論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好煩惱,第一次請工人,請各位高人指點我好唔好換人,謝謝!(我驚我自己要求太高)。

我家印印有4年工作經驗,2年海外,2年HK,據稱完約。 佢本passport係新嘅,無得查。 佢話佢以前二個約都係要照顧幾歲小朋友同煮飯。

我已用咗佢三個月,到現在炒菜都係唔熟... 佢頭一個月都係咁,話咗佢聽D菜要煮熟D,佢當時仲駁咀話前僱主鍾意D菜生D喎,咁我唯有話佢聽我要D菜係熟嘅(我通常係煮菜心,小棠菜,芥菜。。。)結果係。。。一時OK,一時乾"珍珍"!!!佢仲話前僱主只係食煎雞翼同豬排

佢日日用二三個鐘洗浴室(但唔覺特別乾淨)。同佢講唔好用咁多時間洗浴室,佢啋妳都傻! 仲要話我99都有話過佢,咁佢依然唔改。最弊係個浴室俾佢越抺越污糟,都唔知佢攪mug...指明某處污糟叫佢再抺就好D。

D衫未乾就照收,摺埋就算,攪到D衫"叔叔"哋,話佢聽佢就話佢肯定D衫係乾咗先收。

我不在家,妹妹喊佢就只係識打俾我,問我點算。

整壞野唔出聲(插座,地拖,。。。),到佢知妳去睇先話妳聽。

頭個幾日,佢唔問我就擅自開我廳D抽屜,攞晒D嘢出來做清潔,唯一一次,到現在都無同類舉動。

打掃就永不移開可移動物品,妳話佢就係咁意做,其他清潔一般。

大宅

老屎忽,我會搵定新工人,等新工人一到即炒。

大宅

原帖由 sab2006 於 2009-8-16 20:03 發表
好煩惱,第一次請工人,請各位高人指點我好唔好換人,謝謝!(我驚我自己要求太高)。

我家印印有4年工作經驗,2年海外,2年HK,據稱完約。 佢本passport係新嘅,無得查。 佢話佢以前二個約都係要照顧幾歲小朋友同煮飯。

我已用咗佢三個月 ...

1. 無啖好食已經唔要得。對成家人健康有影響。
2. 駁咀+狡辯唔要得。勞氣多會傷身。

珍珠宮

減齡達人勳章

3 months already like that, you can find a new replacement!

別墅

咁佢有咩好既先,如果你只講唔好,咁我地緊係叫你唔好要啦!但如果冇好既,就真係唔好啦!因為人總有優同缺!而冇既話!byebye啦!

珍珠宮

畀面勳章

我100%會換人,3個月已經係kum,之後只會更衰

大宅

I will find the new one too. You are no choise, if you keep her you will die soon.
原帖由 SandyWu 於 09-8-17 00:17 發表
我100%會換人,3個月已經係kum,之後只會更衰

複式洋房

謝謝各位的意見! 

其實我係全職mama,常在家。 家務方面,真係做得好嘅嘢,我未發掘到

其他方面的優點,都有嘅。。。
1) 講嘢唔大聲;
2) 唔大食
3) 對我的小型犬狗狗都OK嘅 (之前佢帶狗狗去街俾佢咬到後小腿"魚"咗都無詐型,仲第二日先話我聽。問佢痛唔痛﹠去唔去睇醫生,佢話「唔痛,唔駛去睇醫生」。雖然我有懷疑過事發經過(因為狗狗通常向前行,好少會跟在身後/行番轉頭)我懷疑佢當時掛住講電話,用腳拑住狗狗,連狗狗見到死對頭佢都唔知,狗狗掙扎要去兇佢嘅死對頭,佢又阻住,所以就錯咬她。無論如何,始終係狗狗唔啱,我都覺得好唔好意思!而佢又無乘機話唔帶狗(雖然我Dfriend 話覺得佢唔提出只係唔想無咗單獨落街嘅機會)。為免類似事件再發生,我即刻買咗個狗口罩俾狗狗用,用咗二日姐姐就唔用,無佢“乎”。不過佢就有show俾其他人睇佢嘅傷勢(如agent)令我覺得佢又唔係真係唔介意/覺得係小事。我都係今日同agent講開佢嘅工作表現先知佢有同agent講。

複式洋房

點解我個工人都好鐘意洗浴室?

