母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

手袋已經唔輕,
再帶飯帶生果,
好重啦﹗
而家想keep餵人奶...
希望唔會多太多負擔...

請問:
如果我想返工泵奶..
我個奶媽專用袋需裝d咩「架撐」﹖(必要的東西,等我準備定)
(最好一個袋裝晒所有野,我拎住個袋就直接去奶房泵奶...)

p.s.我用medela迷你單泵

thx!!!

別墅

泵奶咪一個奶樽就得囉.
我以前返工只帶個奶樽, 雙手清潔消毒後用手擠.

有時在家會用AVENT手泵

都有7-10安, 分別不大, 要方便就用手囉

大宅

我返工會帶奶樽及一個保溫袋 (普通用來放兩個奶樽的款式)

ameda 雙泵的機座及parts都放在公司
買了一個微波爐蒸籠在公司 , 用來消毒

因為屋企仲有一個avent手泵和medela swing 看門口

不過最近個medela和ameda都壞壞地
還原基本步
用手擠或者手泵...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我用買雪糕送嗰d保溫袋裝晒所有嘢(手泵+奶樽+冰種)
個冰種返到公司就放雪柜,lunch就成個保溫袋攞去toilet泵~

大宅

我都係用Medela Mini單泵,一日泵兩次,我會帶兩套#1:

#1. 先將喇叭+parts+奶樽裝好,放入一個保鮮袋,然後奶蓋再好入一個密實袋(M-size),再將兩袋放入一個L-size既密實袋內。

#2. 奶泵摩打
#3. 更換乳墊一小袋(約3對)
#4. 即棄濕紙巾一小袋(抹乳頭)
#5. 酒精棉一樽(引奶陣前抹手)+酒精搓手液一小支
#6. 扎頭橡皮筋+奶泵後備電池

泵完既奶樽我會用兩層密實袋(M-size+L-size)包好再放入fridge-to-go。M-size既每日都換,L-size既一星期換一次,我知我係「柯gor」啲,不過我係executive toilet泵,雖則話個厠所冇咩人用,但我想乾淨啲。

因為拎太多嘢返工,我放棄了帶飯。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

我同你差不多
放套Medela Mini Plus 雙pump 機 + parts係office
pump完倒奶入Boots 奶袋
每次用完就用微波爐蒸籠消毒個奶樽 + 喇叭
放工就用保溫袋帶奶袋返home

係屋企用Avent 手pump (我有2個)

原帖由 mrschoy 於 09-10-27 09:28 發表

因為屋企仲有一個avent手泵和medela swing 看門口

不過最近個medela和ameda都 ...

子爵府

原帖由 mrschoy 於 09-10-27 09:28 發表

手擠會否好耐﹖
會否容易撞瀉樽奶﹖

子爵府

你好多架撐...
好專業

子爵府

原帖由 kristinecheng 於 09-10-27 16:37 發表
我都係用Medela Mini單泵,一日泵兩次,我會帶兩套#1:

#1. 先將喇叭+parts+奶樽裝好,放入一個保鮮袋,然後奶蓋再好入一個密實袋(M-size),再將兩袋放入一個L-size既密實袋內。

#2. 奶泵摩打
#4. 即棄 ...

請問fridge-to-go係咪可代替保溫袋+冰種﹖
定係都要擺冰種﹖

子爵府

請問avent手泵好用嗎﹖
通常泵幾耐﹖

我之前用過pigeon 手泵...廢到...唔知點形容...完全是騙人的...

所以對手泵非常抗拒...
如果avent真係好,,,我想買個放在家

子爵府

原帖由 kristinecheng 於 09-10-27 16:37 發表

#2. 奶泵摩打
#4. 即棄 ...

你覺得呢款單泵好用嗎﹖
我初頭以為泵得清...
點知停機後再按摩下,
開返機又會泵到d...(仲要係噴泉..即係胸入面仲有唔少奶泵唔出)

你有無心得呀﹖
thx

水晶宮

原帖由 hachaimami 於 09-10-27 19:56 發表

你覺得呢款單泵好用嗎﹖
我初頭以為泵得清...
點知停機後再按摩下,
開返機又會泵到d...(仲要係噴泉..即係胸入面仲有唔少奶泵唔出)

你有無心得呀﹖
thx ...

仲要係噴泉>>>睇來你應該係富媽媽啊, 不要放棄呀. 按摩又會泵到係有可能架, 好多媽媽泵完, 隔一陣/做奶陣又可以泵到架.

我有avent 手泵同medela雙泵, 2隻for 我都ok 好用.
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

子爵府

原帖由 jenniecatcat 於 09-10-27 20:34 發表

仲要係噴泉>>>睇來你應該係富媽媽啊, 不要放棄呀. 按摩又會泵到係有可能架, 好多媽媽泵完, 隔一陣/做奶陣又可以泵到架.

我有avent 手泵同medela雙泵, 2隻for 我都ok 好用. ...

我窮得要死就真...
真係挨下挨下又一日咋...
所謂噴泉,只係一條線而已...而且噴幾下無了...

子爵府

#2. 奶泵摩打
#4. 即棄 ...

kristinecheng,
請問你覺得泵前按摩乳房會好d,
定係引奶陣﹖
引奶陣係咪即係「禁」乳頭﹖(某個台灣媽媽教的那種方法﹖)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我只係用左幾日泵, 之後嫌多野拎, 用手擠就算, 洗淨雙手就可以開工. 我只係帶保溫袋, 一個膠袋同埋一個奶樽.

