論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如來不講不知,我問過勞工處

只要做滿24毎月,即使完約唔請都要賠....暫計3580,2年,即要比4,700.

所以大家除了發左,想比$$$,以後唔續約,就一定要同你個公主講,會請過第二個.
但有d情況,如請工人睇老人家,老人家game over,你唔同佢地續約,佢地都可以claim 你.

另外,有d叫不合理解僱,即係係咪都可告你,除非你出晒warning letter,or即時請了第二個,否則佢亦可話你不合理,個告有權叫你賠xx金=遣散費計算.

總之,都係叫你賠賠賠.....!所以你唔要個工人,最好在未滿23個月,比一個月通知期,(即加埋通知期都未到24個月個隻)..大家醒d,唔好比人當香港家僱係水魚甘劏...

大宅

多謝你打去勞工署度問.

姊妹們, 請工人請到好似上戰場咁, 真辛苦

男爵府

咁即係我地僱主都要學佢地班公主咁博炒???逼到佢地辭職。

男爵府

我都係等緊新工人來,第一次請bun,現在我巳經常發惡夢,驚個bun唔知係咩人,咩款,有幾可怕,點黑面,我地將掂駡戰等,請真係到請得工人媽咪,十着九都唔係好似特手甘有$$個隻,調返轉,都係想出黎揾多個$$,出糧比工人個日,都有d唔捨得,抄人又唔捨得個隻,但香港正苦以為我地係大老闆,古時請妹仔用個隻,咩都賠,咩都要我地包,佢地d人工都唔平.只係在七除八扣情況下,想揾多個$,但又受氣.
唉!!!!

男爵府

BK Milk勳章

香港正苦pk到冇人有,賤 !

別墅

點解完約要賠 $4700 ? 物理由 ? 再唔再請新工人關完約工人物事 ? 有啲僱主要完約工人多留幾日幫手嘛種招 ? 而家唔係遣散, 搞咪呀 ?

伯爵府

唔明why 完約都要賠lor, if 佢地唔續, why 唔叫佢賠俾我先, only 幫d 外人, 真係"正苦"

男爵府

其實現在的外僱條例是否以前英國佬定下的慷他人(HK 人)之慨的條例 lei?

我們的香港高官為何不改改lei?

大宅

Sorry 我都唔係好明... 樓主可唔可以講清楚 d? 謝謝...!

複式洋房

係咪唔同舊工人簽第3個約,都要比長期服務金咁解????

複式洋房

I think the $4,700 is redundancy payment.

When I terminate a Philipino helper, I will tell her my plan for hiring the next one.

原帖由 owl_2046 於 09-8-5 17:11 發表
係咪唔同舊工人簽第3個約,都要比長期服務金咁解????

珍珠宮

原帖由 cowkingb 於 09-8-5 17:02 發表
Sorry 我都唔係好明... 樓主可唔可以講清楚 d? 謝謝...!

講緊遣散費.....
僱員做滿兩年, 但因個job vacancy 冇咗冇得再做(不用再請人接替), 就要俾遣散費!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀,如果個工人做滿2年,而你在佢完約之後唔再請工人填補佢個位, 就要比遣散費呢個舊工人. 不過如果係呢個工人唔肯同你續約, 你就唔使比遣散費佢囉.

我在請工人時已經睇清楚呢D勞工法例, 總之在香港做僱主請外傭真係好慘, 隨時賠錢比工人賠到嘔

男爵府

回覆 1# 小黑咪 的文章

咁即係一係係22個月時炒佢, 一係逼佢辭職先唔使俾遣散費。

男爵府

但我們平時在港做工,如是contract制,咁好似沒有得計遣散費的,不是嗎?咁外bun佢地都是跟我簽contract制的,為何約滿要給遣散費呀?唔明呀!到底要唔要給呢?

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係十萬個唔明白..
話明合約, 合約有限期既, 合約滿我就有權唔續架啦, 理得我請唔請下一個工人啫, 無抵觸架喎..

珍珠宮

其實....有時勞工處唔同人講唔同野架~ 你試下同一件事, 打去問幾次, 如果幾次答案都一樣先好信阿~

別墅

合約完左唔係炒佢喎..咁樣唔要佢都要賠??又唔係突然炒佢..好唔合理喎!如果我屋企唔再需要傭人..好無奈姐!

咁我23個月個陣即炒係咪只係比多3580唔使比4700???

男爵府

去agent度開file揀工人囉,証明個post仲有,不過幾年都揀吾倒吾比呀?

首頁

尾頁

跳至