wear face mask for the first 3 days...just in case.

別墅

好媽媽勳章

我都喺8月1日傍晚接工人, 我都好nervous. 今次喺我第二次請工人, 希望今次好d啦.

別墅

原帖由 kingkingmui 於 09-8-1 13:43 發表
2SonsMom: My next helper should arrive HK in the week of 10th Aug. Think that it is OK to have 1 medicial check-up in HK. HK medicial centre's quality is better than Phil, right? Don't waste $ la. I s ...

Kingkingmui, Do you think the report is reliable or not? My agent is "Tak Shinx". Mine is indonesia maid. I also worry the H1N1, mental illness etc.....

Anyway, I will arrange her to sleep on Sofa bed for 2 weeks first and measure temperature everyday.

Are you also working ma? Do you have grandma help to monitor the maid? My 99 will help us for short period after my husband & me return to work. There's 1-2 days that the maid will stay alone with my kids as my 99 is not available. But my mom will stay to our house from Mon to Fri start from Sept.

Although my sons is 6 & 3 years old. But I still have much worry regarding the new maid..........

複式洋房

hello!唔該bkvip開呢個topic ,原來有咁多mami8月接新工人

我從來都未試過請工人,連屋企都冇乜人請過,所以非常緊張呀!希望個工人早d黎,唔好弟日bb出左世先發現好唔掂,有得走盞

我啱啱1/8接左個印印,佢34歲(agent比果份資料37,報大數 ),喺印尼有三個仔女,佢做野好勤力,唔停手,星期日比佢放假都唔放!(因為未出糧,又喺香港冇朋友,冇手機,身上只得2000印尼盾=HKD$2!)晨早五六點起身,做到10點幾!又沖凍水涼,比佢開冷氣(呢2日太熱)佢竟然話"太太,凍呀"

agent話佢地起碼乖半年, 因為要還錢比training centre,以前佢响singapore做4年凑2個BB添呀,只得坡紙280蚊(1000HKD多d!)無假放!

d印印嚟hk做野相對真happy!又高人工,又多假放,又可以好多friend去wet

阿姐幾好笑容同肯學,希望keep到!咪學壞哂!

大宅

都算有個好的開始, 恭喜你!

原帖由 molelee 於 09-8-3 11:29 發表
hello!唔該bkvip開呢個topic ,原來有咁多mami8月接新工人

我從來都未試過請工人,連屋企都冇乜人請過,所以非常緊張呀!希望個工人早d黎,唔好弟日bb出左世先發現好唔掂,有得走盞

我啱啱1/8接左個印印,佢34歲(agent比果 ...

大宅

原帖由 molelee 於 09-8-3 11:29 發表

我啱啱1/8接左個印印,佢34歲(agent比果 ...

MOLELEE 你個印好似唔錯喎。我個賓都係34呀,過多几日就35,諗緊係咪同佢慶祝

我個件唔笑時塊面好似面黑黑咁囉,我唔知係咪叫面黑啦。佢望住我bb時唔笑既話真係好恐怖架個様。又無同我講good morning, good night啦,又好自然咁坐sofa 餵bb奶,好自然同我地同枱食飯,好自然在房sms / 傾電話(不過係after work),沖涼唔問過我就沖…

不過佢做野好勤力,無停過手,成日都想快手快腳完成,做野好自動波,唔駛點教都識做,做野好有條理,抺野都好乾淨。之但係我每次入去檢查佢d work,都發現有問題,好似蒸魚,佢話條魚大要蒸15分鐘,我話9分鐘得啦,結果9分鐘條魚都有少少老,唔睇住條魚唔駛食 -_-",有次我又入去睇佢手洗左既bb衫,我自己再用淸水過一次,起泡架 沖奶一次就沖多20ml,一係就倒淨夠沖20ml既奶粉在奶粉格內,每次話佢唔會講sorry,只係俾借口,話bb喊緊…

做左几日已經無大無細,皆因老公在佢第一日就話當係一家人。同佢講每個月只可以放一次星期日,其餘星期六,in 佢時話全部星期六,依家俾一次星期日佢唔心足,問我可唔可以隔個星期放sunday。唔俾佢做野時間sms/傾電話佢就話自己lonely,我話要照顧bb 唔可以,你用自己時間傾,一係就放假傾飽佢。

大宅

你個工人之前係香港做過嗎?