複式洋房

始終我請佢唔係以照顧狗狗為主力。我主要係想有人幫手煮飯,做清潔,同埋當我不在家時照顧囡囡。

其實頭2個月我都有換人嘅想法,不過見佢要還7個月錢,唔想佢帶住D債返鄉下,又唔知佢有無錢還,驚攪到佢好慘咁!心想俾5個月去觀察佢的表現,若都係唔掂就同agent講換人,咁到佢出第6次出糧就俾埋一個月通知金佢送佢走。

咁大家覺得我應唔應該考慮換人呢?

複式洋房

回覆 9# 小菇 的文章

咁妳個浴室有無乾淨咗?

男爵府

原帖由 sab2006 於 09-8-17 02:00 發表
始終我請佢唔係以照顧狗狗為主力。我主要係想有人幫手煮飯,做清潔,同埋當我不在家時照顧囡囡。

其實頭2個月我都有換人嘅想法,不過見佢要還7個月錢,唔想佢帶住D債返鄉下,又唔知佢有無錢還,驚攪到佢好慘咁!心想俾5個月去觀察佢 ...

你對佢仁慈,就對自已殘忍。

當初我都有你嘅諗法,但就忍得好辛苦,最後都fire咗。

子爵府

畀面勳章

cos they can hide in the toilet to "hea", including day dreaming, talking or sending sms .....

My previous maid even let the water runs in the toilet and doing nothing......later, when I asked her to clean the toilet wall (since they are still very dirty and even have spider web even after she has cleaned the toilet )....she then use the shower water to split water everywhere......eventally my corridor (wooden floor) get wet and the wall behind the toilet 發黑 + 發毛......

原帖由 小菇 於 09-8-17 01:53 發表

子爵府

好媽媽勳章

換啦

伯爵府

炒炒炒,,,,佢都唔生又唔熟...你都炒埋佢吧.

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你唔係話工人係完約工人咩, 點解仲要還7個月錢? 都係果句, 如果真係擔心要帶住d債返歸, 點解唔俾心機做好呢份工?
原帖由 sab2006 於 09-8-17 02:00 發表

其實頭2個月我都有換人嘅想法,不過見佢要還7個月錢,唔想佢帶住D債返鄉下,又唔知佢有無錢還,驚攪到佢好慘咁!心想俾5個月去觀察佢 ...

男爵府

我以前工人都洗浴室成2粒鐘,之後收水費單成3倍$,後尾先發現佢開大水喉係掩式自己講電話law

原帖由 小菇 於 09-8-17 01:53 發表

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

similar performance compared with my helper. i have asked another agent to find a replacement for me and will kick her back to Indonesia once the new one arrived.

main reason for terminating her contract: cleaning, taking care of children and cooking - all failed to reach my minimum requirement becoz she never listen to my instructions even though i've repeated my instructions with reasons many many times.

複式洋房

因為我唔係接住佢上一張約,所以佢要俾7個月錢。

原帖由 lestat 於 09-8-17 12:51 發表
你唔係話工人係完約工人咩, 點解仲要還7個月錢? 都係果句, 如果真係擔心要帶住d債返歸, 點解唔俾心機做好呢份工?

複式洋房

咁妳點發現?
我都驚我黎緊個期水費會好勁

原帖由 idy926 於 09-8-17 17:35 發表
我以前工人都洗浴室成2粒鐘,之後收水費單成3倍$,後尾先發現佢開大水喉係掩式自己講電話law

首頁

尾頁

跳至