跳至

首頁

尾頁

別墅

我BB勁勁勁鐘意玩具車,近來仲半夜醒左都話要落地出廳玩車,佢可以對住d玩具車玩成日,一係就叫人抱佢係窗邊望街上嘅車,總之對車情有獨鐘其他玩具就只有三分鐘熱度
一向八點三前比佢飲埋支佢由乖乖地 ,呢幾日就開始我就頭都痛埋,佢飲左 之後就話要落地玩車,我當然唔比啦咁佢就 真係唔知點算,妳哋囝囝有無咁問題呀

複式洋房

Same, 不過就無半夜起身玩.

但係一見到車就雙眼發光, 有次係pg到見到另一個小朋友有玩具車就不顧一切咁從人地手上搶車. 又成日要係屋企個window到望車.
http://pandakingking.blogspot.com

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我个仔仔最先学会叫的就是"车车"两个字 ,可见巨有几多 中意车啊

大宅

我囝囝又係鍾意車,
呢兩星期,臨天光4,5點起身食完奶唔肯瞓,
有時出廳玩個幾鐘先再瞓,
唔知扭咩?

別墅

尋晚BB為左玩車而唔肯食保嬰丹,平時佢一見到支保嬰丹就好乖叫我抱佢飲,跟住我就收起佢d車咁佢就 到好似比人毒打咁,又不段咁講唔好呀唔好呀我要攞車車 好在好快佢就收聲乖乖自己行埋我道飲埋支保嬰丹,我仲要佢同我say sorry
以為自己嘅堅持羸左,點知BB瞓到半夜就 下停下,維持左個幾鐘佢仲口up up 咁講住"唔好呀唔好呀"&"驚驚呀",都唔知係咪我太惡同埋太強硬嘅態度嚇親佢,今朝諗番起個心好唔舒服

別墅

我個仔都有類似你個 B 的情況 , 最近瞓得少, 而且不時半夜醒起要玩車, 如果你堅持唔俾佢玩, 佢會持續咁扭落去, 直到佢得到為止, 為左咁樣, 我都好頭痛, 前幾天發生左件事, 我先為意到個仔的執拗同秩序感的敏感期來臨, 之後我在網上搵到一些資料,或可以幫到你了解你個仔的情況, 唔知你有冇興趣睇, 如果有, 可 PM 你的 email address 給我, 我 sent 俾你

原帖由 maychoi1223 於 09-11-13 09:13 AM 發表
尋晚BB為左玩車而唔肯食保嬰丹,平時佢一見到支保嬰丹就好乖叫我抱佢飲,跟住我就收起佢d車咁佢就 到好似比人毒打咁,又不段咁講唔好呀唔好呀我要攞車車 好在好快佢就收聲乖乖自己行埋我道飲埋支保嬰丹,我仲要 ...

別墅

littlegracehk,

我估好多媽咪都想知。
唔知你介唔介意post出來,大家一齊睇呢?

原帖由 littlegracehk 於 09-11-13 11:40 發表
我個仔都有類似你個 B 的情況 , 最近瞓得少, 而且不時半夜醒起要玩車, 如果你堅持唔俾佢玩, 佢會持續咁扭落去, 直到佢得到為止, 為左咁樣, 我都好頭痛, 前幾天發生左件事, 我先為意到個仔的執拗同秩序感的敏感期來臨 ...

別墅

原本我都想 post 出來,因為真係好值得推介睇, 但這是一本電子書, word 檔print out 出來都over了100 pages , 太大了, 所以如果有興趣的媽媽, 我會 email 俾佢

原帖由 kadragon 於 09-11-13 01:41 PM 發表

我估好多媽咪都想知。
唔知你介唔介意post出來,大家一齊睇呢?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

係唔係男仔天生就鐘意車呢!

我囝囝都係好鐘意車, 一見到車又係好雀躍&興奮,so早掛買左好多車既玩具俾佢. 同埋又係鐘意在window睇車, & 一聽到警車,救火車或白車的警号聲, 就會即刻走去window邊睇.
佢會叫呢d車做"v v".

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 littlegracehk 於 09-11-13 15:09 發表
原本我都想 post 出來,因為真係好值得推介睇, 但這是一本電子書, word 檔print out 出來都over了100 pages , 太大了, 所以如果有興趣的媽媽, 我會 email 俾佢

I have interest too. would you please email to me. Thansk!

[email protected]

別墅

I already sent it to you , pls check , thx

原帖由 sqq321 於 09-11-13 03:41 PM 發表

I have interest too. would you please email to me. Thansk!

大宅

我個仔又係勁鍾意車,
尤其係巴士、火車、輕鐵。

佢細細個時唔肯俾其他人抱,但係一聽到話帶佢睇車車o者,未見過既都肯跟!

男爵府

原帖由 littlegracehk 於 09-11-13 16:21 發表
I already sent it to you , pls check , thx

可唔可以send埋比我, [email protected]

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 littlegracehk 於 09-11-13 16:21 發表

Rec'd with thanks!

大宅

收到啦!唔該晒!

別墅

我BB都係一聽到警車,救火車或白車的警号聲就好興奮,不過佢就無走去window睇可能係我哋個窗口比較高,但佢就會手指指個窗口笑meme咁叫講"b boo車"

原帖由 sqq321 於 09-11-13 15:37 發表
係唔係男仔天生就鐘意車呢!

我囝囝都係好鐘意車, 一見到車又係好雀躍&興奮,so早掛買左好多車既玩具俾佢. 同埋又係鐘意在window睇車, & 一聽到警車,救火車或白車的警号聲, 就會即刻走去window邊睇.
佢會叫呢d車做"v ...

子爵府

我亞b一模一樣呀!

佢e+可以"叫"到好多唔同種類既交通工具: b boo 車, 丁丁,ba ba 車(bus), taxi, 轉轉車(cement truck), 飛機,轉轉轉(helicopter),波波 (大郵輪),star (star ferry)....

原帖由 maychoi1223 於 09-11-17 13:57 發表
我BB都係一聽到警車,救火車或白車的警号聲就好興奮,不過佢就無走去window睇可能係我哋個窗口比較高,但佢就會手指指個窗口笑meme咁叫講"b boo車"

...

禁止訪問

別墅

我都想要呀 THX

大宅

please send me one copy!!!

首頁

尾頁

跳至