夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

結婚十三年,開頭三年同老爺住,住得唔開心,我每晚都喊,我就用我做女時的積蓄買樓,當時c6每月比四千我做家用(事隔多年現在一萬家用),其他什費、供樓就是我比,其實都唔覺得有什麼問題,但第二年我就發現佢有女人,重要待我唔在家時,同果個女人上床(是我張床),我知道後我竟然願諒佢!之後幾個月我又發現佢有好多銀行信!我唔問又至可,竟然欠下二十幾萬!我心好痛!但又感到他會改過,將自已全部身家比佢還債。再隔兩年,又是欠下債款,又是二十三萬。我又痛多一次,我今次連結婚的手飾都賣去,幫佢還債。到上個月又讓我再痛一次,今次又是欠債。我今次真的好痛好痛,我無同人講,唔想比人知,每日都去樓下公園喊,其實佢除了這樣,其他都好好,但我只想佢經過多次後會反醒,知道無錢就要慳,食煙貴,就希望佢戒,佢無聽過,重話我煩,唔通我上一世欠左佢!我只是為佢健康、慳返d錢,又唔聽。我所有野都比曬你,為我戒煙都唔得!

用戶要求終止服務

原帖由 人大師法 於 09-8-7 20:05 發表
結婚十三年,開頭三年同老爺住,住得唔開心,我每晚都喊,我就用我做女時的積蓄買樓,當時c6每月比四千我做家用(事隔多年現在一萬家用),其他什費、供樓就是我比,其實都唔覺得有什麼問題,但第二年我就發現佢有女人,重要待我唔在家時,同 ...

除了在此傾訴,在現實生活中,有無知心朋友,而她又守得秘密的人,可以傾訴嗎?

別墅

回覆 2# mok239 的文章

我感到想死!感到透唔到氣!只想喊

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔好咁啦你,你喊啦,喊咗出嚟舒服d呀
原帖由 人大師法 於 09-8-7 20:29 發表
我感到想死!感到透唔到氣!只想喊

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

當一個女人愛一個男人嘅時候,係會無條件咁付出,但我啱啱先學懂,係要識可而止,因為人係會得寸進尺,之前佢都係做咗D對我唔住,對我同囡囡唔好嘅嘢,我一一都算,當無事發生,但到最後我都醒覺,我唔會再比佢傷害我同囡囡,所以我會選擇離開!!唔開心一定要講出嚟,唔好屈住啊!!加油....
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

點解有咁多呢d賤男, 我同你差不多, 都係無人可以傾訴, 好辛苦, 我好明白你, 我還有2名小朋友

別墅

心痛感覺不可用言語表達!針唔拮到肉是唔知那種失落、失望感覺。見到公園好多公公婆婆散步,我只渴望有日與他白頭到老,平淡過我每一天,可是我婚姻之路就讓他將個計時炸彈放在我身體上,無時無刻擔心除時爆炸。每次發生問題,我都同自已講比多一次機會佢,但又一次令我失望。今次佢欠下幾十萬,話唔會要我幫,自已會去債務重組,家用減半!這樣就是唔洗我幫嗎?最後我就用亞Q精神,同佢講我有留一筆錢送給你買車用的生日禮物,用果筆錢還債。雖然債務到現在還清,但我到現在不時都會無程程喊,反問自已為何保護他的聲譽無講比佢朋友、家人知。唔知唔知自已做乜!好亂

別墅

要計起來欠(連同上年借二十萬投資)已過100萬。我好彩是有職業每月都有儲萬五(我好節儉,買條蔥都算過),但一下子血汗錢流走去

大宅

看到你的文章,覺得很難過,就好像你一個人在建築「家」這房子,而他則是專職破壞,而你又一次一次地去修補這隻「老鼠」留下的洞……

今天你已經筋疲力盡,我覺得,你是不是要給自己一個期限呢﹖何時放棄這間永遠有洞的房子,不如另起爐灶好嗎﹖

男人在痛時口說會改,當傷痛過去了還不是老樣子,難為女人的傷口一次又一次地流血、結疤,歷史不斷重演,要不就各散東西,要不去見社工,到底問題出在哪裏!

平時節儉到買顆蔥都要諗過的你,有冇諗過幾時對自己好些﹖!﹖!你實在讓我感到心痛,善待自己呀!

別墅

這樣值得嗎?他根本就無重視過你,不如好好地認真問下自己還可容易幾多次?不過我是你會選擇離開這個"不懂珍惜自己的男人",再好好活下去!!!!!!!!

別墅

要善待自己

別墅

多謝大家分析。到現在佢無講過一句對唔住!無講過無下次,無認真反思。只會話我成日黑面唔開心。我都唔想喊,忍唔到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

佢知吾知你吾開心為乜,善代自己!仲有好長的日子

民房

你真係要為自己好好的諗下, 雖然我自己都有問題未解決的, 但我諗女人其實要學懂愛自己多一點, 不要為男人無條件奉獻金錢,青春和愛心後, 到頭來只換來一句:"你好煩呀! 成日都口黑面黑!"

