跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB剛剛14個月, 淨係識扶住野行, 未識放手企, 放手行更加唔敢講, 點算?

問過健康院姑娘話14個月正常一定要識放手企, 不要求一定要放手行, 最好叫我返健康院見醫生睇下, 好擔心! 有無mami同我一樣case, 點算好?

同埋我有咩可以做到or train佢, 好心急!:-(

民房

原帖由 hebemami 於 09-8-20 13:12 發表
BB剛剛14個月, 淨係識扶住野行, 未識放手企, 放手行更加唔敢講, 點算?

問過健康院姑娘話14個月正常一定要識放手企, 不要求一定要放手行, 最好叫我返健康院見醫生睇下, 好擔心! 有無mami同我一樣case, 點算好?

同 ...

It must be worrying if the nurse told you to see a doctor, but it was their job to say so if they could not give you an definitive answer.

at 14 months old
-if your baby can walk with support, that's nice
-that means strength is probably well

-if he/she doesn't deteriorate in speed / stability during walking in the coming days, no problem(the point is persistent improvement, even with small improvement)

-standing alone requires courage, try to encourage your baby when he can stand and put away small obstacles in his bed, to avoid being tripped and fall.

Be patient. Certainly see a doctor if still in doubt.

大宅

原帖由 hebemami 於 09-8-20 13:12 發表

同 ...

我囡囡14.5 個月, 同你個case 好似, 12個月時已經見左醫生, 後來轉介去尢德中心, 見左姑娘後話要等半年

別墅

Me too, My BB girl 14.5 months more
Only Standing
Walk 2-3 step

複式洋房

原帖由 wooho 於 09-8-20 15:32 發表
Me too, My BB girl 14.5 months more
Only Standing
Walk 2-3 step

好好la! 你囡囡已識放行few step, 如係我開心死, 因我阿b仲未放手企, 睇你阿b好快已可周屋行

複式洋房

原帖由 Baby200806 於 09-8-20 15:12 發表

我囡囡14.5 個月, 同你個case 好似, 12個月時已經見左醫生, 後來轉介去尢德中心, 見左姑娘後話要等半年

點解你阿b 12個月咁快醫生便要轉你過去, 因bb12個月只要求扶住野行到便ok, 點解不合格呢? why?

請問你阿b現在是否同我阿b一樣仍未可放手企, 但扶住野行時有否個身貼住傢俬行呢?

因我己見佐健康院醫生, 佢話我都要轉去醫院跟進, 看是否出左其它問題? 我都好擔心! 我唔知係咪我平時train得佢唔好定係成日抱佢, 攪成咁, 仲有醫生話, 阿b不是無信心放手企而係覺得佢仲未得, 我都唔知點好? 都係係度等時間過!:-(

複式洋房

原帖由 doctorwyk 於 09-8-20 14:05 發表

It must be worrying if the nurse told you to see a doctor, but it was their job to say so if they could not give you an definitive answer.

at 14 months old
-if your baby can walk with support, that ...

Many thanks for your comment.

大宅

畀面勳章

我阿囡到依家都仲未肯放手行,佢可以自己扶住啲嘢行,就算拖住佢,佢都只係肯行10步8步,放手都可以自己企到,仲可以扭兩吓pat pat,所以我覺得佢係lazy+怕死!

上個星期,去咗廣華睇兒科&健康院,醫生&姑娘叫阿囡未識自己行都冇咩點講嘢,只係叫我哋俾啲時間&耐性,同阿b行多啲,咁就ok嫁喇喎!

複式洋房

原帖由 mademoiselle 於 09-8-22 17:50 發表
我阿囡到依家都仲未肯放手行,佢可以自己扶住啲嘢行,就算拖住佢,佢都只係肯行10步8步,放手都可以自己企到,仲可以扭兩吓pat pat,所以我覺得佢係lazy+怕死!

上個星期,去咗廣華睇兒科&健康院,醫生&姑娘叫阿囡未識自己行都冇咩點 ...

Many thanks! 請問點可以令佢放手企? 我阿b淨係扶住野企or周圍行, 但當佢扶住企係梳化時, 我成日引佢過去我度(好近距離), 佢都唔理我, 我不知點樣train佢放手企, 究竟點樣呢? 請指教! Many thanks!

複式洋房

回覆 1# hebemami 的文章

小朋友要放手行係要好大勇氣, 佢唔肯放手行即代表佢決乏信心. 俾多D鼓勵佢, 好開心咁讚佢叻叻!佢是FEEL到知道的.試多幾次就得架LAR!加油!

大宅

畀面勳章

開始時係爸爸引阿囡企先,所以今次爸爸功勞最大,哈哈!爸爸見阿囡扶住啲嘢企喺度時,佢就搵啲嘢引佢,初時,爸爸用咗兩個波仔,引佢左右手拎,之後就自己企到喇,慢慢我哋就自己扶佢企,然後放手等佢自己企,初初我哋一放手佢就即刻坐返低,練多咗就好少少,不過都係好快就要坐,後來發現咗阿囡好like俾人讚,當佢自己一放手企,我哋就讚佢:嘩…好叻呀!(拍吓手)最好笑係,佢一想坐,我又再嘩,佢又再自己企返,呵呵~

咁你拖住阿B,佢會唔會行?

