跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囡成日都唔肯瞓覺, 前晚1am 先肯瞓, 尋晚都要12:15am 先瞓. 佢日頭已經無乜瞓, 朝早10am 起咗身後一直到夜晚夾埋都只係瞓得3hrs 晏覺. 但佢越夜越精神. 佢對眼已經合吓合吓, 但合埋2 秒又彈開, 又拗腰要起身. 鬧佢又當我同佢玩笑到卡卡聲, 如是者氹咗成個鐘都未瞓著, 真係好忟.

尋晚又因為咁同c6 鬧交 (其實係得我鬧, 佢無出聲任我嘈), 我氹阿囡瞓氹咗成個鐘, 諗住等佢擦完牙入來接力到我擦, 點知等咗成半個鐘都唔見人, 原來喺度打機. 入到來講一大埋道理又話阿囡未眼瞓, 等佢玩埋d 精力, 又咁又咁... 我鬧佢咁大堆道理唔一早入來幫手, 佢話我攪得掂所以等我攪. 就係因為佢一日淨係顧住打機唔理個囡, 所以乜都要我攪哂. 個囡佢無份?! 點解d 人做咗人老豆都仲可以咁無責任

大宅

哈哈哈...基本上所有爸爸都係咁架啦!您係咪全職媽咪?您唔駛担心啦..講唔夠瞓我個囝一定瞓得少過您個囡,佢日頭瞓兩次晏覺最多加埋都係個半鐘,少則一個鐘!
夜晚又成日醒.又唔肯飲奶...前兩日向屋企樓下比個AUNTIE問我:好細喎個BB,有無3個月呀?我話有,唔止啦!(我心諗:咁您有無60呀?實質佢係四十幾,但我個囝8個月啦,唔識睇就唔好估啦AUNTIE!哈哈!同老公講返得啖笑咯,事實我地個囝係細粒瘦D)但唔緊要啦,佢識爬識玩識笑咪OK啦.我地要樂觀D去睇,呢D日子好快會過...我開頭都好忟好執著好緊張,但真係無得緊張..佢唔肯飲奶都無辦法..佢大個D可能會好少少!RIGHT?加油呀一齊!

原帖由 tigerfish 於 09-12-7 11:23 發表
阿囡成日都唔肯瞓覺, 前晚1am 先肯瞓, 尋晚都要12:15am 先瞓. 佢日頭已經無乜瞓, 朝早10am 起咗身後一直到夜晚夾埋都只係瞓得3hrs 晏覺. 但佢越夜越精神. 佢對眼已經合吓合吓, 但合埋2 秒又彈開, 又拗腰要起身. ...
[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD5/86639/bb2.gif[/img]

子爵府

我老公都唔會點幫手湊B,係得閒幫我抱佢一陣,有咩都係"對"返俾我。雖然已經係第二個小朋友,不過佢仲係連片都未換過一條.....不過我都冇乜所謂,一來我係全職媽媽,唔返工都係想自己照顧小朋友,二來阿囡都唔肯跟佢,玩一陣就得,瞓覺就一定要搵我。

大宅

我唔係全職媽媽. 我媽咪幫我湊囡, 所以我都好佩服佢, 我只係對住阿囡3 晚都已經忟到咁, 難為婆婆要對佢4 晚. 其實阿囡都算係咁, 平時氹得人好開心, 但一到要氹佢瞓覺就真係一大艱巨工作...

我真係好嬲c6 成日顧住打機唔幫手, 仲要大條道理咁, 好似個囡喊, 佢都可以話打埋呢關先去理佢

子爵府

原帖由 tigerfish 於 09-12-7 11:56 發表
我唔係全職媽媽. 我媽咪幫我湊囡, 所以我都好佩服佢, 我只係對住阿囡3 晚都已經忟到咁, 難為婆婆要對佢4 晚. 其實阿囡都算係咁, 平時氹得人好開心, 但一到要氹佢瞓覺就真係一大艱巨工作...