原帖由 BKVIP 於 09-8-5 14:58 發表

MOLELEE 你個印好似唔錯喎。我個賓都係34呀,過多几日就35,諗緊係咪同佢慶祝

我個件唔笑時塊面好似面黑黑咁囉,我唔知係咪叫面黑啦。佢望住我bb時唔笑既話真係好恐怖架個様。又無同我講good morning, good ...

大宅

原帖由 catbabycat 於 09-8-6 09:29 發表
你個工人之前係香港做過嗎?

係。

禁止訪問

男爵府

hi 各位,

我都會在這兩日接bun bun返來,我都是第一次請,所以都戰戰兢兢的,佢今日到港,但agent話要等佢驗完身有報告先去接佢,大家是否都是這樣嗎?有什麼要注意的,請大家多多提醒呀!

複式洋房

BKVIP:我諗你要昅實佢,d bun bun係咁嫁!佢地醒d,不過千祈唔好係做衰野醒,開工就突然白痴,佢地最興講權利,所以要同佢執正佢做!"唔俾佢做野時間sms/傾電話佢就話自己lonely" 好搞笑,你叫佢去做接線生la,咁中意講電話!你位姐姐禮貌有待改進喎,辛苦你了

我個印印唔急得,一急就亂,所以我寧願佢step by step,我呢禮拜放病假但又要教佢,真係口水都乾!

Kt2007:我個agent未比驗身報告比我,但有隔離左佢3日,但我等人用,所以叫佢快d來,可能你agent小心啫,你再問佢嘛!叫agent解釋law

大宅

原帖由 maycheng 於 09-8-6 10:00 發表

我岩岩8月2日接工人返屋企, 佢塊面又係好易黑架
間中做錯野或我話佢, 佢會好明顯勁黑
所以禽晚我頂唔順要話佢
我同佢講, 我一日做野咁辛苦返屋企, 都係想開心, 屋企永遠係自己最溫暖既地方, 我都唔想成日見到佢唔 ...

hi may
你個件係賓or印呀? 你同佢講完佢有無改善呢?

我都有同我個菲姐講,叫佢講返good morning & good night,沖涼前要請示我,我話大人要以身作則,你同我講good morning 我都會同你講good morning,呢2日佢都有講返,沖涼都有問我沖唔沖得,感覺真係好好多。所以我覺得有咩唔妥就要即出聲,唔係佢地以為得,以後再講佢地就唔鐘意架啦。

放假我話我唔可以promise你,不過會盡量arrange,其實我係唔想佢放星期日會接觸多壞人,我話我星期一要返工,我都想休息下

大宅

原帖由 kt2007 於 09-8-6 11:15 發表
我都會在這兩日接bun bun返來,我都是第一次請,所以都戰戰兢兢的,佢今日到港,但agent話要等佢驗完身有報告先去接佢,大家是否都是這樣嗎?有什麼要注意的,請大家多多提醒呀! ...

kt2007,agent 話我知visa批左我同agent 指定要8月1日先接佢,只係agent 提前佢7月中已到港,都隔離左半個月我先接佢,bb 應該安全

大宅

原帖由 molelee 於 09-8-6 11:43 發表
BKVIP:我諗你要昅實佢,d bun bun係咁嫁!佢地醒d,不過千祈唔好係做衰野醒,開工就突然白痴,佢地最興講權利,所以要同佢執正佢做!"唔俾佢做野時間sms/傾電話佢就話自己lonely" 好搞笑,你叫佢去做接線生la,咁中意 ...

molelee,你個印都聽教聽話,慢慢教啦,不過原來教人真係講到口水乾架,好彩我個菲姐話頭醒尾,講一次就明,就算唔岩話佢,下次就會做好,好多野無教佢都識。如果佢有心做就真係好好。

我話婆婆黎佢仲好開心,因為婆婆可以睇住bb 佢做其他家務喎。照顧bb都好似頭頭是到,bb都好跟佢,工人第一次餵糊仔bb都肯食,婆婆在cam中都見佢有開playmat同bb玩,又同bb唱左右手歌仔咁

男爵府

多謝各位提醒,希望搵了個好bun吧!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至