自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友剛剛生完bb, 現坐月中, 佢話佢奶奶話佢因為生完bb, 所以今年唔可以派利是 @@" 係咪真係唔派得?!?! 點解嘅?!?!<<朋友唔講我知, 但我好好奇, 因為上年我又係新年前生b, 但過年時我都照有樣派利是, 係咪會唔吉利架?!?!...
兩個寶貝囡~ 每日更新blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

伯爵府

好媽媽勳章

從來無聽過呢樣野....

翡翠宮

好媽媽勳章

未聽過生完 或坐月 , 唔派得利是 啵....

侯爵府

從來無聽過呢樣野.... x2

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

未聽過呀.

侯爵府

好媽媽勳章

x3 未聽個 白事就話唔派者
原帖由 瑄婷 於 10-2-10 15:38 發表

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係未聽過@@"

大宅

好媽媽勳章

幾十歲人都未聽過

佢奶奶邊樹鄉下?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你朋友奶奶意思會唔會係因為坐緊月, 唔見得外人, 所以唔可以(或者叫"無機會")派利是呀?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

未聽過, 白事就話者

珍珠宮

原帖由 miffymiffy 於 10-2-10 15:54 發表
未聽過, 白事就話者

係囉!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 瑄婷 於 10-2-10 15:38 發表

從來無聽過呢樣野.... x3

男爵府

好媽媽勳章

未聽過~
係咪紅紅事相撞呀

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 joeyjoey711 於 10-2-10 15:35 發表
朋友剛剛生完bb, 現坐月中, 佢話佢奶奶話佢因為生完bb, 所以今年唔可以派利是 @@" 係咪真係唔派得?!?! 點解嘅?!?!

聽過, 當年我生大仔坐月時又係過年,
我呀媽都叫我唔洗派, 話坐月收就有份, 仲幫我收左好多,
我都唔知點解 ?
不過我都有比家人 & 上呢拜年 ge 至親

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Never heard that wor.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 joeyjoey711 於 10-2-10 15:35 發表
朋友剛剛生完bb, 現坐月中, 佢話佢奶奶話佢因為生完bb, 所以今年唔可以派利是 @@" 係咪真係唔派得?!?! 點解嘅?!?!

我聽過有d鄉下係咁~~~唔單止坐月唔可以派利是,唔可以去人地屋企,連同屋企人同枱食飯都唔得.....
好似話因為女人剛剛生完bb好髒喎
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

市懀......

侯爵府

好媽媽勳章

沒聽過,不過坐月正常唔會周圍去,沒滿12朝其它人又話唔可以上黎。我諗應該是這個意思吧!

大宅

照理可以派得利是,
只係唔好去人屋企,
我識好多朋友親戚,
都試過新年坐月,
都有派利是.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... dateline&page=1

搵到個舊 post~~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁

尾頁

跳至