論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有無攪錯加咁多.

http://hk.news.yahoo.com/article/090902/4/e0ms.html

大宅

其實$300一個月即係幾錢一日? 除番平均每日得$1 ??? 勞工處D例真係笑死人, 做僱主嘅我地真係唔知有咩保障, 依家連例假都唔可以用錢買...

男爵府

甘又唔洗驚!比個"面"佢地食咪得,都叫有提供膳食!

侯爵府

好媽媽勳章

$300 一個月, 一日有$10, 真係少左d, 不過一加就加over 100%, 似乎太多啦呱?

原帖由 Twinboys08 於 09-9-2 17:16 發表
其實$300一個月即係幾錢一日? 除番平均每日得$1 ??? 勞工處D例真係笑死人, 做僱主嘅我地真係唔知有咩保障, 依家連例假都唔可以用錢買...

禁止訪問

男爵府

例假唔可以補錢代咩?我以為係勞工假唔得...幾時開始的?

原帖由 Twinboys08 於 09-9-2 17:16 發表

男爵府

下?正苦巳經犯晒D外傭僱主僧,仲黎?搞咁多野做mug,仲有點解無mug資詢巳經明日實行?吾係幾錢問題而係覺得正苦太過份,欺壓無辜僱主,將所有外傭僱主都視為克薄外傭,要立法黎打壓我地...

做埋D野,兩面不討好,工人實覺得吾夠,僱主又吾順,你話有無病呀正苦?不如具體立法每星期都要提供飽魚人參啦,咁我包保只有外傭僱主一方不滿你law,咁鍾意討好佢地!真係中晒降頭!

侯爵府

好媽媽勳章

一次過加over 100% 顯示佢地監擦不足嘛, 唔係既話, 應該一早逐d加。

$20 一日三餐都唔多既, provided 唔煮我地既柴米油鹽… 呀, 甘又好似會唔夠添

原帖由 emilythestrange 於 09-9-2 17:52 發表
相信大部份家庭都係提供埋膳食俾家傭,好少會俾錢。雖然加幅超過100%,聽落好似好多,但除開每日都只係廿幾蚊,如果真係要食足三餐,撫心自問,真係唔多喎!

...

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

300蚊一個月的確喺少d。
不過勉強都夠,一日十零蚊
買個包,買d米自己煮飯+幾蚊菜+個蛋一日都夠食。
要加咪加1,200,加到740真喺有d離譜!

男爵府

如果工人話, 我唔食你d野, 你比740一個月啦!甘點?

之前, 我每天買2個雞尾包比亞女&工人做早餐,亞女好鐘意雞尾包, 但小菲工人唔食, 但我買其他麵包如A1與葡tar, 佢就食曬, 仲要我兩公婆都無得食, 佢一朝早食左, d 平 麵包擺到發毛都唔食, (我都係食平價bread).
最後我多比一百蚊佢, 叫佢自己買, 佢衰到又食我d A1 麵包, E+我已不買貴麵包, 香港外傭employer係全東南亞最豬dull, 包括我 !

原帖由 oooasis 於 09-9-2 19:03 發表
300蚊一個月的確喺少d。
不過勉強都夠,一日十零蚊
買個包,買d米自己煮飯+幾蚊菜+個蛋一日都夠食。
要加咪加1,200,加到740真喺有d離譜!

伯爵府

原帖由 catcatmom 於 09-9-2 20:02 發表

之前, 我每天買2個雞尾包比亞女&工人做早餐,亞女好鐘意雞尾包, 但小菲工人唔食, 但我買其他麵包如A1與葡tar, 佢就食曬, 仲要我兩公婆都無得食, 佢一朝早食左, d ...

所以縱到佢地越來越衰,根本好似香港既僱主買佢地怕咁 !真慘!希望有朝一日趕晒佢地走,輸入另一國家既工人,等佢地返菲無飯食。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我地僱主fight咩都無成果!!! 但無啦啦又加佢地膳食費, 真係...........