原帖由 hebemami 於 22-8-2009 06:04 PM 發表

Many thanks! 請問點可以令佢放手企? 我阿b淨係扶住野企or周圍行, 但當佢扶住企係梳化時, 我成日引佢過去我度(好近距離), 佢都唔理我, 我不知點樣train佢放手企, 究竟點樣呢? 請指教! Many thanks! ...

別墅

我覺得要睇下係D大肌肉發展好未定係只係唔夠膽..

如果係肌肉未發展好,就唔好迫佢,我驚咁會揠苗助長,記得睇書話歲半未識行先至係唔正常.

如果係唔夠膽,就逐步畀佢知道自己係掂.

同埋我覺得畀比接觸D識得行既BB或幼兒都好好,佢可以從觀察中學習.

別墅

唔好咁擔心, 有啲10個月就行得好好, 我都見過1歲半先肯行既BB. 我意思係佢哋既發展可以相距成半年有多架.

不如試下用玩具, 等佢玩緊時慢慢抬起, 唔好離手既情況下移前, 唔好心急呀.

佢企得好又要拍下手奬下佢, 真係出盡法寶.....

複式洋房

大家要訓練下佢地行路架...我9個月罰佢企(貼牆) 跟住開始練踏步....佢11個月就行, 家下迿跑....家下如果佢唔肯行, 真係要試下用玩具引佢行, 比D耐性...因為其實好多都15個月先行...你地唔駛膽心喎, 佢地可能聽日比個驚喜你地, 行比你睇! 小朋友一日一日唔同喎...大家加油呀!

複式洋房

原帖由 mademoiselle 於 09-8-24 15:53 發表
開始時係爸爸引阿囡企先,所以今次爸爸功勞最大,哈哈!爸爸見阿囡扶住啲嘢企喺度時,佢就搵啲嘢引佢,初時,爸爸用咗兩個波仔,引佢左右手拎,之後就自己企到喇,慢慢我哋就自己扶佢企,然後放手等佢自己企,初初我哋一放手佢就即刻坐返低 ...

Thanks!
我拖住佢一隻手行都係免強咋! 佢個身都企得唔直, 斜住咁行, 有時佢見有傢俬又想扶住, 都唔知佢係肌肉未得, 定係無信心! 真係好擔心, 現在等緊見醫院專科, 都不知要排到幾時? 現在有好多問號? 真煩!

複式洋房

好多謝各位mami既意見, 我會盡量試下! Thanks!

複式洋房

原帖由 Baby200806 於 09-8-20 15:12 發表

Baby200806,

請問你bb識放手行未? 進度點樣? 我阿b仲未識放手行, 點算?

複式洋房

原帖由 mademoiselle 於 09-8-24 15:53 發表
開始時係爸爸引阿囡企先,所以今次爸爸功勞最大,哈哈!爸爸見阿囡扶住啲嘢企喺度時,佢就搵啲嘢引佢,初時,爸爸用咗兩個波仔,引佢左右手拎,之後就自己企到喇,慢慢我哋就自己扶佢企,然後放手等佢自己企,初初我哋一放手佢就即刻坐返低 ...

mademoiselle,

請問你阿b係咪已經識放手行呢? 我阿b都好少見佢放手企, 間中好耐一次, 我驚佢18個月都未行到, 佢真係好慢! 我這排真係因呢件事好down 同十分擔心, 只是一路睇時間一個月過一個月, 咩都做不到, 因我阿b真係好懶行, 拖住佢行一陣, 佢又屈起對腳不肯行, 都不知點train佢好, 同埋已約左今個月返醫院見醫生, 請問各位mami 可否給些意見! Many thanks!

大宅

畀面勳章

原來仲有bb係同我阿囡一樣未肯自己放手行!其實我都會擔心,我打算睇埋呢個月,如果仲係咁,我就決定同佢睇兒科!

hebemami, 請問你係全職媽咪or在職媽咪?

因為我係在職媽咪,有時我自己唸,會唔會工人唔多同阿囡行之外,仲成日抱住佢,搞到阿囡都唔肯自己行!我決定嫁喇,如果下個月前仲未識行,我會同埋阿囡返工(hehe...公司得我一個人,又冇咩嘢做!),自己睇返住阿囡!哼!

仲有呀,我阿囡仲唔識叫爸媽,仲係ee urur梗!但你話佢蠢,又唔係嫁,教佢咩動作,一兩次就識做嫁喇!只係唔係講同唔肯行!

原帖由 hebemami 於 7-10-2009 12:55 AM 發表

mademoiselle,

請問你阿b係咪已經識放手行呢? 我阿b都好少見佢放手企, 間中好耐一次, 我驚佢18個月都未行到, 佢真係好慢! 我這排真係因呢件事好down 同十分擔心, 只是一路睇時間一個月過一個月, 咩都做不到, 因我 ...

大宅

原帖由 hebemami 於 09-10-7 00:44 發表

Baby200806,

請問你bb識放手行未? 進度點樣? 我阿b仲未識放手行, 點算?

bb 大約15個月開始扶住我雙手行, 佢好鍾意我扶住佢行, 但最初(14個月)時, 只肯企唔肯行, 後來佢開始係牀上企, 放手, 坐下, 玩下玩下就開始唔再坐下而肯自己企, 我們就拍手,讚不絕口, 佢就好開心再試, bb好特別佢知道自己未有能力就唔做, 但其實佢有嘗試, 所以多d觀察佢同鼓勵佢
PS : 開始時佢唔俾爸爸扶, 只肯跟我同婆婆, 因為佢信任我們, 所以你可以留意下

首頁

尾頁

跳至