夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

message deleted~~~~~~~~

子爵府

Pooth算啦,別人過錯為甚麼要我們去承擔,放過自己,我心裡和妳一樣都好難受,發洩完要繼續做人,概然小朋友巳受傷害,我地就要從今要多愛鍚他們,仲有自己,知嗎?
原帖由 pooth 於 09-10-30 13:12 發表
勾人老公天經地義,搶人老婆理所當然 !

倆位不知廉恥的基督徒,
你們的所作所為,破壞了彼此的家庭,
傷害了彼此的孩子 !

妳的孩子知道有個勾人老公的媽媽,會怎樣看妳 ?
他們會感謝妳教他們如何不擇手段地去勾人老公、如何 ...

男爵府

原諒別人=放過自己
我都過左幾年難過的日子,
但而家已諗通.
每日同女女都開心過
無咩大不了
而家仔女係我地原動力
唔好輕易放棄, 灰心
支持你

洋房

Pooth:

你的post我一直都有留意, 只見你一時好痛苦, 一時好忿恨, 一時覺得自己可以放開, 但一時又覺得自己未放低成日諗住, 其實你呢段日子我都嘗過, 係好難受, 但...他會知嗎? 換轉一個角度去諗, 如果他已經唔再愛你, 你留住他又有咩意思, 愛本身冇對錯, 或者他已經唔愛你在先, 自然會愛上第二個, 自然唔會再care你感受, 由得佢走啦, 就算佢返黎, 你都未必開心, 因為你會放唔低呢件事, 成日對住佢, 但又成日諗起, 我而家就係處於呢個局面, BK好多太太都講同得返一齊就唔好再諗, 但又有幾多人真正做到, 而家佢咁決絕, 其實亦可以加速你死心, 縮短你痛苦的時間, 唔洗再拖拖拉拉, 樓上講得, 原諒別人 = 放過自己. 只要你少接觸一個人, 對佢冇所知, 自然就會忘記他, 忘記痛苦啦!

等待驗證會員

星雲大師講過: 做人要「捨得」, 你要肯「捨」, 先會有「得」, 我就係比呢句說話叮醒左, 所以揀左放手.
放過佢 = 放生自己, 你不停怨不停恨,一路都唔肯放過佢, 咁你點可以係個死胡同裡面走番出黎
佢兩個唔會因為你的怨恨而活得唔好架, 只係你不停怨不停恨, 先令自己同孩子活得淒涼咋!
你當放生自己, 放過佢地la, 唔好再去苦苦記住! 咁樣最終受苦果個係你自己咋

瑪瑙宮

pooth, 見您都是愛恨糾纏, 著實難過.

世上豈只有男女之間的愛. 沒有不爛的蘋果. 愛有長, 有短, 早結束的愛, 讓它走, 未結束的愛, 珍惜它.

您仍有能力去愛, 愛子女, 家人, 朋友, 您仍有能力, 時間去做更多的事, 希望您挪開短視, 開擴自己, 讓自己的愛可以愛更多需要愛的人.

大宅

原帖由 shalala1997 於 09-10-31 16:30 發表
星雲大師講過: 做人要「捨得」, 你要肯「捨」, 先會有「得」, 我就係比呢句說話叮醒左, 所以揀左放手.
放過佢 = 放生自己, 你不停怨不停恨,一路都唔肯放過佢, 咁你點可以係個死胡同裡面走番出黎
佢兩個唔會因 ...

我...捨得,因為果個男人唔值得
但係我唔會捨得個仔,而果個男人竟然不擇手段要同我爭
我知佢就算爭唔到都要經常見個仔,呢樣就令我痛恨不已
因為要面對一個性格同行為都有問題既人,仲要交個仔比佢見,都唔知佢會點教個仔,個仔成日見到佢會變成點..(佢教個仔打交,個仔為討佢歡喜變得蠱惑無童真,就好似雙面人咁)

等待驗證會員

原帖由 ms0665 於 09-10-31 21:53 發表

我...捨得,因為果個男人唔值得
但係我唔會捨得個仔,而果個男人竟然不擇手段要同我爭
我知佢就算爭唔到都要經常見個仔,呢樣就令我痛恨不已
因為要面對一個性格同行為都有問題既人,仲要交個仔比佢見,都唔知佢會點教個 ...

唉! 真係好無奈!自己係屋企唯有教好d個小朋友!
祝好運!希望個衰人爭唔到la!