大宅

原帖由 人大師法 於 09-8-7 23:34 發表
心痛感覺不可用言語表達!針唔拮到肉是唔知那種失落、失望感覺。見到公園好多公公婆婆散步,我只渴望有日與他白頭到老,平淡過我每一天,可是我婚姻之路就讓他將個計時炸彈放在我身體上,無時無刻擔心除時爆炸。每次發生問題,我 ...
得罪講句,你真係自己攞黎, 今日咁樣你都有責任。

每次都幫/原諒,佢根本唔覺得自己錯,佢話債務重組你又話比佢知你有錢比佢

子爵府

樓主, 咁辛苦不如放手, 我覺得係唔甘心佢咁, 一次又一次幫佢, 換黎既都係佢一成不變....呢d男人仲值你咁對佢咩?

take care!~

珍珠宮

原帖由 人大師法 於 09-8-7 20:05 發表
結婚十三年,開頭三年同老爺住,住得唔開心,我每晚都喊,我就用我做女時的積蓄買樓,當時c6每月比四千我做家用(事隔多年現在一萬家用),其他什費、供樓就是我比,其實都唔覺得有什麼問題,但第二年我就發現佢有女人,重要待我唔在家時,同 ...

老實講句, 你C6食煙, 攪婚外情, 欠債(如果因為賭錢), 咁即係嫖賭飲吹都齊, 你口中的"其它都好好", 是指甚麼呢?

如果佢愛一個女人, 只會給予幸福, 讓她一世無憂, 甚麼都自己一個人扛. 洗晒你成副身家對你好極有限.

你對佢已經仁至義盡. 請你好好對自己, 好好考慮應該點做. 當然每個人都希望擁有幸福, 同自己嘅另一半白頭偕老. 但有時遇人不淑就要考慮放棄, 然後好好重身上路.

祝福你 !

侯爵府

你個case同我阿哥一樣, 我阿媽幫我哥還錢有百幾萬, 仲要有次岩岩幫佢還完十幾萬, 都仲話唔掂, 轉個頭仲要走去破產, 我都成日勸阿媽唔好再幫佢, 佢跟本冇人性, 佢有錢時有冇打返黎問候你一句, 出黎做野咁耐$1都冇比過你做家用. 我同媽講我好憎呢個阿哥, 我好心痛佢害到我媽冇啖安樂茶飯食, 日日做2份工.

我阿媽針唔拮到肉唔知痛, 為人父母你就會明白, 阿媽仲話如果第日我唔係度, 你做妹既可以唔幫佢, 因為你都有你家庭, 而且佢仲唔抵幫, 我話我一定唔會幫佢, 佢比人斬死我都唔會幫佢, 我連到佢我連一聲阿哥我都唔會叫佢, 我阿媽好括達, 佢話你唔雖要唔叫佢, 佢只係對我唔住啫, 唔係對你唔住, 佢始終係你阿哥.

近呢2年我媽都好似睇化了, 我媽唔再有私己錢旁, 因我哥好似睇住阿媽盤數黎呃, 呢幾年阿媽暫時都仲有風平浪靜既日子過.

我建議你離開佢, 因為電視特輯都有講過, 一個爛賭既人, 會牽連17個身邊親朋借錢, 呢個係心靈同精神既弱待, 我媽都後悔當初包庇佢, 成日幫佢還, 先做成而家既惡性循環.

複式洋房

原帖由 hkcaty 於 09-8-8 10:22 發表
你真係要為自己好好的諗下, 雖然我自己都有問題未解決的, 但我諗女人其實要學懂愛自己多一點, 不要為男人無條件奉獻金錢,青春和愛心後, 到頭來只換來一句:"你好煩呀! 成日都口黑面黑!" ...

女人愛一個男人時、大多數都是麻木了!
男人往往就覺得是理所當然!
樓主!我明白無人傾訴是好辛苦,就在這裡紓發一下啦!
雖然我都唔好得你幾多、但你一定要對自己好些!
加油

翡翠宮

原帖由 worthy 於 09-8-8 11:22 發表

老實講句, 你C6食煙, 攪婚外情, 欠債(如果因為賭錢), 咁即係嫖賭飲吹都齊, 你口中的"其它都好好", 是指甚麼呢?

如果佢愛一個女人, 只會給予幸福, 讓她一世無憂, 甚麼都自己一個人扛. 洗晒你成副身家對你好極有限. ...

係我睇完樓主第一篇留言之後,我都有你呢種感覺,我睇到樓主個句除左……….之外,其他都好好但我完全睇唔到樓主老公的好係邊度囉!!!

不過,搞到今時今日咁的田地,樓主你都好大責任,你老公衰就唔在講,你又跟佢癲埋一份,老公不停欠下巨債,老婆不停幫佢還債~~~

得罪講句,係你縱容你老公,搞到佢死不悔改,佢話唔使你幫,你仲話有筆錢幫佢,咁樣點令佢痛改前非呢???

愛係包容而唔係縱容呀!!!

你睇下你幫左佢咁多次,搞到自己連一個錢旁身都無,佢唔感激你不特止,仲要比面色你睇,一句對唔住都無,可見佢完全唔知錯,你再係咁樣幫完佢一次又一次,你的痛苦只會不斷重覆又重覆,路係自己選擇既,你選擇善待自己or繼續跟呢個無出息的男人而令自己痛苦下半生呢???

佢有阿媽生你都有,何必咁樣作賤自己呢???

首頁

尾頁

跳至