自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地小朋友返學有無強迫性要戴口罩?我個小朋友要呀,佢話好唔舒服wor~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

無呀,因之前都唔記得問有無需要帶,而且我去到等車時至記得無帶比呀仔
不過就出左通告叫家長記得放定係小朋友書包

伯爵府

我個仔間幼稚園依家就無,之前岩岩爆發豬流感果時就要日日帶...唔知點解依家唔洗呢??不過帶佢返學時見到有d同學仔有帶(佢地真係病左)所以我都有d擔心架...
大b駿逸細b駿晞

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囝冇帶, 但我有放定係佢書包 ~~

原帖由 藍藍 於 09-9-2 18:02 發表
我個仔間幼稚園依家就無,之前岩岩爆發豬流感果時就要日日帶...唔知點解依家唔洗呢??不過帶佢返學時見到有d同學仔有帶(佢地真係病左)所以我都有d擔心架... ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

無帶

大宅

我朋友個女第一日返學就比人傳染左感冒啦,朝早佢仲歡天起地開開心心返學 ,放學返到屋企就對住我朋友喊,話個頭好痛 ,我朋友仲話佢成身滾熱x,發燒....唉,好心d家長啦 ,自己小朋友有病就唔好比佢返學"野"d病毒比人啦 ,所以我覺得無論點都好,帶番個口罩穩陣d:;pppp:

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

點解要用 "強迫性" 呢啲字眼呢?
帶口罩~學校都是以保障學生的健康為出發點, 相反學校不需要學生帶口罩我才極度擔心, 當中難免有學生帶病返學, 帶口罩是最基本的預防.

我女每天均要準備3個口罩, 每數小時就要更換1個, 我舉腳贊成!

大宅

原帖由 MANFUN2010 於 09-9-2 20:52 發表
帶口罩~學校都是以保障學生的健康為出發點, 相反學校不需要學生帶口罩我才極度擔心, 當中難免有學生帶病返學, 帶口罩是最基本的預防.

我女每天均要準備3個口罩, 每數小時就要更換1個 ...

Fully Support

珍珠宮

BK Milk勳章

亞仔學校今日開始唔駛再帶,佢不知幾開心

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

都係保障自己咋..好似我個囡咁 n1咋
都要帶足成日....

原帖由 MANFUN2010 於 09-9-2 20:52 發表

我女每天均要準備3個口罩, 每數小時就要更換1個 ...

子爵府

好媽媽勳章

我個囝讀n1, 都係要帶足全日, 我舉腳贊成, 保障自己又保障他人。
帶口罩點都好過病啦, 次次一病全家都會病,所以我寧願學校要求帶。

侯爵府

醒目開學勳章

我d細路係小學, 學校唔駛一定要帶, 但係我自己要佢地帶成日都帶住. 我會叫佢地帶一排, 睇個情況, ok 無爆發, 我先叫佢地唔駛帶.

前排帶左口罩, 我d細路感冒都少左. 佢地雖然呢2日都話帶住唔舒服, 我解釋完俾佢地聽, 佢地都ok, 今朝我先問完個細既佢想帶定唔帶, 佢話都係帶啦.

複式洋房

我個囡學校只係叫佢擺2個係書包.
無硬性要帶.

水晶宮

畀面勳章

無硬性規定, 但如果有傷風咳就當然要戴
另每日要填體溫表囉

珍珠宮

我囡讀幼稚園,開左學大半個月,本來唔駛帶,但早 2 日有通告有 2 個小朋友中左 h1n1,開始帶番口罩

咁細帶口罩都唔一定安全,我囡講過有同學交換口罩帶
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

無要求帶喎, 但要準備5個係書包.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

沒有

伯爵府

原帖由 webjen 於 09-9-3 09:53 發表
我囡讀幼稚園,開左學大半個月,本來唔駛帶,但早 2 日有通告有 2 個小朋友中左 h1n1,開始帶番口罩

咁細帶口罩都唔一定安全,我囡講過有同學交換口罩帶 ...
所以我覺得帶左口罩既都唔代表安全,我依家成日都提個仔,叫佢唔好摸完口罩就摸眼同鼻,而且如果有同學仔病左,唔好同佢玩得咁埋~我最驚佢中左蕉返黎傳比我同細b咋..
大b駿逸細b駿晞

大宅

尋日我女間學校又係有2個小孩中左h1n1今日全校要帶口罩,你係大肚真係要份外小心仲有2位小朋友要照顧.

原帖由 藍藍 於 09-9-3 12:37 PM 發表
所以我覺得帶左口罩既都唔代表安全,我依家成日都提個仔,叫佢唔好摸完口罩就摸眼同鼻,而且如果有同學仔病左,唔好同佢玩得咁埋~我最驚佢中左蕉返黎傳比我同細b咋.. ...

男爵府

有,帶左口罩先可以入學校,
不過小朋友帶同唔帶係咩分別,
我個仔k3一帶口罩就拉低,話好辛苦.

首頁

尾頁

跳至