婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我生完bb坐月果陣奶奶冇煮野比我補身不特止, 仲要煲d 菜湯涼茶叫我飲, 我打死都唔飲啦, 點知有次我老公同我要去上環海味街附近, 咁奶奶話想去果邊買海味, 我覺得順路咪叫佢一齊去囉, 點知原來佢係要我老公買海味比佢補身, 我地知道奶奶既目的之後, 將d時間預到好遲先出門口, 夜晚又要趕住同d親戚食飯, 奶奶又唔like遲到比人講, 所以奶奶都冇時間去揀野叫我老公比錢, 咁先走得甩ja, 依個咩奶奶黎ga, 真係好意思要我同老公買野比佢補身, 我生完都唔夠2個week就咁對我, 得佢先做得出ga ja.

男爵府

咁仔買嘢俾阿媽又唔可以話過份喎,就算佢有錢都會想自己個仔孝敬吓,再講,新抱生完做99既冇話一家要幫佢補身喎,

侯爵府

好媽媽勳章

agree!
If your 99 only ask her son 買嘢俾herelf, 又唔可以話過份喎............
However, if your 99 ask you 買嘢俾herelf, then I should say your 99 is 過份喎!

However, it seems that your husband is 過份喎 as he did the following=> 我地知道奶奶既目的之後, 將d時間預到好遲先出門口.........

Hope my son will not treat me like that when he growth up!!!!!!

原帖由 fairyfloss 於 09-12-30 16:57 發表
咁仔買嘢俾阿媽又唔可以話過份喎,就算佢有錢都會想自己個仔孝敬吓,再講,新抱生完做99既冇話一家要幫佢補身喎,

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你c6做仔既應該買野比你99喎!我生完bb我99都無買過野比我補身啦~!全部都係外家買..

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

妳99無買過野比妳補身唔過份
佢叫妳C6買都無問題
但如果妳C6買比99而唔買比妳就好有問題啦

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

妳生BB,無論阿媽定99買,都應該妳C6比$,妳係佢老婆,妳同佢生仔,佢當然有責任比$妳補身啦,

大宅

99的心態:你生仔,你既事.你想補身更加唔關佢事.但係個孫就成日霸主.:;pppp:
樓主你都係睇開d,生完bb都係靠自己調理身子.十個99,九個睬你都傻.包括我果個在內.我果時都只係喝菜湯,仲要同我c6話,佢果時乜都冇啊.邊得我地呢代咁好.原來有菜湯喝己經恩賜.唉

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我當年生完大仔比你更慘,我呀姨買咗包勁大花膠比我補身,咁99就話幫我煲,我中哂計成包比咗佢,點知佢煲哂比佢三個女+大陸新抱,嬲到我同我c6爆炸,C6仲勁摌99上天花板

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原帖由 ac321 於 09-12-30 17:16 發表
agree!
If your 99 only ask her son 買嘢俾herelf, 又唔可以話過份喎............
However, if your 99 ask you 買嘢俾herelf, then I should say your 99 is 過份喎!

However, it seems that your husband is 過 ...

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

好媽媽勳章

其實你可能覺得你生完佢唔補野比你食...仲要你買野你可能會覺得唔開心...同埋嬲...但係你老公係佢個仔...個仔買野比阿媽補身唔過份...相反你都可以叫你老公買野比你補身...因為你幫佢生完bb...所以你老公應該做...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

畀面勳章

衰d講,佢激你law,有好多99會張自己經歷同你去比較,臨結婚我99話佢入門,個老爺叫佢跪破璃,我就話我都想叫老公頂啖"管"喎,佢無聲出,99係唔會進化咖,大家講得啱,叫個仔買無問題,但你未坐完月,响你面前甘做就係攞彩law.

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 fairyfloss 於 09-12-30 16:57 發表

agree

大宅

原帖由 penpenvivi 於 09-12-30 23:48 發表
衰d講,佢激你law,有好多99會張自己經歷同你去比較,臨結婚我99話佢入門,個老爺叫佢跪破璃,我就話我都想叫老公頂啖"管"喎,佢無聲出,99係唔會進化咖,大家講得啱,叫個仔買無問題,但你未坐完月,响你面前甘做就係攞彩law. ...

跪玻璃?! 虧佢仲講得出口.佢知唔知係結婚,唔係搵人東華籌款義演呀?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ac321 於 09-12-30 17:16 發表
agree!

However, it seems that your husband is 過 ...

同意, 但我覺得如果奶奶係有幫過手(雖然煲左菜湯未合你心水), 做新抱比小小心意都唔過份.

其實你坐月, 想食乜補品咪直接同老公講, 叫佢比錢奶奶幫你煲囉.

講真而家D奶奶好多都唔識煲(我阿媽係其一 )

侯爵府

好媽媽勳章

My mother also don't know how to 煲補品.
I remember that, I only ordered/bought a package of 補品 for 28 days from the shop in the MTR station. Then, my mother bought a chicken every day. Just put them together..........heeeee
My 99 know how to 煲補品. However, she never cook for me (even no 菜湯). But it is ok to me. As I never ask her to 煲補品 for me.

其實坐月, 想食乜補品咪直接同老公講, 叫佢比錢奶奶幫你煲囉=> strong agree!

原帖由 mywong 於 09-12-31 02:08 發表

同意, 但我覺得如果奶奶係有幫過手(雖然煲左菜湯未合你心水), 做新抱比小小心意都唔過份.

其實你坐月, 想食乜補品咪直接同老公講, 叫佢比錢奶奶幫你煲囉.

講真而家D奶奶好多都唔識煲(我阿媽係其一 ) ...

男爵府

99唔同新抱補身, 湊仔
我唔覺有咩問題喎
如果你99幫你, 你可能仲覺得煩
自己搞掂咪仲好

btw, 仔買野比父母, 天公地道
唔係過份"略水"就ok啦
睇開d啦~~

大宅

我老公陪我放完假一番工, 我未坐完月, 我奶奶叫我自已落街買飯盒. 我會記佢一世

原帖由 littlecarey 於 09-12-30 19:25 發表
妳99無買過野比妳補身唔過份
佢叫妳C6買都無問題
但如果妳C6買比99而唔買比妳就好有問題啦

水晶宮

點解通常E+生完BB既人 , 要搞到好似生完BB全世界人都要服侍佢地至岩呢 ?

究竟邊個叫佢地生BB ?

究竟佢地為個生BB呢 ?

點解佢地生BB, 別人一定要對佢地特別好, 要優待佢地呢 ?

唔岩佢地心意, 就係人地不是, 真係別人不對咩?
天空之城, 快樂之地

別墅

我覺得99千萬唔好煲野比我飲, 咁即係玩死自己,攞自己條命出黎玩.......

如果99叫佢個仔賣補品就唔好理, 不過叫你老公都要買比你補!!!

你99高招, 你唔好跌落佢個"陷阱"呀!!!!!

子爵府

畀面勳章

原帖由 chikkee 於 09-12-31 00:41 發表

跪玻璃?! 虧佢仲講得出口.佢知唔知係結婚,唔係搵人東華籌款義演呀?

係咖,講得出,仲有佢陀住我老公7個月要落田,佢想大家都認為佢最辛苦,我地好幸福.

首頁

尾頁

跳至