我真係好嬲c6 成日顧住 ...

阿囡初出世時,有一晚半夜醒左唔瞓,老公果時打緊機,話幫我抱住佢,叫我去瞓,點知過左一陣,聽到阿囡喊,原來老公放低佢o係隔離,自己打緊機....我即刻抱返阿囡,老公仲話係o岩o岩放低......
原來唔只我老公一個爸爸係咁鍾意打機喎~

別墅

哈哈~~我諗我老公厲害過你啦~~佢除左開奶同陪呀仔玩(最多15分鐘)之外,所有野都係我做晒,我都係要返工架,仲要晚晚自己湊番個仔添.....好彩我個仔好聽話,每晚都8:00前瞓覺,第2朝7:00左右起身,我先至無咁辛苦咋~~算啦!有d野計唔到咁多,努力啦!

大宅

個個爸爸都係咁... 我C6如果知仔仔開大, 佢第一時間彈出廳等我自己搞掂... 係仔仔大左開始反來反去, 我會叫佢幫手引阿仔佢先逼不得已留係房

別墅

咁慶幸我老公真係好好!
因為到宜家佢都會幫阿囡換片餵奶
我宜家餵阿囡食埋11點餐奶一齊訓
阿囡如果夜晚醒都係我起身睇下
但到5-7點果餐一定係我老公起身餵奶
咩事都好, 都會以個囡行先

大宅

mikitten, tigerfish
原來你地d c6都係咁, 我仲以為我個先係咁 :lol
有時做到好忟真係好想張佢部機掉落街

原帖由 mikitten 於 09-12-7 12:02 發表

阿囡初出世時,有一晚半夜醒左唔瞓,老公果時打緊機,話幫我抱住佢,叫我去瞓,點知過左一陣,聽到阿囡喊,原來老公放低佢o係隔離,自己打緊機....我即刻抱返阿囡,老公仲話係o岩o岩放低......
原來唔只我老公一個爸爸係咁鍾意打機喎 ...

子爵府

原帖由 joey722 於 09-12-7 14:01 發表
個個爸爸都係咁... 我C6如果知仔仔開大, 佢第一時間彈出廳等我自己搞掂... 係仔仔大左開始反來反去, 我會叫佢幫手引阿仔佢先逼不得已留係房

我老公都係,第一次間話好臭,之後即閃........

大宅

原帖由 PamelaLi0399 於 09-12-7 14:17 發表
mikitten, tigerfish
原來你地d c6都係咁, 我仲以為我個先係咁 :lol
有時做到好忟真係好想張佢部機掉落街

我都想o架, 尋晚真係想趕佢出街添!!!

其實阿囡瞓咁少會唔會有問題?? 我見過d 研究話唔夠瞓會影響腦部發展. 但佢除咗瞓得少, 又無乜其他嘢, 一樣長肉肥肥白白喎...

別墅

因為好多時佢地都會覺得我地d女人攪得掂, 就唔駛幫手
佢地都唔會明白湊住個b有幾辛苦

我之前睇電視都話, 其實bb訓咁少係唔好既事
因為話bb越眼訓, 越累, 就越唔願訓
好似大人果d反抗咁!

我聽過話如果想bb訓得好, 就要父母都要養成一個早訓既習慣

洋房

好鬼死有同感, 我老公都係一樣, 佢仲成日話自已好錫個女. 好彩我係全職媽咪, 心理先平衡啲炸, 哈哈.
我想如果我們聚在一起, 女的講揍仔經, 男的就講打機經.

tigerfish:

如果無理解錯誤, 你的囡囡每日有大約3 小時的晏覺, 晚上就有大約10小時睡眠時間 (12:15 ~ 10:00), 即每日共13 hrs.
我看書話6個 月大的bb, 平均日間小睡時間為 3.5 hrs, 晚上就平均為 9 ~ 11 hrs.
全日平均睡眠為 14.5 hrs. 所以我覺得應該問題不大.

