夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一直以來, 我只是這裡的 CD Rom (只看, 不多發表).

今天, 我要當主角了 -- 老公有第三者. 要與我離婚了.

我一直不敢發表, 因怕第三者會在此出現. 我不想將自己的傷口, 赤裸裸在此公展.

但, 我真的很痛, 很抑鬱.

朋友己經不多, 她們勸我放開, 我做不到. 我的固執, 叫她們都放棄我, 不想再聽我哭訴.

知道這裡有許多同路人, 可否伴我同行?

只有妳們, 才最知我有多痛. 會體會我為何不能自拔, 没於苦痛的深淵

等待驗證會員

理解妳的唔放手,係因為未死心,以為還有希望,其實周邊的人點講都好,都想去試吓去挽留,個人覺得如果妳想試,就去做妳想做的嘢啦!

有D嘢,會覺得好似事前無咩先兆,唔明為何會發生,可能要試過,會發現很多真相,到時候先會知道咩嘢叫做心死!(因為我都係唔聽人講,最後真係試過,現在已心死)所以我覺得妳想試就去試啦!但妳要明白,係妳的嘢,始於會番黎,但如果唔屬於妳的,始於會走的.

妳要加油呀!

洋房

我都係最近發現C6有第三者,仲已一齊2年,所以我好明白你感受,係6月份我知道時,我同朋友講唔理咁多最緊要佢回頭,到依家佢係我身邊,但感覺已不同,依家諗番只覺唔想輸俾個賤女人,雖然我仲愛C6,但勉強真係無用,到佢回頭係你身邊,你又会話當初你可以咁对我,將來又会又一次,冇哂信心,佢做乜嘢你都会睇唔順眼,会諗佢同個女人仲有冇來往,好辛苦,我都明,講就容易做就難,又唔可以向C6發難,因為会驚佢去個女人到,所以要控制住自己既情绪,難都要做,我捱咗3個幾月,依家先好少少,努力,我都明係到好難講得太清楚,我PM电話俾你,如果想盡情傾就打俾我啦...

大宅

不要哭 ! 我也做了很耐cd rom. 呢度很多人明白你的痛, 你的難受 ! 你要加油 !
半年前發現c6 出面有女人, 但他只說是心靈出位, 沒有其他, 他說他出位也是因為我同佢之間有問題.........我信以為真, 去改變自己, 改到連自己也看不起自己~他叫我唔同人講件事, 我就唔講,只是自己收收埋埋在痛苦 !

後來我發現他全是謊言, 我要他選擇要個家定要隻狐狸精 ? 他當是清楚說要個家. 我又很天真好傻信以為真, 之後總總積象話我知, 佢又講大話, 佢只想拖泥帶水, 左右逢源, 我每次同他講, 若然他要同狐狸精一起, 我不阻他, 他都說沒有任何往來啦 !最後有朋友見到佢在鬧市同隻狐狸精一起都唔肯認.......紙包不著火, 事件的真相終暴光了, 我沒有選擇的餘地, 只好迫他作出選擇..........詳情請看我的文章吧 !

我都是不心死, 一路嘗試去挽留, 但每試一次只會使自己更心痛, 好多難聽的說話出哂嚟, 好多你未見過的面目也出埋嚟, 一路把我推向心死的路.........你未親自試過你是不會心死,只要你認為值得去試就 go ahead. 不過你可能會傷得更加重 ~

複式洋房

Vironica, eFung, Pooh,

謝謝妳們的回應. 妳們所說的, 差不多綜合了我所有的狀況.

只是我何時才可洒脫起來, 不再執迷不悔?

我不想提早做獨居老人.

洋房

坦白講何時真係冇人知.我都想知我幾時先可以放手,我係到等緊一個会珍惜我既人出現,但你唔洗擔心会變獨居老人,仲有我哋,哈哈.況且佢哋啲賤人係唔会有好下埸既,放心,你依家先等件事冲淡啲先,俾啲時間,我信我哋会有美好既生活

複式洋房

原帖由 efung96 於 09-10-12 23:13 發表
我都係最近發現C6有第三者,仲已一齊2年,所以我好明白你感受,係6月份我知道時,我同朋友講唔理咁多最緊要佢回頭,到依家佢係我身邊,但感覺已不同,依家諗番只覺唔想輸俾個賤女人,雖然我仲愛C6,但勉強真係無用,到佢回頭係 ...

