懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

開刀的媽咪,係咪落床就要用收腹帶?

如在公立醫院生,姑娘會唔會幫媽媽用?

有無邊種可推介?

大宅

畀面勳章

我係緊急開刀
無用過收腹帶
可能肚細生完都無肚腩
不如生完搓多啲肚仲好!

大宅

畀面勳章

原帖由 冼B媽媽 於 09-12-23 20:15 發表
我係緊急開刀
無用過收腹帶
可能肚細生完都無肚腩
不如生完搓多啲肚仲好!

咁我想問,第一次落床傷口痛MA?

大宅

畀面勳章

原帖由 PIONQOO 於 09-12-23 21:52 發表

我覺得唔痛
拆線都唔痛
係插尿喉好唔舒服

複式洋房

原帖由 PIONQOO 於 09-12-23 20:01 發表
開刀的媽咪,係咪落床就要用收腹帶?

如在公立醫院生,姑娘會唔會幫媽媽用?

有無邊種可推介?

我係政府醫院緊急開刀,我第一次落床都有用收腹帶,因為我阿姨做護士+生兩個都開刀,佢話用左先落床,不但無咁痛,而且可以保護到個傷口,防止個傷口拉扯得太厲害,之後返到屋企個一星期都有keep住用,係政府醫院,姑娘唔會幫你用咖!!第一次落床最好等屋企人黎探你既時候幫你帶左先落床

大宅

我係私家生, 生完第二日醫生都叫我用收腹帶, 可以固定個傷口, 行既時候冇咁痛 ! 第一下落床真係會痛, 同有D頭暈暈 ! 不過用左收腹帶真係好好多, 傷口冇咁痛 ! 返到屋企我都有用, 用左差不多一個月, 訓覺時就會除 !

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我過左12朝先用, 因為我自己怕會阻礙子宮復原

落床個下&頭3日行路會有d痛, 要按住個傷口起身坐低, 拆線一d都唔痛

複式洋房

政府開刀同私家唔同!! 我幾個朋友係政府開刀, 唔好話落床, 郁下都痛死!! 但私家就係鹽水入面加左止痛, 加埋塞肛止痛藥, 再加上落床之前係床上做半個鐘運動, 所以我就成個過程都唔覺得痛!! 都係果句, 脫牙痛過生仔啦!!

原帖由 PIONQOO 於 09-12-23 21:52 發表

複式洋房

原帖由 fungbb2009 於 09-12-24 15:26 發表
政府開刀同私家唔同!! 我幾個朋友係政府開刀, 唔好話落床, 郁下都痛死!! 但私家就係鹽水入面加左止痛, 加埋塞肛止痛藥, 再加上落床之前係床上做半個鐘運動, 所以我就成個過程都唔覺得痛!! 都係果句, 脫牙痛過生仔啦 ...

i also not feeling painful when get down fr the bed (c-section in St. Teresa Hospital)

大宅

你地係唔係半身麻醉丫??我出年生,我應該全身麻醉,因為太驚丫

洋房

我就痛到哭

洋房

21號晚生完,平安夜出院...我在浸會開刀,醫院有束腹帶送,而且拔尿管個時姑娘會幫你帶,第一次落床,傷口附近好唔舒服,但唔至於痛,有束腹帶同用手按住真係舒服好多,開始個几次小便都按住個傷口,會舒服D....

大宅

畀面勳章

原帖由 tszyancobo 於 09-12-24 09:44 發表

我係政府醫院緊急開刀,我第一次落床都有用收腹帶,因為我阿姨做護士+生兩個都開刀,佢話用左先落床,不但無咁痛,而且可以保護到個傷口,防止個傷口拉扯得太厲害,之後返到屋企個一星期都有keep住用,係政府醫院,姑娘唔會 ...

咁你用邊隻收腹帶?

