跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

唔好咁內疚....啦! 我平時上過的course的教授都有話小朋友3歲前學習能好驚人嫁,只要大家每天再比多小小野佢,等佢不經意的環境下就會自然吸收到.....!

我個囝雖然語言能力唔好...但我都不會放棄.!

努力,加油.....

原帖由 room2102 於 10-1-10 14:34 發表
成2歲都唔識講野 爸媽都唔試叫 一個有意思既字都無 早2日做完知能評估 醫生話得1歲程度 有D行為連1歲都不如 社交方面好差 同人無乜眼神接觸 有自閉傾向添...要佢讀特殊幼兒中心 排隊都唔知排到幾時先有位
...

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

大宅

我有個朋友,佢仔仔又好似你仔仔咁,有發展遲緩問題,不過冇你仔仔咁嚴重!佢個仔本身喺醫院排緊期,又係唔知排到幾時,所以佢喺出面搵咗間評估及治療中心俾佢個仔!!!我朋友話佢個仔進步咗好多!!!不過,如果你真係諗住搵出面嗰啲,就要有心理準備,費用係唔平,而且有可能做一段唔短O既時間!!!你係咪應付得到呢?但係我自己就會諗,始終政府嗰邊有排排,唔知幾時有位,而佢哋呢段時間係黃金時間,越早治療,越好,所以如果可以,試下搵出面啲治療中心幫你仔仔!!!呢個係我個人意見!!希望可以幫到你同你仔仔呀!!!

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

俾心机呀!. 你可以試下協康會.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

前排星期二檔案介紹左間語言治療中心, 但係我唔係好記得個名. 你search 下bk , 有講架.
另外, 唔駛擔心住. 我有朋友都係兩歲先知, 返左學同做左治療之後, 好左好多.. 五歲樓下都係黃金時期, 唔好放棄. 加油

多d同佢跳彈床同打關斗, 同搖來搖去,對佢有幫助架.

男爵府

係,豆媽所講既係庭恩,如你想平d,可以搵協康(可能排得耐d),貴d既,就可以搵助展會(快d),但一定會快過政府~~

絕對同意,越早介入做治療,對小朋友既發展越有幫助,我自己都係做呢行,如你再有問題,就pm我,希望可以幫下你啦~~

原帖由 豆豆B媽 於 10-1-11 23:50 發表
前排星期二檔案介紹左間語言治療中心, 但係我唔係好記得個名. 你search 下bk , 有講架.
另外, 唔駛擔心住. 我有朋友都係兩歲先知, 返左學同做左治療之後, 好左好多.. 五歲樓下都係黃金時期, 唔好放棄. 加油

多d同佢 ...

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

你可以打去問下:

http://cdc.sahk1963.org.hk/

其實如證實有需要, 可以輪候非政府機構嘅早期教育及訓練中心, 但都係講緊一星期上2-3節堂, 如果想密集D做, 多數都要自費(係比較貴, 但多上堂+家人多練習, 治療效果會明顯好多).

至於之前電視講果間, 如我無記錯, 主要係針對言語障礙嘅問題, 而唔係自閉症. 因為自閉症比較特殊, 唔單止有語言困難, 仲包括社交技巧, 適應能力問題等等. 其實而家有好多機構都提供自閉症訓練嘅package, 間間都有人buy, 不如你諗下budget同上堂地點, 再揀下邊一間啱.

希望幫倒你.

大宅

room2102,

你有冇聽過理盧幼慈博士呢? 佢出了一些cd是教怎樣訓練有自閉傾向/學習有問題的小朋友. 青田有售.

大宅

希望大家可以用呢個TOPIC 交流一下BB 嘅近況!!!

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

room2102 你好呀!!我個仔只係識少少單字,
有番playgroup (一星期一次),你個bb 呢??
原帖由 room2102 於 10-1-13 16:02 發表
証匡媽媽 你BB講野未呀?你有無帶佢去D playgroup 玩呀?

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

我嘅意思係見到車叫車車,見到個波叫波波咁呀!!!唔好灰心,一齊努力!!!!
原帖由 room2102 於 10-1-13 21:56 發表
單字都無呀...

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

到目前為止,我BB都未肯講說話,單字都唔多講,雖然見到車會講「車車」,但總係被動多D,叫佢唉我都單一「媽」便算

所有指令他都會做,但總覺得太遲緩了,那麼我也要帶他去評估嗎? 很無奈‥

大宅

係呀!!都唔知佢係唔係識!!!我月底就返健康院,一定唔合格啦,到時睇下點講先!!(見完再同大家報導)
原帖由 room2102 於 10-1-14 13:32 發表
我果個發到音囉 不過係亂咁叫囉 乜都可以係媽 又乜都可以係爸 總之就係隨便亂叫啦...

大宅

CECILY 88 唔好擔心,你BB幾大呀????
原帖由 cecily88 於 10-1-14 13:40 發表
到目前為止,我BB都未肯講說話,單字都唔多講,雖然見到車會講「車車」,但總係被動多D,叫佢唉我都單一「媽」便算

所有指令他都會做,但總覺得太遲緩了,那麼我也要帶他去評估嗎? 很無奈‥ ...

別墅

就快2歲啦~

首頁

尾頁

跳至