我也搞不清到底我還痴戀"他", 還是不甘心放生"他"?清楚

另外, 我真的很害怕孤獨. 以往把所有時間都付出了給這個家, 早就沒朋友.

性格影響, 也不取和同事透露我的事情.

一個人面對如此打擊, 我快倒下了.

複式洋房

Veroinica, 謝謝你的的回應.

我心裡有數, 他是不會回頭的了. 但我每次看到他, 還是很捨不得.

一起生活了20多年, 許多許多片段, 不可一下子抺去.

理智上, 我很恨他. 但感性上, 不能否認還愛他.

理性與感性, 一向都難共存.

大宅

原帖由 efung96 於 09-10-12 23:40 發表
坦白講何時真係冇人知.我都想知我幾時先可以放手,我係到等緊一個会珍惜我既人出現,但你唔洗擔心会變獨居老人,仲有我哋,哈哈.況且佢哋啲賤人係唔会有好下埸既,放心,你依家先等件事冲淡啲先,俾啲時間,我信我哋会有美好 ...

我都相信我地可以活得比死佬們更精彩 !
天應循環, 他們一定有報應, 若然未報,
時辰未到, 今日佢地咁樣對我地, 他朝君體也相同 ~

複式洋房

原帖由 efung96 於 09-10-12 23:40 發表
坦白講何時真係冇人知.我都想知我幾時先可以放手,我係到等緊一個会珍惜我既人出現,但你唔洗擔心会變獨居老人,仲有我哋,哈哈.況且佢哋啲賤人係唔会有好下埸既,放心,你依家先等件事冲淡啲先,俾啲時間,我信我哋会有美好 ...

我老了, 人老珠黃, 手上那個都留不著, 沒指望再有"珍惜我人出現".

我沒想過他們的下場會怎樣, 這己不重要了.

只不知自己的將來會怎樣

冇人冇物, 好慘的. 人到中年才失去了"家", 好徬徨.

等待驗證會員

原帖由 (!_!) 於 09-10-12 23:46 發表
Veroinica, 謝謝你的的回應.

我心裡有數, 他是不會回頭的了. 但我每次看到他, 還是很捨不得.

一起生活了20多年, 許多許多片段, 不可一下子抺去.

理智上, 我很恨他. 但感性上, 不能否認還愛他.

理性與感性, ...

我何尚不是呢!?我的感覺咪又係同妳一樣,我知道見到佢都會唔捨得,聽到佢把聲會唔安樂,咁又點呀!?佢都唔會諗我的感受啦!

所以我禁制自己,盡量唔揾佢,唔比自己見佢,叫佢唔好出現,轉電話號碼,甚至搬埋屋,其實係唔再比自己有個幻想,.......就係佢會番黎,唔想希望越大,失望越大,個心情會好茅盾,但要迫自己囉!....其實真係好辛苦呀!!!!我希望我自己做得到.這些都是我經過不斷的挽留,發現好多的真相,死唔斷氣咁,最後真係死心後決定要做的事.

如有唔開心,多d上來bk呻吓,e到好多sister支持妳,妳也可以pm我傾吓.

大宅

原帖由 (!_!) 於 09-10-13 00:01 發表

我老了, 人老珠黃, 手上那個都留不著, 沒指望再有"珍惜我人出現".

我沒想過他們的下場會怎樣, 這己不重要了.

只不知自己的將來會怎樣

冇人冇物, 好慘的. 人到中年才失去了"家", 好徬徨. ...

//我老了, 人老珠黃// me too !
但我都想活得有尊嚴呀 !
當你痛到無可再痛時, 當你忍到無可再忍時,
你就會知點做? 放心呢度好多姊妹與你風雨同路 !

大宅

原帖由 veronica0731 於 09-10-13 07:40 發表

我何尚不是呢!?我的感覺咪又係同妳一樣,我知道見到佢都會唔捨得,聽到佢把聲會唔安樂,咁又點呀!?佢都唔會諗我的感受啦!

