跳至

首頁

尾頁

大宅

其實好早前已經上左奶架啦
係5個月之前都上左奶
但唔會自己流出黎
我間中沖涼會留意乳頭既清潔架
就係咁發現到開始0即到奶水出黎
上胎生完先有.....仲要因上奶搞到發燒
今胎好早就有,有無人好似我咁?
我無刻意再0即得太大力
唔知影唔影響到人奶品質?
到生果時唔知會唔會多奶D呢?

侯爵府

I heard we can squeeze milk out from 8 months onwards ga but of course only a little la.

原帖由 cocoworld82 於 10-1-4 10:34 發表
其實好早前已經上左奶架啦
係5個月之前都上左奶
但唔會自己流出黎
我間中沖涼會留意乳頭既清潔架
就係咁發現到開始0即到奶水出黎
上胎生完先有.....仲要因上奶搞到發燒
今胎好早就有,有無人好似我咁?
我無刻意再0即得 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都廿幾周時己經有奶
係黃黃地色嘅

我第一胎時喺生前三星期先有
我好夠奶,無補過奶粉
我估會你而家己經有,會多奶d掛...

大宅

因為我第一胎果時生完要等成三日後先多少少奶,之前一直唔夠,要奶粉..............
但都唔算多奶,一個月唔夠俾99煲豬內藏之類野,收左奶
真多得佢唔少
希望今次多人奶,又早d有

原帖由 chan328 於 10-1-4 10:41 發表
I heard we can squeeze milk out from 8 months onwards ga but of course only a little la.

大宅

係同你差不多,你第二胎果時都係咁?
我第一胎真係要等下,仲要個女啜唔到,啜到好辛苦
希望真係一出世就餵到人奶啦............
原帖由 yennie 於 10-1-4 11:08 發表
我都廿幾周時己經有奶
係黃黃地色嘅

我第一胎時喺生前三星期先有
我好夠奶,無補過奶粉
我估會你而家己經有,會多奶d掛...

男爵府

我E幾日有D "谷谷地"FEEL. 同有一D 半透明奶水出(但要"禁"先有). 同E +個乳頭位好乾同甩皮

大宅

我都好早開始有d 初乳了. 不過又無流出黎. 我上胎都有餵人奶+奶粉. 希望今胎夠奶啦~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cocoworld82 於 10-1-4 11:43 發表
係同你差不多,你第二胎果時都係咁?
我第一胎真係要等下,仲要個女啜唔到,啜到好辛苦
希望真係一出世就餵到人奶啦............

其實我兩胎都係生完兩、三日後先上奶
頭嗰幾日都係無乜㗎
咁係正常嘅~
不過我大女一出世15分鐘內我己經餵第一次人奶
唔知hk係咪咁嘅呢???
我都無特別注意自己飲食
無食/飲過d咩上奶收奶嘅野呀
食d野好平常
我99叫我飲多d水囉
因為水係製造奶㗎喎

禁止訪問

畀面勳章

別墅

第二胎多啲奶?係就好嘞.
我第一胎生完過咗5日都未上奶,要飲木瓜湯至有,而且唔夠奶要補奶粉.

大宅

今胎我請左陪月,希望幫到我人奶方面既經驗,上胎真係不快既經歷
Yennie你放心啦,你生完如果BB無特別野,你話自己照顧,你一抱到BB就幾時俾都得^^
我真係好希望今胎可以俾我個仔啜到,上胎個女啜激都啜唔到...............睇到個女啜得辛苦搞到最後要泵,但唔夠一個月收晒奶.............激死!
原帖由 yennie 於 10-1-4 14:19 發表

其實我兩胎都係生完兩、三日後先上奶
頭嗰幾日都係無乜㗎
咁係正常嘅~
不過我大女一出世15分鐘內我己經餵第一次人奶
唔知hk係咪咁嘅呢???
我都無特別注意自己飲食
無食/飲過d咩上奶收奶嘅野呀
食d野好平常
我99叫我飲多d水 ...

大宅

我都希望第二胎多奶,我買左出面一隻有機多奶茶,俾我地人奶媽咪飲架,我買定左一盒試..............希望ok啦
原帖由 樂太 於 10-1-4 21:33 發表
第二胎多啲奶?係就好嘞.
我第一胎生完過咗5日都未上奶,要飲木瓜湯至有,而且唔夠奶要補奶粉.

侯爵府

I never have the '谷' feeling, even day day drank soup. I think this time also no mama milk gar la, aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii .

大宅

甘快有奶GE? 我上次好困難先可以全人奶, 希望呢次輕鬆D啦

大宅

原帖由 chan328 於 10-1-5 10:00 發表
I never have the '谷' feeling, even day day drank soup. I think this time also no mama milk gar la, aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii .

我都係第二胎, 都係未有上奶feel, 仲要谷都唔谷!!
不過我都主張順其自然, 如果自己心情太緊張, 都影響上奶.... .....上胎都因為第一次無俾阿囡埋身而怪自己, &影響咗之後上奶....

大宅

原帖由 crury 於 10-1-5 14:10 發表

我都係第二胎, 都係未有上奶feel, 仲要谷都唔谷!!
不過我都主張順其自然, 如果自己心情太緊張, 都影響上奶.... .....上胎都因為第一次無俾阿囡埋身而怪自己, &影響咗之後上奶.... ...
我都係上胎佢啜唔到,仲唔夠一個月無晒奶添..............所以唔關事

複式洋房

我都係第二胎...第一個阿囡係人奶+奶粉... 但上次同有D媽咪一樣..又係連谷的感覺都無...好努力係咁餵先至係半人奶... 今次到依家8個月都係無谷既感覺... 好希望今次係全人奶喂B.... 所以我真係好羡樓主同各位全人奶的媽媽啊...
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb2f.lilypie.com/TeQ9p8.png[/img][/link]
noborder

子爵府

我係第一胎,不過o係5個月既時候就可以o即d奶出黎,當然唔係勁多啦....希望生完可以全人奶啦......

大宅

原帖由 amylam001 於 10-1-6 16:10 發表
我都係第二胎...第一個阿囡係人奶+奶粉... 但上次同有D媽咪一樣..又係連谷的感覺都無...好努力係咁餵先至係半人奶... 今次到依家8個月都係無谷既感覺... 好希望今次係全人奶喂B.... 所以我真係好羡樓主同各位全人奶 ...
唔好羨慕呀,我只係半個月人奶都唔知有無就無左啦,不之幾唔開心
上胎仲生完谷奶谷到發燒
你試下0即下有無少少奶出,我都要0即先有

侯爵府

算把la, 我妈話有冇奶係遺傳gar, & 視乎每個人体質, 咁我末當自己天生冇lor.

你一半一半都好ya, 我上次連陪月都笑我b 飮人奶係前菜嚟咋.

原帖由 amylam001 於 10-1-6 16:10 發表
我都係第二胎...第一個阿囡係人奶+奶粉... 但上次同有D媽咪一樣..又係連谷的感覺都無...好努力係咁餵先至係半人奶... 今次到依家8個月都係無谷既感覺... 好希望今次係全人奶喂B.... 所以我真係好羡樓主同各位全人奶 ...

首頁

尾頁

跳至