論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說bb病左, 原因係食左唔清潔既野.
於是我叫賓賓洗晒所有玩具及bb用品.

點知............
一屋4箱玩具, 佢全部放晒入水里浸, 膠既, 有既, 紙既......連好貴既電子玩具...............

好可憐, 電子玩具全部要報銷, 其中一部仲要係幾千蚊............天呀!!!!!!!!!!!!!

我問佢, 佢死口唔認放左入水...............
大力仔

子爵府

樓主,忘記吧,她們不會帶腦上班.

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

你一定要好清楚咁講晒邊d玩具要點抹, 講少句都死架, 所以安全計以前我都係叫工人用滴露加水開稀抹, 一定唔可以浸水洗, 費事佢乜都掉入水浸再攞出黎就話洗左~

原帖由 rizsum 於 09-11-11 10:40 發表
話說bb病左, 原因係食左唔清潔既野.
於是我叫賓賓洗晒所有玩具及bb用品.

點知............
一屋4箱玩具, 佢全部放晒入水里浸, 膠既, 有既, 紙既......連好貴既電子玩具...............

好可憐, 電子玩具全部要報銷 ...

複式洋房

我都有要求姐姐日日抹玩具,次次問佢都話抺左,但每件玩具都係塵

珍珠宮

你點同佢講呀~ 有冇試範比佢睇?

複式洋房

原帖由 Siuchoi 於 09-11-11 11:39 發表
你點同佢講呀~ 有冇試範比佢睇?

咁我淨講係用滴露開希抺炸,又冇好仔細咁教喎,因為我唸住佢以前打工都照顧BB,應該會識,咁可能我都要認真的教下先得啦(為左個囝著想,因佢而家出緊牙仔,成日放玩具入口咬)

珍珠宮

原帖由 ALMENNG511 於 09-11-11 11:46 發表

咁我淨講係用滴露開希抺炸,又冇好仔細咁教喎,因為我唸住佢以前打工都照顧BB,應該會識,咁可能我都要認真的教下先得啦(為左個囝著想,因佢而家出緊牙仔,成日放玩具入口咬) ...

經驗話比我聽, 唔好心存僥幸以為唔講佢地實識既~~ 佢地真係"冇腦"架~ 只得手同腳架咋~~

複式洋房

佢地個個都有腦,不過.....................坐住左

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得佢地唔係無腦,有唔見佢將個手機放落水洗?我覺得佢係唔care你D嘢壞唔壞,最好做錯咗,你買佢怕,唔洗再做(即你自己做返就最好啦)

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係呀, 次次問都話抹左抹左, 但係都會見到有塵, 我己經唔會再問, 自己抹好過, 留返啖氣, 如果我無埋呢啖氣我會死的.........

別墅

絕對同意, 呢d comment sense賓賓點會唔識吖. 唔好講話玩具啦, 我試過有一次叫工人幫我搵塊濕布摸下個格仔袋, 講明唔濕得水(佢之前摸過一次, 無出事), 點知我放工返到屋企見到個格仔袋成注菜咁掛係度, 一問之下, 佢話見我個袋裏面dirty喎, 所以諗住幫我洗得乾淨d就將個袋加洗衣粉濕水洗, 攪到個袋變晒形, 我都好無奈, 幾千蚊嘅袋就咁報銷咗....

佢就醒啦, 自此之後, 除咗屋企正常要清楚嘅野之外, 我真係一d都唔敢再叫佢幫我清楚我d野, 諗起都仲好肉赤呀 ....

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-11 14:02 發表
我覺得佢地唔係無腦,有唔見佢將個手機放落水洗?我覺得佢係唔care你D嘢壞唔壞,最好做錯咗,你買佢怕,唔洗再做(即你自己做返就最好啦)

珍珠宮

我覺得佢地咁做嘅心態係有D妒忌嘅心態囉。
同埋明知你唔會要佢賠,要都唔洗賠足,可能你好人仲送埋件貨俾佢添。
原帖由 寶貝豬的媽咪 於 09-11-11 15:18 發表
絕對同意, 呢d comment sense賓賓點會唔識吖. 唔好講話玩具啦, 我試過有一次叫工人幫我搵塊濕布摸下個格仔袋, 講明唔濕得水(佢之前摸過一次, 無出事), 點知我放工返到屋企見到個格仔袋成注菜咁掛係度, 一問之下, 佢 ...