禁止訪問

大宅

原帖由 shalala1997 於 09-10-31 22:07 發表

唉! 真係好無奈!自己係屋企唯有教好d個小朋友!
祝好運!希望個衰人爭唔到la!
仲要希望佢爭唔到之後做番佢本來之前既野...就係繼續北上滾,咁佢就無咁多時間見個仔啦
仲希望佢搬返大陸,以後都唔好見個仔仲岩,佢以前唔做好父親本份,現在都唔需要啦

大宅

honda1883,

大約一年前我見到一個女網友好唔開心,
她也是受情傷所困, 我跟她說 :『原諒別人
就是寬待自己。』 原來針唔拮到肉係唔知痛,
當你身在其中又是另一回事啦!

仔女的確是我活下去的原動力, 可是囝囝天天
都鬧情緒, 我沒有一刻鐘能靜下來, 真是好辛苦呀 !

大宅

Waiwai,

傷口是不能痊癒的, 只希望時間可以幫助我淡忘一 切。

愛自己我已開始做緊, 愛孩子我當然會去做, 可惜
至今仍未摸索到跟他們的溝通方法, 自重發生了呢
件事之後, 他們性情大變。

大宅

lovelycake,

係呀 ! 我真是情緒起伏不定, 我問過社工, 他說因為c6遑離開的時間還是短, 所以我暫未能適應,遲些可能會好d, 但願如此。

就算佢返來, 我真係未必開心, 我最嬲佢就係到依家佢仍然說他去搵第三者是我的錯,連Sorry 也沒說半句。

佢唔愛我唔緊要, 佢係唔係要同我settle 左吒關係才去開始另一段新感情 ? 可是他不是。

我都想少接觸c6, 可是我還有2 個孩子, 他們會跟他時常見面, 再者c6 是我米飯班主, 我點可以唔見佢呢?
真係呀 ! 唔見都好地地, 一見就把鬼火。

如果可以的話, 我真係想將他永遠在我心中剔除。

大宅

shalala1997,

道理我好明白, 我前兩日問社工, 為何我會咁恨他們,
他說依家如果唔恨才是不正常, 其實我都知道自己
唔應該咁恨佢地, 因為恨一個人係好痛苦, 願我可以
早日脫離苦海。

大宅

Nancy20090615,

老實說的確是愛恨交纏, 好痛苦,
好清楚不要再愛這個人, 可恨的
自己卻放不下, 也許仍有愛,
也許是習慣, 也許是不甘心。

心裡很複雜,自己也覺很無用,
人家已對自己絕情絕義, 自己
何苦再痛下去 ?

大宅

ms0665,

囝囡是我們女人攞條命去博才把他們帶來這世界,懷胎 10 月, 所以孩子在母親的心中永遠是最重要的。

就算你爭到撫養權, 他也可片請探視權, 咁佢又成日都可以見你個仔, 都係好鬼煩, 依家我個 c 6 都成日來我處見囝囝架! 見到佢我的心就會不其然地痛 ~

大宅

原帖由 Lingliname 於 09-10-31 22:35 發表
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

請問你想表達d 咩嘢 ?

等待驗證會員

原帖由 pooth 於 09-11-1 00:52 發表

請問你想表達d 咩嘢 ?

果個人係度賣廣告咋, 所以比人ban 左account, 唔洗理佢:;pppp: !

但我真係好想你早d放低個包袱, 始終個心一曰仲有恨,即係你仲未肯放生自己,
要記得「捨得」呀, 你係為自己同小朋友而活 , 唔係為佢兩個而活呀!

禁止訪問

別墅

原帖由 pooth 於 09-10-30 13:12 發表
勾人老公天經地義,搶人老婆理所當然 !

倆位不知廉恥的基督徒,
你們的所作所為,破壞了彼此的家庭,
傷害了彼此的孩子 !

妳的孩子知道有個勾人老公的媽媽,會怎樣看妳 ?
他們會感謝妳教他們如何不擇手段地去勾人老公、如何 ...

POOTH:
唔緊要啦!如果你E家咁恨佢,咪恨飽佢LOW~~又唔係犯法!
不過恨完佢,你都係要面對返現實。
或者試試將恨佢呢封信寫成真的一封信。一年後再拎出黎睇,可能個心情又唔同左,自然睇法都唔同左。

首頁

尾頁

跳至