婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

做人新抱甚艱難, 做福建人既新抱更艱難

我同老公既事, 經過一輪紛爭之後, 總算得到妥協.

可惜,俾福建9962被迫拆散分開既夫婦又何止我地一對呢??? 啱啱我地既風波平息後, 在我們身邊既親人比我們的糟遇更加悲慘和惡劣

呢個新抱同我一樣, HK人嫁入福建家庭, 佢老公係獨子, 當年結婚, 因佢62話家有白事, 要3年後, 生埋BB一齊擺酒.

結婚只是注冊, 冇搞其他野, 不久有左第一胎, 照到係女, 62知道後, 第一句係鬧自己個仔:"點解你要係呢個月有BB, 下個月有咪係仔囉!!!"
62日日對佢眼瞅瞅, 一排都唔睬佢, 日日食飯都BEAR住個新抱.
新抱覺得好難受, 每日放工之後籬埋係房度喊, 日日如事, 可悲既是, 嗰胎結構異常, 最後冇要到.

直到今年再次懷孕, 照到又係女, 佢62又唔開心一排, 直到囡囡健康出世, 佢62去醫院探佢第一句同佢講既野:"我幫我個仔算過命, 話佢命中有仔, 你要再幫佢生返個仔... ..."

新抱聽左之後好傷心

等到B囡滿女, 新抱問佢62係唔係要補擺返結婚酒, 因當年結婚時, 佢已經同女家親戚交代過, 話生左BB就擺. 咁佢當年應承佢62都係全因為尊重佢62既意思.

佢62依家答佢話:"生到係仔先有得擺, 生女休想!!!"

呢個新抱既9962算"好好"人, 諗住呢位新抱要返工, 幫佢請左個工人返黎.

呢個工人正係佢99既妹妹, 即係親阿姨.

佢99既妹妹, 係福建鄉下度出黎, 唔識字, 亦都唔識講廣東話. 成日要話要黎湊BB, 由呢個新抱陀住到依家生左都話黎幫佢湊, 可以搵錢.

咁呢個99就好好人咁, 幫個新抱安排個工人湊BB, 明知自己屋企唔夠地方, 寧願掉左家中SAFA, 買一張雙架床返黎放係廳度, 俾呢位"工人"訓啦.

新抱試左1日交個BB俾"工人"湊, 可惜工人話唔識幫BB沖涼, 仲要佢老公教個阿姨點沖, 又唔識幫BB換片, "痴"塊片都痴到亂曬龍.

工人仲串串貢, 同佢99講, 話佢係鄉下都湊過BB, 又幫新抱湊孫女, 都係咁湊大, 做咩唔識湊B???

99聽到, 就話呢個"工人"係阿姨, 係長輩, 做後輩唔可以咁樣講野.

新抱好嬲, 自己俾錢請個工人返黎, 仲要激氣, 所以話唔請啦.

佢99鬧新抱:"我地乜都幫你安排好曬, 你仲諸多意見, 乜都不滿".

事實係, 9962鐘意幫個仔安排好曬所有野, 仔同新抱唔可以對佢地安排既事SAY NO.

新抱同9962一齊住, 佢地又唔鐘意女, 對住佢又會面黑, 冇可能再係9962屋企住落去,但係佢9962又話佢個仔係獨仔, 唔可以搬出去住, 一定要同9962一齊住... ... 無奈地, 一對感情好好既夫婦, 被迫分開, 新抱暫時和B囡係佢外家住, 老公要係9962屋企住, 又係被迫走上離婚之路... ...

自己已身受其害, 所以對呢位新抱深感到同情...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

到我個女大個,我會教佢揀老公之餘,睇清楚男家人先好考慮嫁唔嫁!免得將來受苦...

翡翠宮

畀面勳章

呢個老公如果冇能力冇打算保護自己個老婆同女,係我就寧願離婚算數,個女跟自己姓!

大宅

原帖由 mother904 於 09-10-28 10:58 發表
呢個老公如果冇能力冇打算保護自己個老婆同女,係我就寧願離婚算數,個女跟自己姓!

係囖,個老公啞架,又一個極度愚孝子!

男爵府

如果係我, 我唔生tim 呀
咁嘅家庭, 跟本唔正常, 生個bb"棧"害咗佢

仲有, 做女人要堅強
向呢件事上, 佢老公好似無幫過佢d咩
咁就唯有靠自己
好彩仲有個外家可以返
無, 我都情願租間套房, bb 放去育嬰院
好過向屋企比人搞到唔知似咩

伯爵府

畀面勳章

其實, 真係未嫁都知佢屋企咩事啦
自己做女人, 唔企硬, 一定比人恰架啦

仲有, 成日見到話d福建男人無主見, 裙腳仔, 咁做女朋友嗰陣都知架啦
點解會去到生完bb先發生問題? 無可能架喎

比我, 係一定唔會嫁呢d男人

大宅

好認同..
我自己係福建人一半fd都係福建人,講真我自己都覺得福建人教仔真係好失敗,一味縱及滿足,我甘耐只見到有一個福建男人真好好,又有上進心又勤力。
所以我自己都選擇嫁比廣東人,真係幸福好多
原帖由 boobecky 於 09-10-28 11:20 發表

仲有, 成日見到話d福建男人無主見, 裙腳仔, 咁做女朋友嗰陣都知架啦

比我, 係一定唔會嫁呢d男人 ...

