自由報料

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好唔公平,就算屋企無電腦都有上網費$1300
,開學又有$1000津貼,但佢地平時d校服,書包,連眼鏡都可以claim返錢架...免租2個月,有雙糧出~

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

咪係, 點解低下層/綜援家庭就咁多福利

我唔係中產, 又唔算低下層, 但我有交稅, 但就乜福利都無

我都要上網, 我夠係新界出九龍返工啦, 點解要咁去區分, 一係所有人都劃一有上網費/交通費津貼

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

係o羅, 每次分猪肉都冇我地份, 又係又要交稅喎....
~~~ LOVE & PEACE ~~~

大宅

好媽媽勳章

所以依+d人唔努力,唔上進係好正確架...

中產=白做, 白白寒窗苦讀多年...

以前阿媽教要比心機讀書,為將來生活好d而努力,
依+...哈哈哈...媽咪們如果唔想仔女挨生挨死為豆豉咁細嘅樓交首期, 為交稅比我地偉大嘅"正苦"去養人地d仔仔女女, 之後因自己冇$唔敢生的話, 就要好好計劃計劃啦!!

因為我地有無私嘅正苦
就算你冇為自己嘅人生付出過任何努力, 佢都會比地方你住, 仲可以生好多好多仔女, 因為佢會幫你供書教學, 包佢地衣食無憂......生多幾個之後記得同正苦嘈唔夠地方住呀, 佢仲會比大d嘅屋你架, 幾好呀!!!
所以話下一代嘅香港會係點,大家可以輕易想像得到......

公爵府

免下電費, 水費, 煤氣費, 外傭稅呢d先有我哋份嘛~~
次次都係低下層/綜援家庭就多福利, 好唔公平~~

別墅

原帖由 lily0822 於 10-2-25 13:05 發表
所以依+d人唔努力,唔上進係好正確架...

中產=白做, 白白寒窗苦讀多年...

以前阿媽教要比心機讀書,為將來生活好d而努力,
依+...哈哈哈...媽咪們如果唔想仔女挨生挨死為豆豉咁細嘅樓交首期, 為交稅比我地偉大嘅"正 ...

agree....

大宅

好媽媽勳章

點解唔可以計劃下,任何人仕都可以受惠
原帖由 幸福黃太太 於 10-2-25 13:11 發表

大宅

好媽媽勳章

原帖由 亞迎 於 10-2-25 13:26 發表
點解唔可以計劃下,任何人仕都可以受惠

同意~~
我中產又唔到(係有排都唔到),綜援又唔係(一個土生土長嘅香港人唔會想攞),打工幾千蚊稅就要照交,連細路都唔敢生.自己樓又冇,申請公屋又唔夠資格,要租私人樓住(租金冇得免),打工雙糧都冇~~今次真係咩都冇我份

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ivyivyivy1 於 25-2-2010 02:05 PM 發表

同意~~
我中產又唔到(係有排都唔到),綜援又唔係(一個土生土長嘅香港人唔會想攞),打工幾千蚊稅就要照交,連細路都唔敢生.自己樓又冇,申請公屋又唔夠資格,要租私人樓住(租金冇得免),打工雙糧都冇 ...

me 2

買樓無本事, 申請公屋又話過額, 租樓又貴

大宅

好媽媽勳章

我都有同感

尋晚新聞個爸爸有3個小朋友, 屋企冇電腦, 但可以分到 $1300 x 3個 上網 allowance

1. 佢為左追仔, 生左3個; 好明顯係2女1仔, 仔最細
2. $1,300 係每個計, 應該係每戶計
3. d 家庭好明顯唔會咁用d $$, 所以唔應該用派$ 形式去資助佢地

大宅

原帖由 sampcy 於 10-2-25 12:40 發表
咪係, 點解低下層/綜援家庭就咁多福利

我唔係中產, 又唔算低下層, 但我有交稅, 但就乜福利都無

我都要上網, 我夠係新界出九龍返工啦, 點解要咁去區分, 一係所有人都劃一有上網費/交通費津貼 ...

我哋呢D叫在職貧窮,日日返工、放工趕住返屋企揍仔、煮飯跟功課,等D小朋友瞓咗覺都未有得休息,要拎公司野出嚟係屋企做、做、做,每晚都起碼 2 點幾先至有得瞓,瞓得唔夠幾個鐘又要起身顧小朋友返學......

忙到就嚟死都唔敢哼半句,每個月 paydate 唔夠幾日乜費乜費清哂袋咁滯,成日都同自己有份工、叫做有能力照顧得起自己、家庭,但自己唔想做社會o既負擔唔代表要被政府忽視?!~

幾年啦~ 次次財政預算公怖都係咁,淨係覺得自己被政府帶頭邊沿化,好討厭呀:;pppp:
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

別墅

好媽媽勳章

我地個正苦任由個地產市場上升, 完全無任何壓抑的行動 (就連大陸一聞到有炒風都有相關措施), 我地呢 d 申請公屋,居屋,夾屋又超額, 一間 644呎的私樓都要買 300萬, 3成首期 + 小裝都要 120萬...你話個香港正苦有 d 咩政策幫到我地呢所為的中產... 年年財政預算公怖..我都覺好討厭, 不知所為!!!!!!

大宅

原帖由 swxo 於 10-2-25 15:15 發表
我都有同感

尋晚新聞個爸爸有3個小朋友, 屋企冇電腦, 但可以分到 $1300 x 3個 上網 allowance

1. 佢為左追仔, 生左3個; 好明顯係2女1仔, 仔最細
2. $1,300 係每個計, 應該係每戶計
3. d 家庭好明顯唔會咁用d $$, ...

乜係 per head 計????
有無搞錯! 無電腦都可以拎已經係低能, 仲要 per head??? 一個家庭上網咪一個費用!!!

大宅

大宅

畀面勳章

原帖由 幸福黃太太 於 10-2-25 13:11 發表

讚成...... ....

男爵府

agree.
Why the HK govt encourages 綜援家庭 to have more children?

原帖由 babie2 於 10-2-25 16:19 發表
My 中產 friends in Singapore, the wives quit their job because Singapore govt give them so much tax breaks to encourage 中產 to have more children.

In HK, the HK govt encourages 綜援家庭 to have more ...

首頁

尾頁

跳至