跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

Hi, 大家入嚟傾吓la, 遲d睇吓可唔可以安排閒日出嚟聚吓!

大宅

hi! 閒日你意思係夜晚?
原帖由 lovek 於 09-8-18 15:28 發表
Hi, 大家入嚟傾吓la, 遲d睇吓可唔可以安排閒日出嚟聚吓!

大宅

等待驗證會員

I'm thinking Daytime ar, as we don't need to work mah, can gather within office hours!

複式洋房

Hello, 我都係FTmami, 呢個topic好吖, 我地做FTmami真係唔容易架, 做過先知仲辛苦過返工, 不過日日睇住bb又好開心同滿足架! 係呢, 你地bb幾時出世同埋係囝囝定囡囡? 我個係囝囝, 係12月9日出世架.

大宅

sorry! 我睇錯左, 我以為在職mama...
原帖由 lovek 於 09-8-18 16:30 發表
I'm thinking Daytime ar, as we don't need to work mah, can gather within office hours!

等待驗證會員

hi 菲比媽媽 & Townguest!

係ar, FTmami一d都唔易做, 有時我都好羨慕返工嘅朋友, 私人時間多好多, 可以做好多自己想做嘅嘢; 但相反地, 有時佢地又會羨慕返我地, 可以捕捉孩子成長嘅歷程, 尤其係bb時期! 所以, 針係冇兩頭利, 有得自有失!

我阿b係囡囡, 30號出世, e+爬同坐都ok, 仲成日想要行同企!:loveliness:

原帖由 Townguest 於 09-8-18 17:56 發表
Hello, 我都係FTmami, 呢個topic好吖, 我地做FTmami真係唔容易架, 做過先知仲辛苦過返工, 不過日日睇住bb又好開心同滿足架! 係呢, 你地bb幾時出世同埋係囝囝定囡囡? 我個係囝囝, 係12月9日出世架. ...

等待驗證會員

townguest,

妳囝囝嘅裝束好cutie wor

sosokk,
唔緊要, 一字之差係好易睇錯嘅!

大宅

me too ftmami
my son is 17-12
nice to meet all

複式洋房

原帖由 lovek 於 09-8-18 22:52 發表

係ar, FTmami一d都唔易做, 有時我都好羨慕返工嘅朋友, 私人時間多好多, 可以做好多自己想做嘅嘢; 但相反地, 有時佢地又會羨慕返我地, 可以捕捉孩子成長嘅歷程, 尤其係bb時期! 所 ...

無錯吖, 我都好羨慕在職mami可以去下shopping, 想買咩放工就去睇, 不過成日見到阿囝笑, 去唔到shopping都無謂喇!

我囝囝而家識得扶住d傢私行喇! 有時仲伸手俾我要我捉住佢行添.

囝囝呢個造型係上次半歲生日會我老公幫佢design, 我負責生產.

雖然係FTmami, 但係日日都好忙, 好似好唔夠時間用咁, 你地有冇咁o既感覺?

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

全職mami報到~

等待驗證會員

nickmimi & 大臣子, welcome here!!!

townguest,
agreed ar, 時間非常唔見洗, 淨係留係屋企湊bb, 煲吓粥仔, 餵吓奶, 洗吓白白, 咁又一日lu. 好想去吓shopping, 好想好想去吓做facial, 好想好想好想去吓做yoga, 好想好想好想................................................. 不過, 正如妳提到只要見到阿b笑, 乜都冇所謂la, 我都好有同感

e+阿b越嚟越大, 要陪玩嘅時候多咗, 自己嘅私人空間多數变咗喺深夜&清晨, 諗起都眼瞓 , 有時1日瞓唔到5粒鍾ar!!!

複式洋房

原帖由 lovek 於 09-8-18 22:52 發表

係ar, FTmami一d都唔易做, 有時我都好羨慕返工嘅朋友, 私人時間多好多, 可以做好多自己想做嘅嘢; 但相反地, 有時佢地又會羨慕返我地, 可以捕捉孩子成長嘅歷程, 尤其係bb時期! 所 ...

都唔係咁講呀, 我番工就掛住bb, 响cam度睇到bb一個人好孤獨咁, 所以放左工即刻就想番屋企睇bb, 同埋同佢玩, 跟住就um佢瞓, 一有時間就上網睇資料, 搵學校呀, playgroup 呀咁, 都無晒私人時間o家!不過我無怨過, bb開心我開心

等待驗證會員

Minmo,

上文不含貶義, 唔好誤会ar, 只係好多在職的朋友可以好free, 有時會好羨慕啫.

在職媽媽同全職媽媽都會着緊自己嘅小朋友, 為佢地付出, 我當然明白啦!

大宅

我都係全職媽媽呀, 仲要係100%全職, 即係無亞媽, 無99, 無工人幫手, 自己一條友攪掂晒~

湊bb真係時間好快過, 又好辛苦, 但係眼見bb對自己的反應係最快, 最甜時, 辛苦都忘記晒啦~

lovek, 我囡囡同你bb一樣又係30/12/2008山世架~

而家bb大, 呢2日都同bb去左街街, 佢好開心呀, 但係唔係咁多朋友屋企可以去, 因為佢地要返工呢, 我地呢班全職媽媽可以一齊gartherig, 咁互相去探下大家, bb又可以一齊玩, 我地又可以透下氣囉~

大宅

我要照顧兩個就勁辛苦呢 細仔出世時請左個工人,做左7個月炒左佢,都係鐘意自己搞掂d野,不過我都有請個本地ee清潔煮飯。

等待驗證會員

JWCBB,
Glad to see you here!
You're so 勁!!! 1個人搞掂咁多嘢............... 1定好辛苦ga勒! 可以想像到妳應該係位身材苗條嘅mama, hee

菲比媽媽,
揍2個的確唔易, 不過大嘅係囡, 應該可以幫吓手湊細佬; 或者至少唔會經常虾佢, right?

複式洋房

全職媽媽又報到

大宅

菲比媽媽,

我同你一樣, 一個人湊兩個, 大女3歲. 細佬出世前請左工人, 做左一個月我就頂佢唔順炒左. 依家請左個part time保母上晝湊細佬, 等我可以同家姐出下街, 去下公園, 但煮飯清潔就要自己做. 真係好辛苦

原帖由 菲比媽媽 於 09-8-19 23:16 發表
我要照顧兩個就勁辛苦呢 細仔出世時請左個工人,做左7個月炒左佢,都係鐘意自己搞掂d野,不過我都有請個本地ee清潔煮飯。

複式洋房

原帖由 lovek 於 09-8-19 19:27 發表
Minmo,

上文不含貶義, 唔好誤会ar, 只係好多在職的朋友可以好free, 有時會好羨慕啫.

在職媽媽同全職媽媽都會着緊自己嘅小朋友, 為佢地付出, 我當然明白啦! ...

唔係呀, lovek, 我無意思o家, 你都唔好誤會!發表下o家咋!
其實我都想做全職mama o家!
我唔阻你地全職mama sharing 啦, 等我真係有可能做全職mama 先算啦! hehe!

首頁

尾頁

跳至