論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

我就放完產假喇,番咗工後得個印姐單獨對住bb,真係擔心!有冇人好似我咁,真係唔會有親戚上嚟屋企幫手睇住,得個工人湊大個b,分享吓!

大宅

me too.
裝了web cam 睇住工人.
冇辦法, 鬼叫冇錢要出去打工賺錢.

男爵府

我就係咁樣。

我無人可以幫到手或得閒上來睇下的。我們兩個父母唔會長期係香港,隔唔中先返來探下我們。我父母就算留得耐亦唔會幫到咩野手,因為年紀真係大。

我返左工就係得個工人對住個女。所以我屋企無野多,最多就係camera。我已經有2隻,我打算裝多隻...

我個小朋友今年快7歲了,用左工人都係咁上下時間..所以camera真係好有用的。有它係度,她們會小心點,但用耐左她們又會掉以輕心,做埋一d唔應該做既野..which is我又覺得又俾機會我見到她們的真面目亦係一件好事。平日睇睇埋埋都對日後我用唔用她或續唔續約都有幫助的。

原帖由 jpangelbaby 於 09-8-4 13:58 發表
我就放完產假喇,番咗工後得個印姐單獨對住bb,真係擔心!有冇人好似我咁,真係唔會有親戚上嚟屋企幫手睇住,得個工人湊大個b,分享吓!

大宅

我係啊。因為阿媽住得好遠,平時只有工人及BB在家。好唔放心!所以我當年生完兩星期,就炒佐個信唔過既工人,換佐個好信任佢湊BB既工人,盡管佢黑面、問我借錢、要放假返菲律賓一星期,我都遷就佢,因為佢湊到我個BB肥肥白白。忍足佢一年。最後都係忍無可忍。之後急住搵工人,就俾黑店呃,請佐個賊返屋企,佢居然夠膽私自抱BB落街,仲要冇鎖門既(因為我冇俾鎖匙佢既)。樓下看更話俾我知,佢都唔認。唉,
我都係唔講咁多了,免得嚇親你。總之,冇老人家係屋企看住下,真係唔得。所以我都唔敢再生第二個。
原帖由 jpangelbaby 於 09-8-4 13:58 發表

象牙宮

2024年龍年勳章

same situation here.

my helper takes care of my 2 kids, one is 4 and one is 8 months. we have 1 camera in living room but i dont check it everyday.

my helper is ok, she is quite good of taking care new born. she said the ex-employer hired a nurse to train her. she will report me what the kids did during the day after dinner.

as a working mum, i have no choice. hopefully i can save enough money to take care of the kids myself.

珍珠宮

畀面勳章

我算係同唔係之間啦,因為99會間唔中睇下個囡,不過阿囡升小二,都唔怕個工人會"蝦"佢,自己就成日想做full time mum,不過真係想搵多d $俾個囡同屋企,又怕悶,只有靠個工人,所以唔敢請個太精既工人....

大宅

我都係要靠曬個工人, c6冇mud親戚係香港, 我父母又懶到死, 叫極都吾郁...好囉! 崖下崖下, 兩個仔已經6, 3歲. 開始放心d. 由一開始, 就用cam. 又不時打電話返屋企, 等個工人以為我一路睇住.

依家個工人跟左我4年, 不過不失, 下星期尾完約返菲(係佢吾續約), 佢介紹左個親妹俾我, 希望ok啦! 唉~又要犧牲10日大假跟下個新工人. 尋日我迫c6買支cam返來(舊個支壞左), 始終都係一個新工人.

子爵府

好媽媽勳章

我囉. 我99久吾久上去睇bb. but好煩. 吾黎好過黎.好彩我工人都算對bb 好. 我用ipcam 睇bb.. ok far 問題不大..

大宅

我係其中一份子, 都係要靠工人, 99... 唔好攪我, 唔理好過來. 我父母年紀都大啦, 又住得遠, 所以唔想叫佢地來幫手. 我都係得一支 CAM 睇住咋. 無計啦, 自己好想湊但係又想搵多 D $$ 將來用...唉...

樓主我之前都好似你咁, 坐月 (即係我人生既第一個工人)已經炒左個好自我既工人, 病都要放假去玩兼神神化化 (可以特然間喊到扒0係度...). 當時我 MAMMY 都可以斷斷續續咁來幫下手, 都幫左我好幾個月, 不過而家佢身體差左唔得 LU... 跟住我都唔放心, 所以唯有自己湊到阿仔歲幾我先出返來做嘢...呢兩年幾 (特別係我出返來做嘢呢年幾), 真係唔開心, 只有擔心...

