在職全職

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

剛剛做左全職媽媽不久...
因為諗住申請公屋及囡囡由二個月開始返育嬰院...
直到近排有豬流感(老公怕囡囡健康)
本身我做開書記...
開頭做全職媽媽當然好高興...
囡囡而家十一個月...
開始覺得自己無目標...
無什麼生活興趣...
老公對我好好...
我又唔想比62及99湊囡囡...因為一定好多問題發生...
唉...日日賣(食送)...照顧囡囡...打掃...煮飯...等....
日日如是...
唉....

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

妳而家係過度期,
心情會係咁,
習慣左會好d,
多d上黎傾下會好d,
加油呀~~~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chuiyee@76 於 09-10-6 20:26 發表
剛剛做左全職媽媽不久...
因為諗住申請公屋及囡囡由二個月開始返育嬰院...
直到近排有豬流感(老公怕囡囡健康)
本身我做開書記...
開頭做全職媽媽當然好高興...
囡囡而家十一個月...
開始覺得自己無目標...
無什麼生 ...

有時係就係悶左D
但都唔係無目標丫
你既目標就係囡囡啦"
日日做家務係辛苦嫁喇
但可以睇住囡囡成長喎!
又可以日日見到佢,同佢玩,教佢日常生活既野!
照顧得佢健健康康 !
其實都好好丫 ,,, 可能係你而家未習慣姐
遲D可能會好D

我係86媽咪,,
得閒多D上黎傾計啦~

男爵府

我都係88年媽咪,,依家個仔7個月大..
我又吾洗煮飯又吾洗打掃既!!! 日日都係餵奶呢D仲悶XDD
不過我得閒會約下D媽咪去TEA下囉..
我都係因為吾想俾BB奶奶同老爺湊先吾出去做野架咋..
為左BB好自己悶D都無所謂啦..
加上依家我都開始成日同阿B玩,,都OK架!!

大宅

唉...
見到囡囡長大...突然佢自己學到d野係好開心...
但真係一d自己的時間都無...
想上下網佢又不停攪住我...
睇下書佢又會係我中間不停:e...e....咁叫我...
真係唔知好嬲定好笑...
想同佢玩...又唔知玩咩...
唉...
想同朋友出街又會掛心...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chuiyee@76 於 09-10-6 23:39 發表
唉...
見到囡囡長大...突然佢自己學到d野係好開心...
但真係一d自己的時間都無...
想上下網佢又不停攪住我...
睇下書佢又會係我中間不停:e...e....咁叫我...
真係唔知好嬲定好笑...
想同佢玩...又唔知玩咩...
唉...
...

咁呢樣又係呀
自己湊得bb就要預左私人時間會無哂咁滯
不過自己湊就同bb關係close好多囉"
佢太細真係唔知可以玩乜嫁
乜都同佢講下囉,,
我個女好細果陣我都成日對住佢講野
得我講無佢講,,,hahahhaa
推佢去公園散下步囉,,空氣都好d丫
播d音樂俾bb聽下囉~

子爵府

咁又唔好覺得苦...
其實好多人想睇住自己小朋友成長都唔得
你可以等小朋友大D再出黎做野都唔遲
小朋友成長期過左就冇嫁喇..你仲可以自己教佢而唔係交比人教..........
當係苦...但其實好多人想苦下都幾難...等bb大左就知道可以自己湊睇住佢大係幾咁好...
兩個都係我心肝定>3<

洋房

如果悶可以上多D黎傾計架
個女大左就有排忙啦

禁止發言

好媽媽勳章

洋房

無錯啊
悶可以出黎tea下
我依家都日日對住個女
但睇住個女大真係好開心

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

嗨,,我都係88年媽咪,,呀囡就快3歲啦,,
我有時都會覺得好悶,,唔知自己想點架,,
特別係呀囡挑戰我果陣我更加....
自己湊B實會冇私人時間架啦,,我去邊都要
帶埋個囡去,,你多D帶個囡出去行下,多D上嚟
傾計,...冇咁悶架!!

