心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

1.我之前搬左屋,係新居呢到,平時返工都會撞到隔離屋既人,同佢打照呼,好多都唔係好想應妳.........!!
有時見到妳開門就即刻dun低頭..........吹脹...!!
打聲招呼會儀底咩.......?!

2.之前公司請左兩個新既男同事,一個大約三十零四十歲,另一個二十零歲.
兩條友每朝見到面唔會講早晨,放工都唔會講byebye......
踏正即刻飄出門口,有時走左都無人知........!!
平時撞口撞面,都即刻擰歪面當睇唔到........!!
妳同佢講早晨咩?
都唔會回返妳一句早晨...!!嗯一聲咁就行左去..!!
唔知點樣身教d仔女呀.........!!
年歲細果個都重話入世未深唔識呀,3張幾4張果個位都唔識?唔怪之得幾十歲都重要搵工啦....
反醒吓啦,唔係又要去見工架啦....!!

3.返工放工係地鐵例牌無位坐,但係d坐左位既,見到呀婆呀伯大肚婆好多都扮睇唔到.......!!
會讓坐既比例只係得3至4成.........!!

4.搭電梯,就關門,有人叫住等埋或者沖緊埋黎,當然係幫手按開門等埋啦,不過往往d人都係一句唔該都無,好似妳老馮要開比佢咁...........!!

5.講到搭電梯,好多都係一開門就沖入黎..........
點解唔比人出左先入呢.........!!

6.行街,搭車不論男女,都起勢咁大大聲講粗口,唔係重覺得自己講粗口係好型嘛.........?
尤其而家d男性......尤其講電話.....又大聲,係車到成架巴士都聽到d性器官周圍飛.......唉......!!
學生著住校服又講.........
連著住制服既警察.....食環署.......都係咁講.....!!

香港人d質數好似越黎越低咁........
妳地覺唔覺呀?

大宅

好多年前已經覺......!

原帖由 mickylau 於 09-10-5 14:34 發表
1.我之前搬左屋,係新居呢到,平時返工都會撞到隔離屋既人,同佢打照呼,好多都唔係好想應妳.........!!
有時見到妳開門就即刻dun低頭..........吹脹...!!

2.之前公司請左個新既男同事,大約三十零歲.
每朝 ...

男爵府

原帖由 焱焱 於 09-10-5 06:10 PM 發表
好多年前已經覺......!

我都係好多年前己經覺啦~
不過,比起D大陸人,我地只係少毛見大毛~

大宅

你咁講,吾怕比人話你.......!!!
我好怕架!!!

原帖由 bella_law 於 09-10-5 19:01 發表

我都係好多年前己經覺啦~
不過,比起D大陸人,我地只係少毛見大毛~

大宅

MICKEY 出現喇

多口地問一句
你囡囡點丫?
四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

複式洋房

你都好勇敢 將眼見既心中不快講出黎
岩睇既人睇到 可能都會順手講多幾個例子
唔岩睇既人 分分鍾比人話

大宅

其實,我話你知, 香港人, 其實質數唔係越黎越低, 比上不足,比下有餘啦.
我係4個地方生活過, 香港,台灣,美國,大陸, 我可以同你講,各有各既問題
如果你係女人,你係大陸or 台灣生活過,,你會覺得香港其實係女人既天堂,我講真嫁,台灣既法律,偏幫男性,如果你係嫁過,講真,我都頂唔順,連女人自己都唔幫女人,
大陸就冇得講啦,因為係人既素質問題.
美國人就禮讓d,不過,我地係亞洲人,都會同鬼既待遇有所不同
總括黎講,當你真正係唔同的地方生活過,香港其實係唔錯.:)

別墅

原帖由 cat168128 於 09-10-6 00:06 發表
MICKEY 出現喇

多口地問一句
你囡囡點丫?

cat168128~~~
好耐無見啦~~
好掛住妳呀~~
想搵妳,但之前個post唔見左,搵唔到妳地呀~~

我個女而家ok呀~~
不過重係醫院,近排又多左抽根..........
妳呢??個女ok嘛??

大宅

^^ 聽到你話 ok 我個心都安樂d
我個囡囡 兩年前走左 lu
又係發燒 跟住抽筋
住左幾日就走左
我低潮過 睇過一排醫生
始終都係要靠自己的起心肝 企返起身
依家返半日工 湊住隻細齋
每一日都盡量過得好 過得開心
我都想搵你架
不過無你電話
又唔敢無啦啦走去廣華探你個囡播
我 pm 我個電話俾你
睇下你抽唔抽到時間見下你
四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

男爵府

原帖由 焱焱 於 09-10-5 11:09 PM 發表
你咁講,吾怕比人話你.......!!!
我好怕架!!!

