夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

啱啱又同老婆嘈完,佢又提要離婚!不過為咗阿仔同阿囡,我係一定會忍耐住!兩公婆離婚就好易,但係對仔囡就好慘啦!單親家庭!喎

大宅

忍住呀樓主
你老婆一時之氣姐 有D人將離婚成日掛係咀邊
比著我同我C6 如果時旦一方講出口 就係咁先

複式洋房

我老公同你想法都一樣, 唔想女女單親, 守住個家, 但為左仔女而一齊, 真係叫幸福咩?!?! 我都煩緊~~

原帖由 HCFather 於 10-1-29 01:30 發表
啱啱又同老婆嘈完,佢又提要離婚!不過為咗阿仔同阿囡,我係一定會忍耐住!兩公婆離婚就好易,但係對仔囡就好慘啦!單親家庭!喎

大宅

好媽媽勳章

其實好多女人,發生咗對你不滿意事情,,就會講離婚架 La ~~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

但係其實你有無諗過點解你老婆會咁講先,你地係為咗d咩而嘈呢??你有無做咗d唔好嘅嘢呢??
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

複式洋房

好多人自以為老公唔會想離婚,每當嘈交時就講要離婚黎要脅丈夫架啦...

原帖由 ChammyMAMA 於 10-1-29 10:38 發表
但係其實你有無諗過點解你老婆會咁講先,你地係為咗d咩而嘈呢??你有無做咗d唔好嘅嘢呢??

民房

你真是個好爸爸,老婆叫離婚,而你竟然先顧及子女日後的成長背景,此男人已經賣少見少啦。我想你老婆只是說些悔氣說話激激你而已,女人多數是口是心非,你可不要當真!她老是提要離婚,莫過於要你疼惜她、注意她、哄她多些而已。如果你做到這樣的話,她有了安全感,開心了,當然不會成日嘈「離婚」啦!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

夫妻鬧咬緊有, 睇吓雙方怎去化解.
小小事又話要離婚, 將離婚掛在口邊, 係不成熟的行為, 成日講離婚, 好傷感夫妻感情架

伯爵府

原帖由 HCFather 於 10-1-29 01:30 發表

如果你老婆都係為頭家好為仔女好, 都唔會講離婚啦...有乜問題兩公婆慢慢講到岩...

樓主, 想問你私人問題, 若果無仔囡, 你係唔係會離婚?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sezsuet 於 10-1-29 13:15 發表

如果你老婆都係為頭家好為仔女好, 都唔會講離婚啦...有乜問題兩公婆慢慢講到岩...

樓主, 想問你私人問題, 若果無仔囡, 你係唔係會離婚?

我有個朋友個老婆又係咁, 少少事又講離婚. 佢地一齊 12 年, 就講足分手&離婚 12 年, 終於而家我個朋友頂唔住要離婚, 佢都話好彩未有小朋友, 就算離婚都可以輕輕鬆鬆, 如果有咗小朋友, 就真係要繼續忍落去...

複式洋房

well done, 最討厭女人成日將離婚放係口邊。以為可以威脅到個男人,又解決唔到件事,如果真係唔可以一齊、咪即時分開囉。其實有邊個男人可以被威脅到丫,只不過唔想小事化大,比對方好落台。但終有一日自作自受,跟住就係網上大數C6的不事,但呢類人有無想過自已過往講過乜,佢C6又忍左幾耐。
原帖由 ChristinaSo 於 10-1-29 13:25 發表

我有個朋友個老婆又係咁, 少少事又講離婚. 佢地一齊 12 年, 就講足分手&離婚 12 年, 終於而家我個朋友頂唔住要離婚, 佢都話好彩未有小朋友, 就算離婚都可以輕輕鬆鬆, 如果有咗小朋友, 就真係要繼續忍落去... ...

伯爵府

係愛自己老公就唔好咁啦, 對佢唔好佢就會背住你搵第二個, 咁樣自己都有責任....

複式洋房

女人最鍾意講, 不過唔好成日講, 因為老公係會好傷心.......

侯爵府

一時氣言講出嚟既吾好當真呀, 火遮眼先咁講啫, 把口係咁講, 個心邊想吖!

子爵府

原帖由 heehapeanut 於 29-1-2010 10:24 發表
我老公同你想法都一樣, 唔想女女單親, 守住個家, 但為左仔女而一齊, 真係叫幸福咩?!?! 我都煩緊~~

係呀,其實做人老公嘅吾應該只著眼話個老婆講"離婚"兩個字,要真正顧全大局為子女,好應該問清楚個老婆吾滿意D咩,又要問吓自己,究竟係咪自己都有問題呢?認真去改善,慢慢收復大家嘅關係!咁子女先有好日子過!
有D情況係因為其中一方吾肯對現實面,大條道理話為咗個小朋友,但實際上係"害"緊個小朋友,因為佢成長環境裡面,只係睇到一段婚姻原來係似"同屋共主",吾須要有愛,吾須要互相關懷,父母只為咗佢而"夾硬"一齊,咁小朋友將來仲應該可以用咩心態去面對婚姻呢?再者,有問題始終都係應該解決,呢D都係身教,話比自己子女知,縱然相方相處吾到,大家都會積極去解決.....而吾係用"扮吾知"或者"拖"去處理!與其用時間去鬧交,去冷戰,不如盡早解決,死守一段已經無愛無幸福嘅婚姻,對我嚟講好糟蹋人生!

翡翠宮

咁佢點解叫離婚先?

瑪瑙宮

咁我都係幾例外的女人, 我唔會講離婚. 或者一講就係真. 或者我太理性. 我諗您太太是否對現實好多不滿, 佢係全職湊細路抖不過氣? 居住環璄? 唔够家用? 您一味相就都解決唔到問題, 有無同佢坦白咁傾? 有 d 人以為自己做妻子/丈夫的角色做得好好, 現實同對方心意爭萬丈遠. 您地問題根源出自哪一 part 呢?

伯爵府

你地為咩嘈呀????

別墅

好多謝大家嘅意見!我同老婆嘈,大部份知了都係為阿仔同阿囡嘅問題,佢覺得我對仔囡太嚴!樣樣嘢都要佢哋好自律。而我哋嘅生活環境算過得去,自置嘅物業都已經供完!唔係因為錢銀嘈。我會盡量揾機會同佢心平氣和咁傾。我只係諗唔明,點解佢可以一嘈得犀利嘅時候,就將"離婚"掛係口邊?可能宜家嘅婚姻真係好"化學"!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我覺得離婚唔可以時常掛係咀邊講架.

首頁

尾頁

跳至