親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

想1月尾一家3口跟團去北海道,但唔知D天氣&溫度點樣,因阿仔未去過咁凍地方,大家可否比D意見,唔該晒。

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴廿二6)

公爵府

凍就一定架啦,不過跟團應該問題唔大.

大宅

We go to Hokkaido every winter. My son started going when he was 2 years old too.

Yes, it will be cold, but most of the places have heat so it is not too much of a problem. My reminder would be should you be walking outdoor anywhere with snow on the side of the walk. DO NOT carry your child. Hold on to your child and walk or use your pram. Because, the road surface could be icy, and if you fall yourself then your child would fall too. It would hurt more falling from 5 feet height instead of 2 feet height.

Hope this can help.

Have a good trip.
原帖由 lkfamily 於 10-1-8 14:50 發表
想1月尾一家3口跟團去北海道,但唔知D天氣&溫度點樣,因阿仔未去過咁凍地方,大家可否比D意見,唔該晒。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 happy_mum 於 10-1-8 16:53 發表
We go to Hokkaido every winter. My son started going when he was 2 years old too.

Yes, it will be cold, but most of the places have heat so it is not too much of a problem. My reminder would be shou ...

happy_mum,好多謝你的意見呀。
我現在又心大心細,想轉計劃去馬來西亞熱嘅地方。

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴廿二6)

大宅

好媽媽勳章

最後決定跟團去沖繩

水晶宮

沖繩冇野玩ga wor, 雖然係日本南部但都凍凍地架

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

1月下水會凍呀, 住海邊酒店好正!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 0120 於 10-1-12 09:56 發表
沖繩冇野玩ga wor, 雖然係日本南部但都凍凍地架

行程會去海洋館呀,shopping吓,會悠閒d嘅,對於帶小朋友好似都幾啱。
而天氣就比現在hk暖少少,約16-20度。
我未去過呀,希望開心&好玩啦

大宅

好媽媽勳章

原帖由 1928mickey 於 10-1-12 10:18 發表
1月下水會凍呀, 住海邊酒店好正!

係呀,下唔到水呀
不過會住sea view酒店。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 lkfamily 於 10-1-12 10:48 發表

行程會去海洋館呀,shopping吓,會悠閒d嘅,對於帶小朋友好似都幾啱。

沖繩ok架, 都好玩的.

大宅

我都考慮2月尾帶2.5歲仔仔去沖繩,我見26/2有團出發坐香港快運, 新x$3999,東瀛x$4399(包坐玻璃船),抵唔抵呀?2月尾去冬嗎?有無其他旅行團資料可報料?

伯爵府

據聞Okingawa係2月初有纓花睇啦....全日本最早見櫻花既地方...

原帖由 程程媽咪 於 10-1-12 13:59 發表
我都考慮2月尾帶2.5歲仔仔去沖繩,我見26/2有團出發坐香港快運, 新x$3999,東瀛x$4399(包坐玻璃船),抵唔抵呀?2月尾去冬嗎?有無其他旅行團資料可報料?

大宅

回覆 1# cheapbombom 的文章

我都聽聞呀,謝謝報料。

男爵府

我4月時都同亞仔跟團去過沖繩,嗰度真係冇咩嘢玩,冬天冇得游水,真係唔知做咩好,剩係海洋館可以睇得吓之外,冇咩好玩,shopping買嘢仲更加冇嘢買,去日本既價錢,我唔會再去沖繩lu,令願去返東京大板嗰邊!

水晶宮

個海洋館對小朋友黎講都ok既, 但你想shopping 可能會失望少少, 因為真係冇咩野買, ng同東京, 大阪同北海道lor! btw 都祝你旅途愉快la

原帖由 lkfamily 於 10-1-12 10:48 發表

水晶宮

係呀~
因為南部ma, 其他日本既地方3月都有ga la
原帖由 cheapbombom 於 10-1-12 14:28 發表
據聞Okingawa係2月初有纓花睇啦....全日本最早見櫻花既地方...

水晶宮

agree ~
原帖由 maybaby 於 10-1-12 23:10 發表
我4月時都同亞仔跟團去過沖繩,嗰度真係冇咩嘢玩,冬天冇得游水,真係唔知做咩好,剩係海洋館可以睇得吓之外,冇咩好玩,shopping買嘢仲更加冇嘢買,去日本既價錢,我唔會再去沖繩lu,令願去返東京大板嗰邊! ...

伯爵府

0120,

聽你講到沖繩咁差, 仲想plan定下次去添...

會唔會係你唔啱季節去啊? 你幾月份去? 自由行? 睇左原來是美男, 有集係沖繩拍, 都不錯啊...朋友去年7月去了一次, 5天, 佢影既相返黎都全部係沙龍啊...(萬無座? 天然海岸線...)

真的不值得去嗎? 有無自駕先? 講明先, 跟團幾好玩都打了7折...

原帖由 0120 於 10-1-13 09:51 發表
agree ~

水晶宮

cheapbpmbom~
真架, 我早2年join團去過,join團d人就好玩, 但覺地方好細, 有少少大陸feel, 一d都ng似日本, 我都係過年時間去, swim又ng得, 買野又冇咩睇得上眼, 海產方面當然ng及北海道la, 日本去既都ng會厭, 但沖繩....總括黎講, 我ng會再去第2次lor
不過決定去既mama, ng洗睇我講既, 以上係我個人意見姐
原帖由 cheapbombom 於 10-1-13 10:24 發表
0120,

會唔會係你唔啱季節去啊? 你幾月份去? 自由行? 睇左原來是美男, 有集係沖繩拍, 都不錯啊...朋友去年7月去了一次, 5天, 佢影既相返黎都全部係沙龍啊...(萬無座? 天 ...

水晶宮

你個fd去影相梗係有地方影得靚la, 韓劇拍戲都識睇bin d景ma, 景係有少少,
但講玩就真係ng arm 我lee d 好動之人la

原帖由 cheapbombom 於 10-1-13 10:24 發表
0120,

會唔會係你唔啱季節去啊? 你幾月份去? 自由行? 睇左原來是美男, 有集係沖繩拍, 都不錯啊...朋友去年7月去了一次, 5天, 佢影既相返黎都全部係沙龍啊...(萬無座? 天 ...

首頁

尾頁

跳至