別墅

我信佢地會妒忌架, 大家都係人點會唔會姐. 同埋我唔信佢地真係咁蠢囉, 大家都係人, 點蠢極都有個譜, 有時好明顯睇到佢地係突登做錯. 我從來都無見過佢地整爛自己d野, 我只係見到我d野成日比佢地整爛 or 吹咗落街. 點好嘅工人都係咁, 總之唔犯大錯我就算數喇, 只係自己谷氣幾日.

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-11 16:11 發表
我覺得佢地咁做嘅心態係有D妒忌嘅心態囉。
同埋明知你唔會要佢賠,要都唔洗賠足,可能你好人仲送埋件貨俾佢添。

大宅

其實我姐姐都算好醒, 不過第一次做的工作, 我都會清楚指示佢點做, 費事做錯左自己生氣

珍珠宮

老實講,我覺得佢地唔化啦,山長水遠嚟到做住家工,都知道係要捱嘅,妒忌極都改變唔到自己係工人嘅身份。

我果日先好聲好氣同個工人講,我話你做清潔做得幾叻都好,都無用。你幫唔到我手,睇唔掂我個仔,唔識煮飯嘅話,要我做返晒嘅話,我都唔洗請你做全職啦,我不如請鐘點做清潔仲好過,唔洗睇多一個28歲嘅細路,計落又平D添。

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 09-11-11 16:26 發表
我信佢地會妒忌架, 大家都係人點會唔會姐. 同埋我唔信佢地真係咁蠢囉, 大家都係人, 點蠢極都有個譜, 有時好明顯睇到佢地係突登做錯. 我從來都無見過佢地整爛自己d野, 我只係見到我d野成日比佢地整爛 or 吹咗落街. ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都信有啲外傭會妒忌架 點解你可以成日見住啲c6同仔女 點解你啲仔女咁多玩具衣服 等等 我就要離鄉別井

我之前個印印 我c6話見到佢望住我既眼神同個樣非常唔友善(我同c6食緊雪榚) 當佢見到我c6望住佢 佢即刻變番正常樣 我c6開始唔信佢 而且佢又開始懶同黑面 啲嘢越做越差 成日想坐係度 唔做嘢 後來c6重發現佢keep住我啲頭髮 ......

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 09-11-11 16:26 發表
我信佢地會妒忌架, 大家都係人點會唔會姐. 同埋我唔信佢地真係咁蠢囉, 大家都係人, 點蠢極都有個譜, 有時好明顯睇到佢地係突登做錯. 我從來都無見過佢地整爛自己d野, 我只係見到我d野成日比佢地整爛 or 吹咗落街. ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

係喎 我之前個個淨係做清潔叫好啲 煮飯湊仔完全唔得 咁我請鐘點做都得啦 駛乜請個人係度呢..搞搞下到最後我自己做番晒好多嘢...咁就請咗佢回國抖下囉

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-11 18:55 發表
老實講,我覺得佢地唔化啦,山長水遠嚟到做住家工,都知道係要捱嘅,妒忌極都改變唔到自己係工人嘅身份。

我果日先好聲好氣同個工人講,我話你做清潔做得幾叻都好,都無用。你幫唔到我手,睇唔掂我個仔,唔識煮飯嘅話,要我做返晒嘅話 ...

複式洋房

我都"領"過野呀!前幾日有個friend送左件玩具比我bb,叫阿姐「消毒」左先,我意思係用玩具消毒水洗,點知佢將件玩具放左入Steamer蒸,到我起身見到成件野變晒形,佢仲檬成成。唉!(應該係頂!)新既,玩都未玩過,之後仲要洗淨個steamer 添呀!

珍珠宮

其實佢係咪覺得你有雪糕都唔俾佢食呀?

如果個印印用D咁嘅眼神望實你,都唔留得,怕佢响你嘅餸菜加料。
原帖由 pinkdoll 於 09-11-11 19:17 發表
我都信有啲外傭會妒忌架 點解你可以成日見住啲c6同仔女 點解你啲仔女咁多玩具衣服 等等 我就要離鄉別井

我之前個印印 我c6話見到佢望住我既眼神同個樣非常唔友善(我同c6食緊雪榚) 當佢見到我c6望住佢 佢即刻變番正 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

雪糕我不縷都有俾佢食架 其實我都唔知呀 我都見唔到 係c6話俾我知 不過點都好 都証明佢對我有啲唔開心既感覺.......

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-11 21:34 發表
其實佢係咪覺得你有雪糕都唔俾佢食呀?

如果個印印用D咁嘅眼神望實你,都唔留得,怕佢响你嘅餸菜加料。

首頁

尾頁

跳至