男爵府

我就係其中一份子,我99要返工,我mami係外國,我要返工,日日都係得姐姐同個仔,我有web cam,一出門口就用手提上網check住,返到公司又上網check住....

別墅

我都係. 不過仔女都大啦. 唔使擔心佢地. 而家唯一要理嘅係佢地午餐, 如果工人煮得唔好, 佢地就唔食, 工人就會越來越懶, 越煮越簡單, 仔女就越唔食. 以前我係用 hidden cam, 夜晚等工人瞓左就睇帶, 都好辛苦,直至覺得新工人信得過就停唔使睇. 差不多約滿時又再睇, 不個每個工人最後都係決定唔續約. 所以而家可以明証言順裝 cam, 又可隨時睇, 我都讚成用 cam 睇住.

民房

多謝咁多位分享!原來都好多人係咁,得個b對住工人...cam 已經裝咗喇,不過番咗工,冇可能秒秒鐘睇住個 cam!其實暫時嚟講,個工人都OK嘅,好有心機湊b(我响屋企時)係大意啲、冇乜記性咁囉!
可能我個人多嘢諗,驚到時得佢一個,會唔小心抱跌亞b、亞b病佢又唔識即刻打電話俾我哋...etc.:

大宅

醒目開學勳章

如果d 小朋友識講野又大d,都冇咁驚.
我個女由出世到現在2歲, 除了換工人個段真空期阿媽上嚟之外, 其餘時間只有姐姐同阿女.
唔驚就假. 日日放工趕回家.
我都有裝CAM, 不過公司block左……
唯有成日打電話.

大宅

醒目開學勳章

想問下你用邊間公司... 我問過又話support唔到屋企d IP CAM 網路?? ..

原帖由 TVb08 於 09-8-4 15:59 發表
我就係其中一份子,我99要返工,我mami係外國,我要返工,日日都係得姐姐同個仔,我有web cam,一出門口就用手提上網check住,返到公司又上網check住....

大宅

我就係咁樣, but situation should be worst than you!
We are by ourselves in Singapore, 無人可以幫到, no friends, no relatives here!
我屋企無camera.

大宅

我都係得工人及BB在屋企 , 都係靠 CAM睇實 , 但只係裝在廳 , ONLY睇佢餵BB及同BB玩
我見BB有唔妥(如BB拿住本書咬), 而佢又唔在BB身邊, 我就即刻打比佢話BB咬書 , 要佢知道我無時無刻都睇住佢

剛剛BUN打比我話整溶左BB個水杯 , 我即刻叫佢SHOW比我睇 , CAM真係好有用

民房

same with me BUT NO CHOICE.

大宅

醒目開學勳章

我都係無家人幫到睇住工人下不經不覺己囡囡經已快7歲了, 而家呢個工人係第4個, 我一直都無裝cam, 初初bb幾個月大時, 我都發現工人私自出街買嘢無帶bb(我係無俾key佢), 果次知道後, 立刻同c6去深水埗買cam裝, 点知c6裝極都收得唔好, 後尾都無裝到。
到家下囡囡都識成日同我講姐姐剩係識偷懶, 每朝起身就見到佢唔係講電話, send sms 就係訓响張sofa 處sleeping.....。

大宅

我都係祗可以倚靠工人,所以都好幣,d工人玩野我真係企咗係度,記得細妹2個零月時,工人收衫留低咗妹妹一個係屋入面,好彩當時未識轉身炸,即刻叫我朋友過去整開度門,都係個句啦唔係要搵食,真係唔想將d細路交比佢地....
~~MAG~~

大宅

我之前都係架,一有咩唔妥就打番去,不過對上o個個同我老公講,佢唔做都係因為覺得太太唔信佢喎,好唔舒服喎~唉~~我而家就算見到d咩,都唔敢即刻打番屋企
原帖由 bjtower2 於 09-8-4 17:59 發表
我都係得工人及BB在屋企 , 都係靠 CAM睇實 , 但只係裝在廳 , ONLY睇佢餵BB及同BB玩
我見BB有唔妥(如BB拿住本書咬), 而佢又唔在BB身邊, 我就即刻打比佢話BB咬書 , 要佢知道我無時無刻都睇住佢

剛剛BUN打比我話整溶 ...
~~MAG~~

首頁

尾頁

跳至