家事百科

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 醒目開學勳章

因家中的洗衣機壞了,想買個新的,請大家俾D意見,

男爵府

你預算幾 $ ?
什麼款式 ?

琥珀宮

我屋企一家6口,算係大家庭,好多衫洗,之前用白朗唔幾好,洗完一機衫震到出街,用左幾年壞鬼埋添,最慘係年初三壞,真勞氣!

後黎阿媽大力推薦金章,買左部貴既,有快思邏輯,及註明歐洲製造,我覺得幾好,又已經用左幾年勒。

原帖由 c12l23f72 於 09-8-21 15:29 發表

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 醒目開學勳章

原帖由 MISSICE128 於 09-8-21 15:46 發表
你預算幾 $ ?
什麼款式 ?

我想要上置式,容量大D,價錢無所謂,最緊要耐用。

子爵府

原帖由 SandyKL 於 09-8-21 15:55 發表
我屋企一家6口,算係大家庭,好多衫洗,之前用白朗唔幾好,洗完一機衫震到出街,用左幾年壞鬼埋添,最慘係年初三壞,真勞氣!

後黎阿媽大力推薦金章,買左部貴既,有快思邏輯,及註明歐洲製造,我覺得幾好,又已經用左幾年勒。

...

多謝呀,等我睇下先!

大宅

衛而普都ok, 用左十年,搬過兩次,都重用緊

子爵府

原帖由 1511 於 09-8-21 16:04 發表
衛而普都ok, 用左十年,搬過兩次,都重用緊

嘩!咁都好耐用!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

去"最好電器"到買啦,
因在佢度買,即買即做埋機價5%的保險費,就包你5年啦,
如果你咁岩咁黑仔壞左,咁梗係唔想啦,
但有時電器真係好難講又要撞手神,
我叔仔就係咁樣買埋保險,咁岩佢壞左2次,第一次修理幾佰蚊,跟住都用左N年了,上年又修理要二仟幾蚊,個機內差不多換晒,佢地都照賠錢呀!幾SO

所以今年我都係佢到買左惠而普8KG的,仲即做埋5年保險

子爵府

原帖由 MM2005 於 09-8-21 16:07 發表
去"最好電器"到買啦,
我叔仔就係咁樣買埋保險,咁岩佢壞左2次,第一次修理幾佰蚊,跟住都用左 ...

嘩!Good idea!請問你買個部是咩型號and幾錢?
不勝感激!

大宅

好媽媽勳章

我覺得金章好,
雖然係貴d,但係佢係歐洲牌子,
我自己用左十年,從來無壞過,
真係好好用!!

With GOD all things are possible.

子爵府

原帖由 CoCoB 於 09-8-21 16:39 發表
我覺得金章好,
雖然係貴d,但係佢係歐洲牌子,
我自己用左十年,從來無壞過,
真係好好用!!

我壞了果部都係歐洲牌子
用左唔夠三年
我覺得D電器都係以前D好用
不過都是要Thank you!

子爵府

原帖由 MM2005 於 09-8-21 16:07 發表
去"最好電器"到買啦,
我叔仔就係咁樣買埋保險,咁岩佢壞左2次,第一次修理幾佰蚊,跟住都用左 ...

多謝各位的熱心幫助,我今日去HK Best度買左東芝的上置式洗衣機,重買埋保險,是機價的5%,好抵呀!

別墅

歐洲機金章,都幾好!我部機都用咗五、六年,不過價錢就貴啲.....!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 c12l23f72 於 09-8-23 18:28 發表

多謝各位的熱心幫助,我今日去HK Best度買左東芝的上置式洗衣機,重買埋保險,是機價的5%,好抵呀!

就是抵所以介紹比你,因這個原來我身邊的人唔知的!
睇我叔仔就知啦,第2次修理費=買左部新機!
我果部惠而浦8kg是意大利的大眼雞,
因99以前用大眼雞用左n年才壞,之後又用左2部上置式,
用無幾多年又壞,所以今次買番大眼雞!
以前用5kg,今次專登買8kg,
因以前99放得多衫超重部機都會快壞,
仲有CF話用超市大大桶的洗衣粉都會快壞機,此兩樣就我部機C左的原因!

複式洋房

我地都係用開 Miele

子爵府

原帖由 MM2005 於 09-8-25 11:44 發表

就是抵所以介紹比你,因這個原來我身邊的人唔知的!
睇我叔仔就知啦,第2次修理費=買左部新機!
我果部惠而浦8kg是意大利的大眼雞,
因99以前用大眼雞用左n年才壞,之後又用左2部上置式,
用無幾多年又壞,所以今次買番大眼 ...

真係多謝哂!

水晶宮

畀面勳章

之前住間屋用上一手留低嘅惠而浦, 佢用左幾 耐就唔知, 跟住我住左十年, 期間只壞過一次, 直至我搬走都好地地, 真係好襟.

洋房

whirlpool (european origin).

原帖由 c12l23f72 於 21/8/2009 15:29 發表

大宅

panasonic top cover...used for many years, then move & change another Panasonic for more capacity

別墅

而家D機五年命度
多過五年有賺喇

十年前聽過好家中部洗衣機超過廿年
仲要係日日開那隻
不過咁長命, 間廠都摺左喇

首頁

尾頁

跳至