跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地bb識叫爸爸媽媽未? 識byebye未?

複式洋房

未! 完全未!
是否要工人開始教吓呢? 乜都唔識, 傻吓傻吓咁!

洋房

未! 完全未!

大宅

12月果陣都有意識要拜拜,衣家一見到我地要出街就喊住想出去,我日日送大女去返學佢都會喊一輪,心痛C....
都未識叫爸爸媽媽,淨系會撲過來我地度,同埋EE呀呀

侯爵府

好媽媽勳章

冇甘快識叫ba/ma ar, but我阿b未必知咩係88, but佢只手仔會係甘yukyuk下, 知個動作law
原帖由 wysz 於 10-1-20 15:20 發表
12月果陣都有意識要拜拜,衣家一見到我地要出街就喊住想出去,我日日送大女去返學佢都會喊一輪,心痛C....
都未識叫爸爸媽媽,淨系會撲過來我地度,同埋EE呀呀 ...

男爵府

我阿仔8個半月大, 識講mama, dada, nana ... 但唔知佢知唔知自己講咩 ... 不過佢一食野就識講mum,mum ....
佢就唔識byebye, 但識拍手 ...

別墅

我亞囡而家8個半月, 仲未識叫BABA MAMA, 但明顯佢想叫你時, 佢會望住您呀呀聲咁叫. 同埋隻手仔會成日扭下擰下囉...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

個女已經過左 8 個月,不過唔識叫 papa 同 mama,只係想叫你時候,大聲叫!
至於拜拜,都係一時時,唔係次次會做!都唔知識定唔識!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

7個月大時,阿仔已識嗌出頪似mama聲,特別系肚餓時會嗌得特別清楚,依家8個月大,你一听都知區系嗌mama,間中都會嗌出頪似baba聲,同埋區好中意講野,系唔系都EE啊啊咁
間中會識合手示意拜拜,不過我都唔知區明唔明系乜意思,只系有時見我地做,區又做咁咯
拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

子爵府

好媽媽勳章

我阿B一個月前已經識88,你講88佢就會張D手指開合,呢輪仲學識拍手,同佢講拍拍手好野佢就會識做.不過PAPA,MAMA就未識叫,應該冇咁快識掛

複式洋房

有bb識拍手,好勁呀,我都要陪同教bb多d野,只靠工人姐姐實在是....唔得, 拍手同88都唔識,有時聽到佢叫papa,但是隨意的,不過叫佢比手手佢都識,有少少安慰la

別墅

bb好早就識發 "dada", baba, mama的音,初頭係冇意思的,依家會係想食奶時叫一聲 "唔媽",哈哈

別墅

我個女8個半月,bye-bye 就未識,不過講clap hands,佢會拍手,都好開心!有時有發聲叫mama, papa,但係應該無意識咁叫,唔係真係叫我地!

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

識byebye & 叫"媽" (不過唔似叫我)
至於byebye... 就同工人教咗1week,
首先用手, 面對面數1,2,3,4&5,
然後bye bye....
跟住佢就識啦~ 不過佢要望住隻手先做到.
好有趣呢 ~
2022年 還是必須好好過下去...

複式洋房

識叫我地MAMA,BABA
識揮手BYEBYE同埋拍手喇:loveliness:

民房

喊緊時就識叫 ma 呀..ma 呀

大宅

好媽媽勳章

我個囡上星期教識bye bye....

睇住個囡由乜都唔識到識, 個過程真係好開心

別墅

我亞B而家識叫mama.
識揮手 (Hi), 識bye bye (5隻手指仔開開合合). 問佢 d 生字佢会指住. E.g Clock, 佢会指住个鈡.

別墅

我個囡識得bye-bye (wave hands), 叫爹爹,dada, 同埋過年時識得"請請"=恭喜恭喜(呢個真係超勁同超得意), 問佢野, 佢識得望住同指住, 見到佢由一舊飯到依家識得咁多野, 真係好開心...

複式洋房

亞仔都係成日講:"dd", "da da", "爹爹".."奶奶"...至於手指活動方面.佢手指可以伸直但...尾2個隻手指曲埋, 姑娘話係"彈弓手"...下星期要去睇專科..

原帖由 somafa 於 10-2-24 17:53 發表
我個囡識得bye-bye (wave hands), 叫爹爹,dada, 同埋過年時識得"請請"=恭喜恭喜(呢個真係超勁同超得意), 問佢野, 佢識得望住同指住, 見到佢由一舊飯到依家識得咁多野, 真係好開心... ...

首頁

尾頁

跳至