單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係單親爸爸~~~囡囡9 月就會同返我一齊住9月就入幼稚園~~~我自己照顧佢所有保險學費都係我比哂...但係我朋友同我講點解唔叫返bb媽媽比返少少錢出黎~~要自己一個甘辛苦....
唔該甘多位....我決定一蚊都唔會問返佢~~~
我會自己養大個囡~~
個囡大個會知道咩事

民房

咁你覺得有無問題丫? 能力又做唔做得到?

複式洋房

原帖由 Krismimi 於 09-8-13 19:37 發表
咁你覺得有無問題丫? 能力又做唔做得到?

我自己無咩問題ga~~之不過我朋友話個囡佢都有份,係佢應該要甘做~~我又有d覺得岩喎,所以問下大家意見囉

侯爵府

環保接龍勳章

其實無論男方或女方都是有責任照顧小朋友的生活.....
但如果有心負責的話,就可以雙方傾好共同合力供養小朋友長大...
但無心的話....要迫都會吾比...
不過你自己有無同BB媽媽傾呢個問題?

原帖由 kwunwa_c 於 09-8-13 19:53 發表

我自己無咩問題ga~~之不過我朋友話個囡佢都有份,係佢應該要甘做~~我又有d覺得岩喎,所以問下大家意見囉

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

民房

原帖由 kwunwa_c 於 09-8-13 19:53 發表

雖說我無睇過你個case, 但你朋友係無錯呀, 個女佢係有份, 有理由要分擔供養小朋友費用, 除非你地份協議書講明唔洗lor, 其實你可以同佢傾下, 不過佢唔願意, 真係迫唔黎. 你唔覺得佢一定要俾, 係因為你比較負起呢個責任o者

珍珠宮

原帖由 Krismimi 於 09-8-13 08:55 PM 發表

雖說我無睇過你個case, 但你朋友係無錯呀, 個女佢係有份, 有理由要分擔供養小朋友費用, 除非你地份協議書講明唔洗lor, 其實你可以同佢傾下, 不過佢唔願意, 真係迫唔黎. 你唔覺得佢一定要俾, 係因為你比較負起呢個 ...

Agreed!!!你試吓同囡囡媽媽坐底商量吓...
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

複式洋房

原帖由 vane 於 09-8-13 20:24 發表
其實無論男方或女方都是有責任照顧小朋友的生活.....
但如果有心負責的話,就可以雙方傾好共同合力供養小朋友長大...
但無心的話....要迫都會吾比...
不過你自己有無同BB媽媽傾呢個問題?

...

無傾過~~一路大家都無搵大家~~見面如同唔識既一樣,甘點同佢傾呢

複式洋房

原帖由 Krismimi 於 09-8-13 20:55 發表

雖說我無睇過你個case, 但你朋友係無錯呀, 個女佢係有份, 有理由要分擔供養小朋友費用, 除非你地份協議書講明唔洗lor, 其實你可以同佢傾下, 不過佢唔願意, 真係迫唔黎. 你唔覺得佢一定要俾, 係因為你比較負起呢個 ...

我case係一年前bb媽媽成日話要出夜街同老闆同d同事去飲酒唱k果d...我唔比..有次我打左佢一把...之後就話離婚...當分開4個月到佢就同左佢老闆一齊...

複式洋房

原帖由 Fiona0235 於 09-8-13 21:53 發表

Agreed!!!你試吓同囡囡媽媽坐底商量吓...

都好難下~~~就算搵學校....讀邊間佢從來無過問過~~

等待驗證會員

原帖由 kwunwa_c 於 09-8-14 10:40 發表

都好難下~~~就算搵學校....讀邊間佢從來無過問過~~

男人和女人,如果變起心上黎,一樣可以咁絕......

唔緊要啦,只要囡囡知邊個最錫佢各最關心佢咪得囉!

民房

原帖由 kwunwa_c 於 09-8-14 10:39 發表

我case係一年前bb媽媽成日話要出夜街同老闆同d同事去飲酒唱k果d...我唔比..有次我打左佢一把...之後就話離婚...當分開4個月到佢就同左佢老闆一齊...

下? 咁兒戲....咁分開簽紙時佢都無同你要番個女?

洋房

咁樣看來, BB媽媽都冇乜心去付呢個責任架喇, 你同佢又冇計傾, 一開口就講錢, 更加難啦, 你朋友係講得, 不過用在你個case, 唔係好符合實際情形.

複式洋房

原帖由 Krismimi 於 09-8-14 11:04 發表

下? 咁兒戲....咁分開簽紙時佢都無同你要番個女?

佢放棄個撫養權

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

唉~~咁佢一同你分開果時都已經唔打算要個小朋友啦~~

佢都做到咁,睇怕要佢再出錢係小朋友身上都好難....

複式洋房

原帖由 lccleo 於 09-8-14 22:30 發表
唉~~咁佢一同你分開果時都已經唔打算要個小朋友啦~~

佢都做到咁,睇怕要佢再出錢係小朋友身上都好難....

佢同人講話如果唔比個囡我...我會無左人生意義喎~~好笑嗎

民房

佢放棄個撫養權,但你可以要求佢支付你囡囡的膳養費,法官通常會判不需要照顧小朋友的一方每月支付一筆膳養費......除非她沒工做,沒收入,沒資產.

侯爵府

環保接龍勳章

這樣....都講得出...不要算了!..
更何況....佢連看小朋友的心都沒有

原帖由 kwunwa_c 於 09-8-14 22:43 發表

佢同人講話如果唔比個囡我...我會無左人生意義喎~~好笑嗎
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

民房

佢好似覺得無責任要對個女負咁WOR

複式洋房

唉...呢個是咩世界~
有人唔要個女~~不負責任~
有人好想要返個女..想負責住~不過d人唔比~

究竟想點呢...

複式洋房

原帖由 lavender_amy 於 09-8-15 00:23 發表
佢放棄個撫養權,但你可以要求佢支付你囡囡的膳養費,法官通常會判不需要照顧小朋友的一方每月支付一筆膳養費......除非她沒工做,沒收入,沒資產.

佢有返工GA~~不過份工係佢男朋友開GA~~都唔會有入息證明...佢請律師都係去法援話自己無野做~~

首頁

尾頁

跳至