家事百科

跳至

首頁

尾頁

洋房

冼面毛巾成日發霉, 日日洗面日日用,都不知為何會發霉? 試過用漂白水浸,變得靚靚後, 過幾日又黎過....可以點做, 有冇人可以指教一下我.....謝謝 !

cy mami

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

可能你廁所太潮濕
原帖由 CYmami 於 09-8-30 17:38 發表
冼面毛巾成日發霉, 日日洗面日日用,都不知為何會發霉? 試過用漂白水浸,變得靚靚後, 過幾日又黎過....可以點做, 有冇人可以指教一下我.....謝謝 !

cy mami ...
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

可能潮濕及空氣唔流通

洋房

dear,

但是我99屋企廁所的毛巾都係這樣起霉點wo....
係唔係所有廁所的毛巾都會因潮濕而變成這樣呢 ?????

其他人有試過我這樣起霉點嗎? 都是冇能為力嗎 ? 唔通要每次洗完面,拿面巾去犀太陽先得 ???

cy mami

複式洋房

你洗手間有沒有抽氣扇?
如有抽氣扇有沒有長開?

我家基本上是長開抽氣扇的。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我家的毛巾都是發霉的, 沒辦法??

伯爵府

用後有冇再洗?
有冇拎乾d?
有冇比洗手間門"傘"住?

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我d毛巾又係好快發毛,家人都係同我掛浴室,有時用一個星期開始有霉,我已經掛係窗口.佢地無咁快發毛.

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哎呀, 我屋企的毛巾都係咁樣的, 我試過轉用小方巾, so far到而家都無再出現呢個問題啦, 我估會唔會係因為大條洗面巾先會咁樣呢 ?

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哎呀, 我屋企的毛巾都係咁樣的, 我試過轉用小方巾, so far到而家都無再出現呢個問題啦, 我估會唔會係因為大條洗面巾先會咁樣呢 ?

男爵府

我都想知...開條新毛用左一個星期到, 會有一旦旦黃色/紫色, 又要開一條新毛巾...好浪費...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

唔好用太大及太厚的毛巾,由濕至乾透時間要快。
再者就係掛毛巾地方已有霉菌,要拿開所有東西用稀釋漂水抹吓掛架牆磚,再換新毛巾。

子爵府

你地係咪買d平價毛巾?

試下買d貴少少既, 應該就唔會有呢個問題~ 我屋企浴室掛住洗面d濕毛巾, 掛到幅牆發霉一點點, 條毛巾都未霉喎...

男爵府

我試過用滾水浸佢一陣, 等D水涼D就用梘液洗, 洗完過埋水再掛响窗口晾乾, OK喎, 又無味又乾淨. 久唔久放埋落洗衣機洗都得.

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

原帖由 CO.CO. 於 09-10-13 09:42 PM 發表
我全家d面巾都係天天換,,抹完一次就掉落洗衣機洗,,所以無依個問題出現:D :D

我屋企的毛巾一人一條,日日洗衫時洗,冇問題....

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 FlyCatcher 於 09-10-13 14:09 發表
我試過用滾水浸佢一陣, 等D水涼D就用梘液洗, 洗完過埋水再掛响窗口晾乾, OK喎, 又無味又乾淨. 久唔久放埋落洗衣機洗都得.

咁好似抺布一樣,我係洗完放入微波爐叮一分鐘再吹乾,面巾叮應該無問題.

侯爵府

我C6嗰條毛巾唔止發霉, 仲好快容容爛爛, 我懷疑佢塊面係鐵線做架

首頁

尾頁

跳至