洋房

好同意KoyeBaby嘅講法,我99份人好自私,無親情,把口又賤(講嘢尖酸刻薄,又無口德)反轉豬肚就屎,冇人可以同佢相處到,老公嘅兄姊妹都一樣好無親情又自私.老實講,雖然我老公相比起佢屋企人好好多,起碼好念親情又好照顧細佬妹,但有時同佢鬧交,佢把口都好尖酸刻薄,我都覺得佢越老就越似佢亞媽(我99),所以我成日教我個女,將來嫁老公,無論有幾中意佢都好,一定要同男家嘅屋企人相處一吓至考慮結婚,唔係曰後就好難受.加上從佢家人一些不自覺嘅行為,唔多唔少都會睇到你老公嘅隱藏性格,一定有遺傳(是乎多與少),通常D遺傳係越老越似.
原帖由 KoyeBaby 於 09-10-28 10:38 發表
到我個女大個,我會教佢揀老公之餘,睇清楚男家人先好考慮嫁唔嫁!免得將來受苦...

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

其實我亞媽自細都叫我第時搵老公要搵個父母都唔係到既要係孤兒仔, 咁就唔洗煩嫁啦! 果時我細個唔明點解, 只係覺得我亞媽把口咁衰既, 想人地無父母... 到依家....我明點解啦....

珍珠宮

好媽媽勳章

大陸人湊B, 和我地香港人的一套唔同,

我鄉下的BB, 9個月左右就食大人飯, 要戒奶, 用布片著開long褲, 一滿月就"竇"佢地小便, 識行就已經通山走, 無人理佢地安唔安全, 唔跌死就算........名副其實係粗生粗養, 但佢地又會肥嘟嘟, 個個養得大. 不過, 我地香港長大的, 一定頂唔順佢地的方法.

如果我老爺咁恨仔, 我會叫佢包二奶自己生, 唔好靠我地.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我都係嫁俾福建男仔,初初好唔慣因大家習俗不同。他們好(日弟)新抱有無嫁妝過來...無就看不起你...
好麻煩!
不過佢地又好錫女o咼...
佢地個邊習俗係當個女嫁個時要給好多嫁妝...
好似個女/(新抱)攞得越多自己越有face..
最看不起外省的初初6299都唔like我..不過我c6 like佢地無符

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 jaycee_mami 於 09-10-28 14:37 發表
大陸人湊B, 和我地香港人的一套唔同,

我鄉下的BB, 9個月左右就食大人飯, 要戒奶, 用布片著開long褲, 一滿月就"竇"佢地小便, 識行就已經通山走, 無人理佢地安唔安全, 唔跌死就算........名副其實係粗生粗養, 但佢地 ...

GOOD IDEA

佢62咁恨仔, 叫佢包幾個二奶, 三奶生多幾個仔, 仔養左之後, 再可以多生幾個男孫

彩鑽殿

原帖由 jessicaxu 於 09-10-28 14:53 發表
我都係嫁俾福建(福州)男仔,初初好唔慣因大家習俗不同。他們好(日弟)新抱有無嫁妝過來...無就看不起你...
好麻煩!
不過佢地又好錫女o咼...(我生o左一個仔一個女,我62好錫個孫女99就麻麻...)
佢地個邊習俗係當個女嫁個時 ...

我老公屋企既婚嫁習俗同你所講既一樣.

表妹嫁時, 佢老豆買好多嫁妝+俾20萬包辦婚宴

不過我嫁入去就NOTHING, 仲要佢地按HK咁俾例金女家, 雖然太9唔LIKE, 嬲到連飲都冇黎飲, 不過我唔CARE.

彩鑽殿

原帖由 chaklongma 於 09-10-28 11:15 發表
如果係我, 我唔生tim 呀
咁嘅家庭, 跟本唔正常, 生個bb"棧"害咗佢

仲有, 做女人要堅強
向呢件事上, 佢老公好似無幫過佢d咩
咁就唯有靠自己
好彩仲有個外家可以返
無, 我都情願租間套房, bb 放去育嬰院
好過向屋企比 ...

佢老公唔係唔幫佢, 而係做左夾心餅

佢地其實有足夠能力搬出去住, 自己組織新家庭, 但係62唔肯放手, 如果個仔咁走左出去, 就要斷絕父子關係

個仔去下外家睇下個B女, 仲要話佢聽曬老婆話

老豆好惡咁鬧佢

佢依家左右做人難, 可以教佢點做???

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 pomanlife 於 09-10-28 17:32 發表

佢老公唔係唔幫佢, 而係做左夾心餅

佢地其實有足夠能力搬出去住, 自己組織新家庭, 但係62唔肯放手, 如果個仔咁走左出去, 就要斷絕父子關係

個仔去下外家睇下個B女, 仲要話佢聽曬老婆話

老豆好惡咁鬧 ...

:;pppp:我就唔係好信要"斷絕父子關係"...
老豆~你得我一個仔...斷絕父子關係之後邊個同你搞身後事呀???
大返佢轉頭~唓!

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 joyeeso 於 09-10-28 18:08 發表

:;pppp:我就唔係好信要"斷絕父子關係"...
老豆~你得我一個仔...斷絕父子關係之後邊個同你搞身後事呀???
大返佢轉頭~唓!

咪係,既然係獨生子,大把本錢反抗啦,只要有勇氣,先斬後奏同老婆搬走,睇下佢老豆可以點!!!

大宅

福建人好要面子,真係好驚無仔擔番買水ke

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

同意。
原帖由 boobecky 於 09-10-28 11:20 發表

比我, 係一定唔會嫁呢d男人
...

首頁
12345...7

尾頁

跳至