嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

亞仔有嚴重鼻敏感, 有冇媽媽有相同煩惱~

亞仔D鼻敏感好勁呀, 一瞓覺就鼻塞, 起身就勁"卒"鼻, 同流鼻水, 睇極醫生都冇乜幫助, 又唔想佢成日食西藥, 試過兩次因為咁引起氣管炎同肺炎入院~
買咗部空氣清新機係房, 初初都WORK嘅, 但最近好似D鼻敏感又嚴重番, 真係好煩呀, 請問有冇mama 有相同煩惱一齊分享吓, 唔知睇中醫得唔得呢???

珍珠宮

我個仔都係,你個仔幾大?我個仔1.5yr,佢由new born到而家都係每日打噴嚏,一到秋冬就唔停流鼻水,今年仲加埋咳,因鼻水倒流,常常半夜抖唔到氣喊,食西藥無用,中藥有d幫助,但要恆心同介口,我個中醫要我個仔介蛋,牛肉,熱毒一定唔得,要食正氣的蔬果,但因為敏感原好難完全避免到,所以都係好容易再來.我都預左是漫長問題.

原帖由 chris_4539 於 09-12-3 09:12 發表
亞仔有嚴重鼻敏感, 有冇媽媽有相同煩惱~

亞仔D鼻敏感好勁呀, 一瞓覺就鼻塞, 起身就勁"卒"鼻, 同流鼻水, 睇極醫生都冇乜幫助, 又唔想佢成日食西藥, 試過兩次因為咁引起氣管炎同肺炎入院~
買咗部空氣清新機係房, ...

禁止訪問

複式洋房

原帖由 wan_sosin 於 09-12-4 11:44 發表
我個仔都係,你個仔幾大?我個仔1.5yr,佢由new born到而家都係每日打噴嚏,一到秋冬就唔停流鼻水,今年仲加埋咳,因鼻水倒流,常常半夜抖唔到氣喊,食西藥無用,中藥有d幫助,但要恆心同介口,我個中醫要我個仔介蛋,牛肉,熱毒 ...

亞仔兩歲, 近日轉天氣, 晚上瞓覺都鼻塞塞, 又有d咳, 唔知係咪都係鼻水倒流, 見佢又冇乜嘢, 肯玩肯食,所以冇帶佢睇醫生, 但好怕佢又引發氣管炎, 真係好煩, 呢幾日開始煲d湯水比佢飲,又好似好少少, keep住飲一排,睇下好冇d先~

珍珠宮

我都有用類似既嘢,請問在那裡可以買到,貴唔貴.

原帖由 lstlwk 於 09-12-4 12:19 發表
我係瑞典朋友介紹用下面隻生理鹽水洗噴鼻,冇藥性可以日日用,尤其秋冬全家都用,打乞嚏傷風真係明顯少左。
?ib_____DSMoYo7Ht

...

珍珠宮

如果d咳唔係好多痰同好喘氣,應該有可能是鼻水倒流.我個仔都係好精神好玩得,以唔係傷風感冒,我都無帶佢去睇醫生,佢只係係瞓醒同喊得緊要才咳.你煲什麼湯給仔仔飲呀?我都想參考下,如果身體好d係可以減輕d.我個仔係打完歲半針後燒了兩日,弱左少少就即刻起,到而家都個幾月啦.

原帖由 chris_4539 於 09-12-4 14:42 發表

亞仔兩歲, 近日轉天氣, 晚上瞓覺都鼻塞塞, 又有d咳, 唔知係咪都係鼻水倒流, 見佢又冇乜嘢, 肯玩肯食,所以冇帶佢睇醫生, 但好怕佢又引發氣管炎, 真係好煩, 呢幾日開始煲d湯水比佢飲,又好似好少少, keep住飲一排,睇 ...

別墅

我想問你地平時有無同bb清潔鼻孔既習慣?
我bb就無鼻敏感, 但係我2公婆都有, 而且我仲係嚴重個隻
我有氣管敏感, 我個仔已經同我一樣有氣管敏感, 我怕佢都有鼻敏感, 所以我由佢細細個就有同佢每次沖涼後用綿花棒清潔鼻孔
唔知關唔關事, 佢咁大個仔好少鼻塞, 就算有流鼻水都ok, 我會密d同佢清潔, 我覺得佢咁樣會舒服好多~

複式洋房

原帖由 lstlwk 於 09-12-4 12:19 發表
我係瑞典朋友介紹用下面隻生理鹽水洗噴鼻,冇藥性可以日日用,尤其秋冬全家都用,打乞嚏傷風真係明顯少左。
?ib_____DSMoYo7Ht

...

u seems are seller, post more than 20 times for advertisement

珍珠宮

我想問下你個仔唔會反抗嗎?我以前試過,我個仔勁唔鍾意,而家幫佢滴下個鼻,都要兩個人促住佢.