洋房

原帖由 bbfunny 於 09-12-24 17:02 發表
你地係唔係半身麻醉丫??我出年生,我應該全身麻醉,因為太驚丫

我到左醫院先知醫生要求我全麻,但我先生想陪產,于是我想改半麻,到左手術室,麻醉師同醫生都話全麻對我好(因我係第二次手術),我話我先生想陪產,其實半麻同全麻我都無問題,最後都破例俾我先生全麻陪產...之後問同一間房既人,大部分都全麻,醫生寫左半麻佢都要求全麻(同我調轉),話怕怕...全麻之後覺得唔好既地方就係,手術時要插喉,有D人只係覺得唔舒服,又痕又痛,但有D人會起濃痰(我隔離床果個,咳到傷口痛,好不幸...)

大宅

原帖由 Sam小姐 於 09-12-25 16:13 發表

我到左醫院先知醫生要求我全麻,但我先生想陪產,于是我想改半麻,到左手術室,麻醉師同醫生都話全麻對我好(因我係第二次手術),我話我先生想陪產,其實半麻同全麻我都無問題,最後都破例俾我先生全麻陪產...之後問同一間房既人,大 ...

多謝你既分享,我成日以為冇乜人做全麻所以有d擔心,聽完你講個人安心d,我會去仁安生,我知仁安大部份都係做半麻,希望全麻都一切順利啦~

複式洋房

我剛剛係仁安半麻開刀出院la,係落地真係有d痛,尿喉前後都無唔舒服。不過如果痛可以keep住住院時食止痛藥

原帖由 bbfunny 於 09-12-25 19:55 發表

多謝你既分享,我成日以為冇乜人做全麻所以有d擔心,聽完你講個人安心d,我會去仁安生,我知仁安大部份都係做半麻,希望全麻都一切順利啦~

洋房

原帖由 bbfunny 於 09-12-25 19:55 發表

有D人心理刻服唔到,個人仲清醒,但個醫生已經湯緊自己個肚,我反而喜歡半麻,發生乜野自己都知...全麻個時我好驚,乜都驚,又緊張到手出哂汗,又係咁流眼淚,麻醉師不停同我講野,問我做乜啊,先生係度都咁緊張,我當然唔會話佢知,我好怕係因為我怕訓左再都醒唔返...依家諗返真係傻得可以,前后一個星期都唔夠,但當我訓係手術室個時我乜都會諗多左,希望講出來無嚇到你啦,睇到BB乜都抵返哂...

大宅

原帖由 wd2006 於 09-12-26 14:24 發表
我剛剛係仁安半麻開刀出院la,係落地真係有d痛,尿喉前後都無唔舒服。不過如果痛可以keep住住院時食止痛藥

其實半麻係咩野感覺?

大宅

原帖由 Sam小姐 於 09-12-26 14:54 發表

有D人心理刻服唔到,個人仲清醒,但個醫生已經湯緊自己個肚,我反而喜歡半麻,發生乜野自己都知...全麻個時我好驚,乜都驚,又緊張到手出哂汗,又係咁流眼淚,麻醉師不停同我講野,問我做乜啊,先生係度都咁緊張,我當然唔會話佢知,我好怕 ...

我自己就唔太驚知道醫生湯緊,反而我驚半麻感覺唔知係點,有d人話對腳好似比蟻咬,有d又話感覺好怪,我又諗如果醫生湯湯下我突然好驚咁點算,唔知麻醉師會唔會幫我打少少鎮定,不過都可能係我諗多左

洋房

原帖由 bbfunny 於 09-12-26 17:01 發表

我自己就唔太驚知道醫生湯緊,反而我驚半麻感覺唔知係點,有d人話對腳好似比蟻咬,有d又話感覺好怪,我又諗如果醫生湯湯下我突然好驚咁點算,唔知麻醉師會唔會幫我打少少鎮定,不過都可能係我諗多左 ...

我覺得對腳好似好沈,好重,上左鉛咁...唔可以話無感覺,只係無痛覺,仍然FEEL到醫生切緊肚皮,特別BB出來個下都要深呼吸先得...全麻個時,我都係聽我先生講,麻醉師企係我頭頂,一推我個肚,BB就出左來...

首頁

尾頁

跳至