公司就有個公文袋, 我行出行入淨係用公文袋裝住個樽.

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我返工用avent手泵, mircowave消毒盒放公司!

用一個冰袋放兩個冰種
冰袋jusco買around 50蛟, 冰種hk$10一個
我返工前pump1支, 帶返工, lunch pump2支, 放工total帶3支奶回婆婆屋企.

我個lunch box仲大到嚇死人, 日日一袋二袋, 真係好重, 所以我發覺開始有少少腰痛! 如果我識手擠就好啦.....

大宅

我係唔專業
但身邊有個專業的奶媽朋友
所以先建議我買avent手泵和ameda

至於medela係朋友唔用送俾我
我先咁多野啫

拎得太多野返工, 每日都係咁會好攰呀
亦容易令人意志動搖呢

手擠唔會容易倒瀉呀
一手扶住個樽, 對準nipple
一手咪按摩囉
我依家越來越少奶
奶柱得好少, 同埋好幼

大宅

Hachimami,見你咁多問題,即係你會繼續餵啦﹗好開心吖﹗

好,答你既問題先:

1. 請問fridge-to-go係咪可代替保溫袋+冰種﹖
定係都要擺冰種﹖

Fridge-to-go係個方方地既袋,本身5面都係冰種面,唔使再加,而且佢claim自己可以保凍8-10小時,我覺得幾好有時放工可以行吓街唔使趕住返屋企。我係baby-outlet買,我買既係2支樽裝,好慳位,都係$110,我覺得輕過帶保溫袋+冰種。

2. Medela mini單泵

我用呢款係因為人地俾我既,我仲有一套Medela mini雙泵都係人地俾我,不過勁唔掂所以冇用。我上BK先知有其他型號既泵好過呢隻,都有心郁郁想買,不過都幾貴(最平都要過千),見自己又泵到,就諗住慳番唔買住咋。

我既心得係:
1. 先左右各泵一次,一邊泵,一邊擠壓乳房,直至冇奶出為止
2. 按摩乳房,再左右各泵一次,都係一邊泵,一邊擠壓乳房,直至冇奶出為止
3. 起奶陣(按摩乳頭),再左右各泵一次,都係一邊泵,一邊擠壓乳房,直至冇奶出為止
4. 起奶陣,手擠清(optional,depends有冇時間剩同當時有冇乳線塞)

有個人奶顧問教我每次泵就算冇奶都唔好連續泵超過15min,泵完仲要按摩吓乳暈,因為泵既時候會扯長咗啲乳線,要鬆番佢都再泵會好啲。

初初係要耐啲,不過熟能生巧,而且現在我的奶量穩定咗,通常我20min都可以搞點step1-3,做埋step4就多5min左右,計埋洗手包裝奶樽執嘢,我每次泵都係用30min左右,所以老細暫時都冇咋型(佢落街飲咖啡都唔止呢個時間啦﹗)

原帖由 hachaimami 於 09-10-27 19:45 發表

請問fridge-to-go係咪可代替保溫袋+冰種﹖
定係都要擺冰種﹖

子爵府

原帖由 kristinecheng 於 09-10-28 11:25 發表
Hachimami,見你咁多問題,即係你會繼續餵啦﹗好開心吖﹗

好,答你既問題先:

1. 請問fridge-to-go係咪可代替保溫袋+冰種﹖
定係都要擺冰種﹖

Fridge-to-go係個方方地既袋,本身5面都係冰種面,唔使再加,而且佢claim自己可以保凍8-10小 ...

kristinecheng,
我做夢也沒有想過,
自己可餵人奶多過一個月,(尤其如果一早知咁辛苦,打死都唔制)..
而且一直堅持返左工就唔餵...
因為太辛苦...(我真係一個挨唔到苦既懶人)

為左bb身體好,
而家打算試下返工繼續人奶,
原來我也是個偉大媽媽..
hehe...
如果太辛苦就慢慢回奶算了...

想請問一下:
我而家泵奶要成45分鐘...
先泵右邊,由於奶特別少,泵15分鐘左右...得一安半
再泵左邊,泵成20分鐘以上,有兩安半...都係少...
再按摩下,又泵兩邊....

花好多時間...但又驚唔泵清,會越來越少,甚至塞...

點樣可以快d﹖唔通泵唔清都由佢﹖

仲有,一邊擠壓一邊泵,喇叭好易貼唔緊胸,好易滴出來喎...

另外,起奶陣...好似好花時間...而且按幾秒乳頭,我見有奶出(一點咁大把),就停(因為驚滴出來接唔住浪費了),即泵,點知就係得o個一兩滴...我的方法是否錯了﹖

仲有,我試過泵完用手擠,係咪我姿勢錯了﹖我要企起身彎腰擠,辛苦到爆,又無乜奶,幾秒我就停左...(主要是太攰)係咪姿勢錯了﹖又驚倒瀉樽奶(每滴都辛苦得來,有血有淚有汗 )

那個單泵有個座,中間有條縫,是否有特別用途﹖(用來固定奶樽﹖)唔識用...

太多問題...麻煩你了﹗

子爵府

請問點坐熱d冰奶架﹖

當我1/11返工咁啦,我需要幾時將d冰奶由冰格拿出來﹖

一次過拿晒當日所需的奶(e.g.四包)出來嗎﹖

轉放在下格,然後有咩步驟﹖

對不起,太多問題...請見諒...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