所以我禁制自己,盡量唔揾佢,唔比自己見佢,叫佢唔好出現,轉電話號碼,甚至搬埋屋,其實係唔再比 ...

//所以我禁制自己,盡量唔揾佢,唔比自己見佢,叫佢唔好出現,轉電話號碼,甚至搬埋屋,其實係唔再比自己有個幻想,.......就係佢會番黎,唔想希望越大,失望越大,個心情會好茅盾,但要迫自己囉!....其實真係好辛苦呀!!!!我希望我自己做得到.這些都是我經過不斷的挽留,發現好多的真相,死唔斷氣咁,最後真係死心後決定要做的事.//

點先可以做到 ? 我都要學禁制自己呀 !

大宅

點解唔洒脫D, 變左心可以做得好絕, 無謂等下去(雖然唔容易)放一個已對你沒有感情的人在身邊可能更加痛苦, 試下學習一個人感覺, 好過同人分享愛

民房

原帖由 (!_!) 於 09-10-12 22:19 發表
一直以來, 我只是這裡的 CD Rom (只看, 不多發表).

我一直不敢發表, 因怕第三者會在此出現. 我不想將自己的傷口, 赤裸裸在此公展.

但, 我真的很痛, 很抑 ...

水晶宮

樓主呀
pooth說得很對 "當你痛到無可再痛時,當你忍到無可再忍時,你就會知點做?"
你覺得痛苦是很正常的,就讓它全然釋放出來吧!去感受那種痛、不要抗拒、不要抑壓、完全去面對被背叛的那種痛,並接受它 ......
然而,同時,你要好好想清楚,再圍繞著c6及這場外遇去轉,對自己生理及心理上將會造成什麼嚴重的後果?自己是否仍要停留在事件當中受折磨?
發生外遇並不表示離婚或分開 (我一直主張這不是首要去想的方案),還有其它的 options,你可以盡力去挽救,但不要忘記 "愛自己" 才是首要的重點。

愛自己 = 不要再讓自己受傷害
愛自己 = 照顧好自己、珍惜自己

你先要愛自己,讓自己過得好,內心較平和,才能有足夠的energy及心思去處理、面對和應付c6及這場外遇。

樓主呀,你想事情有轉機,必須要專注先去努力愛自己。你現在的自信心和自尊跌到谷底,這樣下去,自己不會好過,c6更不會回頭的。我現在要去 on duty了,我會再回來建議你一些方法,希望能幫助你走出困局。你先消化一下我上面的內容吧!

民房

我絶對明白你的感受, 我都係最近先上呢個網,因為我最近先知個c6有左29, 我明白人到中年, 勞碌半生, 到頭來好似mud都没有, 其實諗落都唔係ge, 我地重有自己同仔仔女女, 我都好驚老來無伴, 但問題係個C6根本唔會理我地的感受, 你同佢呻得愈多, 佢就會覺得我地愈煩, 況且您數c6的不是, 佢地多數唔認同我地啲看法, 覺得我地誇張自己的慘情, 佢地聽唔入耳, 既然係咁到不如有啲尊嚴, 放低佢, 自己先可以同仔女繼續向前行!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

樓住,我都係過來人,好明白你感受,你經歷過既惶恐,無助我完全經歷過,唔知你同c6既事發生左幾耐及去到咩地步,我給你既建議係你先問清楚自己件事是否有彎轉同你可否接受番c6. 否則盡量放開心情(我知道好難),計劃下以後條路點行,如你有份工,就必須要撐住,因對你將來生活好有影響,如沒有工作,就要想辦法找人幫你,多點上來BK, 這裡有好多同你一樣經歷既人—可以同你分擔,唔好屈住..

複式洋房

原帖由 WING1004 於 09-10-13 13:19 發表
點解唔洒脫D, 變左心可以做得好絕, 無謂等下去(雖然唔容易)放一個已對你沒有感情的人在身邊可能更加痛苦, 試下學習一個人感覺, 好過同人分享愛

在我未發生事前, 都係咁樣鼓勵人, 但到自己時, 便一厥不振。 我都好憎自已咁 

複式洋房

所有 "過來人" 感激妳們的支持, 但願我也能走過這艱辛的路, 日後可幫助人為快樂之本其他"同路人"。

首頁

尾頁

跳至