大宅

我做吾出啫, 如果吾係一個月$800都有著數. 比佢住, 比佢食...仲要比佢激.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 emilythestrange 於 09-9-2 17:52 發表
相信大部份家庭都係提供埋膳食俾家傭,好少會俾錢。雖然加幅超過100%,聽落好似好多,但除開每日都只係廿幾蚊,如果真係要食足三餐,撫心自問,真係唔多喎!

...

agree,25/日,計起都唔算多,之前$300/月,即$10/日,已經係8x年既水平,問心,我都覺得少得誇張d.

今日我bun同我講開呢個問題,佢話如果加左,咁有d僱主剩係比麵&菜個工人食,咁工人寧願開口要呢$740自己買米食.跟住我一句"得"埋去: 係呀,可以架,不過佢問左僱主拎膳食$$,記住叫佢地唔好用僱主d gas煮呀.
大家公平d,比左$$,就裝番個cam係廚房.咁啱唔啱??

呢樣野根本對一般打工仔僱主都唔多適用,問心,有幾多個真係會咁比??
我寧願佢加呢個而凍薪,對大部份僱主既影響係最少.

別墅

回覆 11# 歌莉亞 的文章

我個新嚟"印印"仲離譜,暑假我哋冇煮飯, 佢下午買印尼飯 $12 , 晚飯食麥記$27.9 共 $ 40 一日,食咗幾日都係咁,屋企有麵、飯供應都唔食.....

侯爵府

原帖由 vanvan 於 09-9-3 09:17 發表
我個新嚟"印印"仲離譜,暑假我哋冇煮飯, 佢下午買印尼飯 $12 , 晚飯食麥記$27.9 共 $ 40 一日,食咗幾日都係咁,屋企有麵、飯供應都唔食.....

甘點解你要比佢去買? 你要比返$ 比佢? 你有無叫佢自己係屋企煮麵食呀?

侯爵府

原帖由 catcatmom 於 09-9-2 20:02 發表

之前, 我每天買2個雞尾包比亞女&工人做早餐,亞女好鐘意雞尾包, 但小菲工人唔食, 但我買其他麵包如A1與葡tar, 佢就食曬, 仲要我兩公婆都無得食, 佢一朝早食左, d ...

我吾會比$佢, 屋企有麵包你吾食你既事, 還有我買貴麵包時, 我都會預佢, 但就一定係揀d 平小小, 吾會10幾元一個果d, 我會分配好晒, 邊個係邊一個人食, so far 甘多年, 無一個會自己一早食左我d bread, 個個都係等d 細路返晒學, 我們返晒工佢先開餐

依家呢個, 下午自己見d 麵包多得濟, 會食埋去, 話驚發霉, 但會煎隻蛋做蛋治, 我又無乜所謂wor

侯爵府

原帖由 FA8866 於 09-9-3 00:20 發表

agree,25/日,計起都唔算多,之前$300/月,即$10/日,已經係8x年既水平,問心,我都覺得少得誇張d.

今日我bun同我講開呢個問題,佢話如果加左,咁有d僱主剩係比麵&菜個工人食,咁工人寧願開口要呢$740自己買米食. ...

我都係甘諗, 呢個膳食津貼, 都太過分, 一日得果10元, 真係買個特價魚柳包就得, 依家波羅包都要3元一個

我寧願佢加膳食都吾好加人工

大宅

虎到金來勳章

如果工人要740, 我可5可以5俾? 好似現在"X芥月",佢一日依一餐,會有錢剩.

子爵府

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-3 09:54 發表
我都係甘諗, 呢個膳食津貼, 都太過分, 一日得果10元, 真係買個特價魚柳包就得, 依家波羅包都要3元一個

我寧願佢加膳食都吾好加人工

「我寧願佢加膳食都吾好加人工」 ——— 非常同意!

我相信要俾$740 工人自己搞掂ge 僱主唔算多啩!
就算以往係 $300 , 你都預佢用你d 水電媒、油鹽糖, 點解要分開另俾佢喎! 講真, 如果佢唔用僱主d 野, 只靠 $300 為生, 就算餓唔死佢, 我都驚佢會營養不良。 點做得出架~
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

首頁

尾頁

跳至