我都係講事實姐~
咁的確D big 6人真係好差嗎~

洋房

我都覺得香港人質素真係倒退中... (歎息), 但當然, 比起大陸係好好了.

回應番你講冇人讓座的例子, 前兩日, 我响地鉄, 見到一件事, 都係質素下降的實例, 但今次係一個大肚婆好冇禮貌:

有個女人想讓座比大肚婆, 點知呢, 個大肚婆唔坐不特止, 只係木口木面咁擰頭, 狂擰, 冇講一句唔該, 也冇笑容, 個樣好唔友善, 令到想讓座的女人好尷尬. 我當時又係好似樓主咁諗, 佢咁質素, 唔知第日點教小朋友.

別墅

原帖由 noatall 於 09-10-8 08:57 發表
我都覺得香港人質素真係倒退中... (歎息), 但當然, 比起大陸係好好了.

回應番你講冇人讓座的例子, 前兩日, 我响地鉄, 見到一件事, 都係質素下降的實例, 但今次係一個大肚婆好冇禮貌:

有個女人想讓座比大肚婆, 點 ...

妳呢個例子真係............!
咁樣真係搞到讓坐既人好尷尬囉.......
都唔明d人既,人地讓比妳,唔坐都講聲唔該笑下咁啦!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

5講遠
淨睇bk do見好多呢類人mouth:
有時, 真係費事side手力回佢
但5回佢佢又以為自己岩晒我理虧喎
膚淺嘅人越來越多
原帖由 mickylau 於 09-10-5 14:34 發表

2.之前公司請左兩個新 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 noatall 於 09-10-8 08:57 發表

大肚婆有時d情緒好怪架....

伯爵府

會唔會佢只係肥, 唔係大肚呀, 所以好嬲有人讓座比佢呢??

子爵府

Agree ! 等我又加料:

1.某朝早搭lift出門口,一開lift門,見4個人搭一部lift (各居一方), 前面近lift門果個人唔會企入小小俾個位人, fine,我都唔想搭, 同阿女行樓梯...... 今朝早又係有一個後生"港女"又係企近lift門, 反而我要揹住阿女書包個攝入去......

2.之前公司請左兩個新 ...
莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

ai, 10月1 日我’咩’住阿b係行緊ge mtr餵奶, 全程無人讓坐, 連讓企都無呀!我企近玻璃門, 一個男人’ai”住大玻璃打機, 另一個女仔 o係下一個站落車, 都唔會提早讓個位比你企...
呢d甘ge人, 鬼唔望佢生仔無patpat

洋房

好厲害呀依個想法... 如果真係肥到比人當大肚婆, 真係難怪佢唔該都冇一句...

原帖由 hohoho36 於 09-10-9 14:06 發表

會唔會佢只係肥, 唔係大肚呀, 所以好嬲有人讓座比佢呢??

別墅

原帖由 twchung 於 09-10-9 22:06 發表
Agree ! 等我又加料:

1.某朝早搭lift出門口,一開lift門,見4個人搭一部lift (各居一方), 前面近lift門果個人唔會企入小小俾個位人, fine,我都唔想搭, 同阿女行樓梯...... 今朝早又係有一個後生"港女"又係企近lift門, ...

等我又加料~~~

講開搭lift,好多人又鐘意企係"咁"制果個位,但又怕蝕底,唔"咁"lift......
好心如果真係咁怕蝕底就唔好企係果個位啦.
又要阻住,又唔"咁"..........

都唔知d人諗乜!!!
"咁"吓制啫?會死咩...............!!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就好覺得香港人d質數越黎越低.......

但昨天在食店就有兩件事,

一件是好事: 我同朋友一行三人在大家樂的角落頭張檯到等食物,有個女人抱住BB,佢一家3口坐中間位置,
佢走來問好有禮貌問我介唔介意同佢地換位,因好大風,佢怕風親BB,
我見佢咁好禮貌就即換比佢,佢老公即走來,好似送客咁動作又好禮貌猛話唔該晒!

另一件是醜事: 換左位之後,在我隔離檯的靚太,
補充一下,佢唔係樣靚,只係扮到靚一靚,左手帶有好多閃石的白色大手錶,穿的斯文咋,
但佢竟然用隻左手扲張紙巾猛卒隻腳子,仲卒左好Q耐
嘩,,,,,,,,係公共場佢咁樣,我睇到眼都凸晒,
心諗亞毛呀......你隻手仲要食野呀

首頁

尾頁

跳至