原帖由 ami0momo 於 09-12-4 19:51 發表
我想問你地平時有無同bb清潔鼻孔既習慣?
我bb就無鼻敏感, 但係我2公婆都有, 而且我仲係嚴重個隻
我有氣管敏感, 我個仔已經同我一樣有氣管敏感, 我怕佢都有鼻敏感, 所以我由佢細細個就有同佢每次沖涼後用綿花棒清潔 ...

複式洋房

試一試戒牛奶~牛奶會令身體增加黏液~
我都係戒咗,好咗9成
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

複式洋房

原帖由 wan_sosin 於 09-12-4 23:29 發表
我想問下你個仔唔會反抗嗎?我以前試過,我個仔勁唔鍾意,而家幫佢滴下個鼻,都要兩個人促住佢.

I agree with you~ 我個仔都唔鍾意呀!!
你試下去藥材舖問下, 一對蛤蜊(一男一女), 大約$30, 加少少鱷魚肉, 川貝, 瘦肉, 果皮, 加兩粒蜜棗 / 無花果,~
我就煲埋3碗水, 分兩日比個仔飲~
你可以試下, 鱷魚肉對氣管好好, 蛤蜊就話醫鼻敏感, 我自覺呢d都係保健湯水, 飲咗都冇壞, 好過佢食咁多西藥喇~
都開始有d效嫁, 但要keep住飲, 起碼一星期兩次, 可以飲到四日, 希望對你有幫助喇~

我的意思『蛤蜊』即是『甲怪』...因為不懂得怎樣寫了..-.-"

複式洋房

原帖由 kiss_haze 於 09-12-5 03:28 發表
試一試戒牛奶~牛奶會令身體增加黏液~
我都係戒咗,好咗9成

佢得兩歲, 一日要食3餐奶, 要佢介, 好難呀~

珍珠宮

Thanks

原帖由 chris_4539 於 09-12-5 09:44 發表

I agree with you~ 我個仔都唔鍾意呀!!
你試下去藥材舖問下, 一對蛤蜊(一男一女), 大約$30, 加少少鱷魚肉, 川貝, 瘦肉, 果皮, 加兩粒蜜棗 / 無花果,~
我就煲埋3碗水, 分兩日比個仔飲~
你可以試下, 鱷魚肉對氣管好 ...

複式洋房

轉飲豆漿~~ok咖~~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

複式洋房

呢排又凍又熱, 亞仔除咗鼻敏感外, 朝朝醒咗飲奶前都咳一輪,到飲完後瞓番先停, 但起身又間間中有一兩聲咳, 都唔知係咪鼻水倒流, 真係好煩, 好怕佢又引起氣管炎, 好唔好去買d青蛙仔比佢食好呢~

珍珠宮

聽講鼻敏感的體質是因為肺弱,所以也容易咳,我個仔的情況同你差唔多,佢試緊食蜂蜜,這兩天好了一點點,如果真的有幫助就話你知.

原帖由 chris_4539 於 09-12-10 16:10 發表
呢排又凍又熱, 亞仔除咗鼻敏感外, 朝朝醒咗飲奶前都咳一輪,到飲完後瞓番先停, 但起身又間間中有一兩聲咳, 都唔知係咪鼻水倒流, 真係好煩, 好怕佢又引起氣管炎, 好唔好去買d青蛙仔比佢食好呢~ ...

大宅

好媽媽勳章

溝"希"d奶都ok!原本6匙粉就以3匙!反正2歲己經mostly depend on 飯作正餐!

複式洋房

原帖由 wan_sosin 於 09-12-11 00:14 發表
聽講鼻敏感的體質是因為肺弱,所以也容易咳,我個仔的情況同你差唔多,佢試緊食蜂蜜,這兩天好了一點點,如果真的有幫助就話你知.

If OK~ please tell me ^^ and I will try to bring him to see 中醫^^

複式洋房

原帖由 wan_sosin 於 09-12-11 00:14 發表

If OK~ please tell me ^^ and I will try to bring him to see 中醫^^

珍珠宮

希望你個仔快D好返,你唔使咁辛苦.

原帖由 chris_4539 於 09-12-11 11:46 發表

首頁

尾頁

跳至