自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔仔而家19個月大,前日去左健康院見左醫生,醫生評估剔左<<發展遲緩/學習障礙>>,但真正係咩問題,個醫生話要我仔仔去下荾涌睇專科先可以診斷到.

之後99就問我個仔係咩事,我就話俾佢聽,醫生就係咁樣講,,,,,,,,,,,,,,

點知個仆x99就話 <<你個仔咩都唔識就係弱智啦.>>第一次我就當佢唔識,同佢解釋.點知第二次佢又係咁樣............

我真係好想xxy佢 ........

o個個係我個仔,佢個孫.點解佢可以咁講得出口 .

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

嘩...!!!有冇過份d添呀!!!!
妳有冇"燒佢數簿"??

男爵府

d 老人家....唉 up 得出就up都唔識理下人感受 你唔好嬲啦, 最緊要係囝囝無事知麻, 加油啊

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

佢咁講,真係好過份!你老公知道嗎?聽到佢咁講嗎?

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

我坐月時個陪月就同我講...BB大大下去健康院做測試唔好太緊張姑娘講D也...每個BB發展都有唔同...唔可以凈用一個標準去衡量...你睇到姑娘做D咩測試...返屋企針對果方面同BB做多D訓練...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

我老公就係佢隔離

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁點都會有d原因話佢發展遲緩/學習障礙呀~~咩都無講~你老公又會無出聱既

男爵府

因為
1:我仔仔到而家基本到連媽媽,爸爸都唔識,,<<係唔識講,唔識指>>

2:平時叫佢,佢都唔睬我

3:叫佢攞野俾我都唔識..

4:見到鐘意既野都唔會叫我攞,係一次都未試過,指都唔會指..

我有懷疑過佢係自閉症,但個醫生話佢唔似,因為仔仔同人係有眼神接觸,同埋佢識喂人食野.自閉d人係唔識,,,

但醫生叫佢攞車車,波波等,佢都係唔識.

別墅

好媽媽勳章

多些訓練,又其生活上不厭其煩地講及教.加油

大宅

回覆 1# coey128 的文章

我大女都好遲先講野,同佢講多d,(爸爸,媽媽,波波......)講多幾次佢就會識,同佢玩多d

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

樓主

你係唔係自己湊BB????
你要多些同佢講話和玩。

子爵府

好媽媽勳章

我囝囝有個同學仔細個時都係有"語言障礙", 經醫生診斷後去參加一些特別訓練班後, 現在和我囝囝同一班, 變回一個正常小朋友, 你唔駛擔心, 只要跟住健康院嘅指示去做就得架la 而且小朋友個個月嘅發展都唔同,只要你同佢玩多d 講多d, 話唔定聽朝起身識得叫mama呢 凡事要向好方面諗, 我精神上支持你, 唔好灰心, 加油!

大宅

樓主
教育王國有些同路人,試吓幫唔幫你,另"港台天下父母親"值得一看

翡翠宮

點解咁遲先發覺(應該講發覺唔立即跟進):
1:我仔仔到而家基本到連媽媽,爸爸都唔識,,<<係唔識講,唔識指>>

4:見到鐘意既野都唔會叫我攞,係一次都未試過,指都唔會指..

唔識講反而唔係咁大問題(好多小朋友兩歲才開口,尤是男孩!),但冇反應可大可小(即你叫佢都唔睬你、唔識指自己想講嘅事或喜歡之物件...希望係我講錯!),而家唯有等專科診斷,假如經濟許可,睇私家專科如何?(可只限於初步評估...),因為呢啲問題越早發覺越容易醫治...祝好運!

男爵府

原帖由 櫺囹桼 於 09-9-12 22:13 發表
點解咁遲先發覺(應該講發覺唔立即跟進):
1:我仔仔到而家基本到連媽媽,爸爸都唔識,,

唔識講反而唔係咁大 ...

佢一歲時,我已經覺得有d唔同,成日唔睬人.健康院o個時話佢正常.到佢歲半時,返健康院就話佢遲左半年.掛期到前日先有得睇個醫生.

我有問過人,因為我仔仔o個時得18個月,就算去睇醫生,d評估都唔係好準..

到而家19個月,都係咁,我真係好灰........而家下荾涌仲要話第一次係見姑娘,唔知先可以見到醫生..........

其實我好想知,如果我自己出去搵醫生評估,攞左份報告,咁我個仔仔係下菱涌可唔可以快d得到療程.

同埋你o地有冇醫生介紹,因為我搵左間係佐敦,連報告7500.好貴.

大宅

是呀!我仔兩歲半才說句子,倍小朋友長大的路很漫長......唔好灰心, 加油!

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 紫米露 於 09-9-12 22:09 發表
樓主
教育王國有些同路人,試吓幫唔幫你,另"港台天下父母親"值得一看

無錯,睇多D有關資料,最重要幫到BB,
呢個係教育王國-特殊教育
BB未必有問題嘅,不過知多些無妨。

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=44

大宅

樓主,
想問葵涌專科要排到幾時看?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

$7,500係貴但係睇多個醫生會比較穩陣d

水晶宮

原帖由 coey128 於 09-9-12 22:27 發表

佢一歲時,我已經覺得有d唔同,成日唔睬人.健康院o個時話佢正常.到佢歲半時,返健康院就話佢遲左半年.掛期到前日先有得睇個醫生.

我有問過人,因為我仔仔o個時得18個月,就算去睇醫生,d評估都唔係好準..

到而家19個 ...

我個仔果時遲講野去葵涌(近'麗'景果邊)都係姑娘做測試的,之後就會再排做治療,點都好,希望你小朋友盡快得到適當治療。我聽好多人去排協康,不如你都去問多d資料丫。

首頁

尾頁

跳至