反而夜訓, 先係問題. 都係看書話 bb晚上睡覺時會分泌生長激素, 而熬夜的bb, 生長激素會受到影響. 而我個囡囡之前都好鬼夜訓架 (12:00 ~ 1:00訓, 10:00 起身), 後來我用咗1星期到 train 佢早啲訓, 現在就 10:00訓, 不過7:30 起身lor.
如果可以你都試吓啦, 因為我生完後都返咗兩個月工, 當時囡囡夜訓, 自已要早起, 我明白真係好辛苦架.

長氣咗啲tim.

複式洋房

哈哈,點解d香港男性都偏向打機(我老公都係),我都冇咩望佢幫到手,開奶一時太熱一時太凍,條片前後都未識,叫佢整過又話我痳煩,好彩我生左個囝,第二時出街食食吓飯個囝話要去洗手間可以由佢幫吓手...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 mini_wonderful 於 09-12-7 16:44 發表
因為好多時佢地都會覺得我地d女人攪得掂, 就唔駛幫手
佢地都唔會明白湊住個b有幾辛苦

我之前睇電視都話, 其實bb訓咁少係唔好既事
因為話bb越眼訓, 越累, 就越唔願訓
好似大人果d反抗咁!

我聽過話如果想bb訓得好, ...
好認同,我都係唔係好用玩到累就訓呢招,
我大囡同細囡我都會要佢地9點前訓,通常會訓到早上7點半左右,不過一定會慢慢訓練佢地至得,我都試過一段時間半夜起身餵奶同埋BB好夜訓~~

別墅

我朋友個B (差不多4個月大) 可以凌晨點幾兩點先訓
有時仲可以陪Daddy睇埋場波至一齊訓

唔好話bb辛苦, 湊果個都一樣辛苦

原帖由 1985.com 於 09-12-7 20:20 發表
好認同,我都係唔係好用玩到累就訓呢招,
我大囡同細囡我都會要佢地9點前訓,通常會訓到早上7點半左右,不過一定會慢慢訓練佢地至得,我都試過一段時間半夜起身餵奶同埋BB好夜訓~~ ...

大宅

好媽媽勳章

我都慶幸我c6都肯換囡囡啲c片....不過用紙巾塞住個鼻lor 雖然係全職媽咪,但佢見我辛苦都會幫我洗碗同奶樽。以前佢都係掛住打機,後尾,我語重心長咁同佢講我都好辛苦,久而久之,就自動自覺幫手。

大宅

好媽媽勳章

唔知點解D男人咁鐘意打機~ BB出世頭3個月的夜奶全部我攪掂,又要返工又要湊B,真係好累~ BB係99度過度5隻手指數得出,又話個仔辛苦~ 都冇諗我既~ BB一有唔妥、發燒、喊就俾番我.....當我係鐵人~唉!

複式洋房

其實你地d老公已經好好, 起碼每日可以同bb玩下. 我老公因為要响外國做野, 由個囡出世到依家8個幾月, 佢地兩父女相處嘅時間都唔夠1個月, 所以我老公對湊囡係一知半解的! 我個囡係我同婆婆兩個合力湊的, 婆婆湊日, 我湊夜, 好彩我個囡都唔係好難湊, 夜晚11點左右, 只要熄晒燈同電視機, 拍佢兩下就會覺覺豬.

洋房

My baby goes to sleep at around 9:30. But recently he went to bed quite late at 10:30. I found that he has dark circles around his eyes... poor baby...

原帖由 小麗瑜 於 09-12-7 17:29 發表
好鬼死有同感, 我老公都係一樣, 佢仲成日話自已好錫個女. 好彩我係全職媽咪, 心理先平衡啲炸, 哈哈.
我想如果我們聚在一起, 女的講揍仔經, 男的就講打機經.

tigerfish:

如果無理解錯誤, 你 ...

首頁

尾頁

跳至