別墅

好媽媽勳章

ng好意思,,有d好奇,想問下你,你89年,e家20歲,,你仔仔3歲半,咁你未16歲幾生BB,,
原帖由 bb0606 於 2009-10-9 12:00 發表
我89年嫁,,仔仔3歲半...
苦就苦d 不過先苦後甜 丫ma...
得閑咪約d mama出黎tea下囉...
如何愛你的孩子:   
嬌寵溺愛不應該      期望過高可成害    身心健康要涵蓋
應知孩子樂與哀      每天溝通添親愛    孩子有錯耐心改
言教身教一齊來      鼓勵讚賞也應該    管放得宜劣行改
家校合作樂滿載

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我係87年架~都係自己一個湊住個仔
辛苦係辛苦d,但係我好enjoy喎
因為bb起碼痴住你....得閒我會約媽咪出黎食tea
有時帶仔仔去公園玩...都ok架~

禁止發言

好媽媽勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

HI~我87嫁,啊仔快5歲半......我反而唔覺得苦/悶,我覺得我好忙WO,又要做家務,每日諗煮D咩唔同既送比佢地食好?又要諗點教好啊仔好?又要教佢做功課,溫書等等~~~忙到想坐陣睇下TV都難........

(你地班88年友,做咩個TOPIC沉曬底嫁?)

大宅

唉...
我都想約朋友啊...
但d朋友個個都返工...佢地又未有bb...
同自己又湊b無人會明白你的情況...

老公近排又暗示我唔識做人媽媽...
唉...佢唔只暗示佢跟本講左出來...
佢話我成日好夜訓...又夜晚才做家務...
但無法...朝早做...阿b又會爬來爬去...
又會食野整都週到都係...
當然我要等到阿b夜晚訓左才清做家務啦...
夜晚做完家務我才有d自己的私人時間...
可以靜靜放鬆下睇下tv 上下網 看下書...

唉...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chuiyee@76 於 09-10-14 22:46 發表
唉...
我都想約朋友啊...

但無 ...

你同我情況一樣
識多D媽咪囉上黎
我都係上黎識多D媽咪
久唔久一齊約出黎TEA傾下計
大家互相支持下都幾好丫

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chuiyee@76 於 09-10-14 22:46 發表
唉...
我都想約朋友啊...

但無 ...
你地個b仲咁細,你同c6都可能未習慣,慢慢學下點相處,大家夾下,你要講佢聽你既苦處,佢理唔理解你就另一回事,至少比佢知你心入面點諗,我同我c6係啊仔出世頭兩三年都成日嘈交,但慢慢大家溝通好左,啊仔又大左,c6又明白我都有我既難處,自然都好少嘈交......

朋友果方面,我都無嫁,得c6係我傾訴對像,唔同得佢申既咪上網申囉,習慣左喇,都做左5年幾全職媽咪......麻木左~

別墅

唉...
我都想約朋友啊...

但無 ...

我係路過架咋,
見到你同你地禁細個就湊b仲要做埋家務煮到飯...
你地真係好叻呀!
我真係要加油先得喇~

你點會唔識做人媽媽呢?
你係個好媽媽同好老婆就真!
係你老公唔夠成熟咋(當然唔好同佢講啦)~

加油啊~

我係老餅80媽媽黎架~ 呵呵~
所以見你地88媽媽....
嘩!! 你地真係好勁!
湊b真係唔易架~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bubupepe 於 09-10-15 03:20 發表

我係路過架咋,
見到你同你地禁細個就湊b仲要做埋家務煮到飯...
你地真係好叻呀!
我真係要加油先得喇~

你點會唔識做人媽媽呢?
你係個好媽媽同好老婆就真!
係你老公唔夠成熟咋(當然唔好同佢講啦)~

加油啊~ ...
唔老唔老~大家都仲好後生姐 ,不過湊b真係一d都唔易,唉~特別係d易病又情緒化(我話我果件)真係湊到我頭都大埋,我細個都幫親戚手湊過下d表弟妹,但未遇過一個咁惡湊既囉,真係....一物治一物....不過我會盡力,同不斷學習點做好呢份"工"....大家加油啦

首頁
12345...11

尾頁

跳至