爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

27/2,在北角,電器道,我在左線直行,speed ~30km,行至電器道,屈臣道交界,對方小路出大路,我直行,佢右前角撞我左尾角,對方一落車就鬧我,話佢成架車出晒(吓!係就唔會撞我尾啦,新牌就俾佢嚇窒,好彩我有十幾年),報左警,其間我用dc影左2架車,同少少現場,不過影得唔夠wide,警察黎畫左位,話我地settle唔到10day內報交通部,警察走左,佢第一句就話無得講,唔留電話,我一定要報,有mud要注意!

複式洋房

原帖由 candietweety 於 10-2-28 22:31 發表
27/2,在北角,電器道,我在左線直行,speed ~30km,行至電器道,屈臣道交界,對方小路出大路,我直行,佢右前角撞我左尾角,對方一落車就鬧我,話佢成架車出晒(吓!係就唔會撞我尾啦,新牌就俾佢嚇窒,好彩我有十幾年),報左警,其 ...

佢小路出大路撞到你車尾,點計佢都輸,你UN UN腳等收錢啦!!!唉,唔知點解依排好多人撞到人仲覺得自己岩!!!

複式洋房

10個撞到人地架車, 有9個都唔認架啦

我有次被個新牌仔撞到...呢個就係第10個喇, 佢第一句就問我有冇事,第2句就話"唔好意, 我過左火位".....

講番你單野, 如果你影個位係你企正條線, 佢出路口,佢一定輸硬....
唔留電話唔肯settle就可能會被警察告....佢自己笨....由得佢啦, 聽日好即刻報警喇.

要注意你d相片, 唔好後其加工, 包括調整大少,光暗及剪裁, 而且要顯示到你位置完全正確, 同埋佢係出緊路口

珍珠宮

警察無叫你哋即時當面交換電話咩??
照你咁講,好明顯佢輸哂架喎~咩而家d人錯左都咁惡??

侯爵府

我都試過同你情況一模一樣, 我仲係事後24小時內去備案添(對方認錯, 仲比咗佢個人資料我, 但事後又吾認喎), 去警局備完案落完口供, 佢地去調查, 你就要第一時間通知保險, 保險會問你攞文件(備案紙之類), 根住你咩都吾洗做, 我等咗9個月左右啦, 對方保險陪錢比我, 果個人要扣5分添。

民房

我今日報左燕梳,打左去交通部,但係負責果隊人要今晚11:00先再番工,叫我11:00打去請佢地開file調查

民房

我今日報左燕梳,打左去交通部,但係負責果隊人要今晚11:00先再番工,叫我11:00打去請佢地開file調查

大宅

如果細單野就唔好報燕梳喇,就算自己份墊底可以claim到,下次份保單可能loading,ncb都有所調整,問清楚d先。自己找公正行 跟你仲有so,小心行事

侯爵府

原帖由 cfaye 於 10-3-1 22:16 發表
如果細單野就唔好報燕梳喇,就算自己份墊底可以claim到,下次份保單可能loading,ncb都有所調整,問清楚d先。自己找公正行 跟你仲有so,小心行事

吾會架, 衣家係你要claim對方保險, 但係都要同自己間保險備案, 根住搵公正行影相(吾記得係自己搵, 定係保險搵), 我男友(過去式)係做車房既, 所以蝕吾蝕低就最清楚。

大宅

緊唔係啦,你一報保險公司備案,即刻扣起你30%ncb,loading就要埋數先計到加多少,將來單案有結果後,你贏的話,你先可以申請退返你比多左loading 及退回扣起30%,唔好忘記,你單案又頭到尾 起馬9-18個月先settle到。
你話個bf做車房,仲叫人找自己保險攪,車房班友識得晒d公正行,你找佢地搞好過,條數慢慢執。

複式洋房

装返隻cam保障吓自己啦

別墅

我試過對方唔啱,打算claim對方保險,去原廠取報價。但後來公正行話我一定claim唔足,因為要減我架車的折舊,重分分鐘可以拖你六年(香港民事索償可以拖六年)。

最後都係私下settle

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 kidslover 於 10-3-3 12:30 發表
我試過對方唔啱,打算claim對方保險,去原廠取報價。但後來公正行話我一定claim唔足,因為要減我架車的折舊,重分分鐘可以拖你六年(香港民事索償可以拖六年)。

最後都係私下settle ...

我地架車上次比人撞, 又係去原廠取報價,報8萬,對方吾肯賠,跟住我地claim保險,比左5000墊底+5000折舊。而家警察通知會告對方,可以claim得番5000墊底。

大宅

未係law,你估保險真係會保晒 1個仙都唔使出,公正行條數永遠同原廠價差很遠,自己又要計折舊,最慘係ncb+loading隨時比佢扣起。

別墅

原帖由 cfaye 於 10-3-3 21:16 發表
未係law,你估保險真係會保晒 1個仙都唔使出,公正行條數永遠同原廠價差很遠,自己又要計折舊,最慘係ncb+loading隨時比佢扣起。

最慘就係我架車係停嚮自己停車場個四方格內俾人撞,當時冇人在車內,真係百份百冤枉!

無端端要因為折舊而俾錢整車

民房

其實我都想settle,但係對方唔肯留電話,我尋日去左正式落口供,保險叫我fax個copy俾佢,請問我仲有mud要做?

大宅

你架車整左未先?你真係報保險就唔好自己整車,跟保險公司逐1教你做,佢地會先幫你找公證行,打完價,先再開始維修。全保/3保?

民房

全保!
我會印埋牌簿同口供紙俾佢地先再諗整,謝謝提醒,我會找佢地搵公証行
原帖由 cfaye 於 10-3-8 23:32 發表
你架車整左未先?你真係報保險就唔好自己整車,跟保險公司逐1教你做,佢地會先幫你找公證行,打完價,先再開始維修。全保/3保?

民房

無天理呀!

事情係今年2月尾,我響電氣道左1線直行,去到過左匯豐銀行俾從
屈臣道小路出大路嘅audi撞我左尾,果 c k一落車就鬧我,又唔肯留電話,亞sir睇完,我後來落左口供,
上星期收到信話唔告佢,原因係佢話俾亞sir知,係我響左2線c
ut去左1線佢先撞到我車尾,d人瞪大眼俾假口供誤導警方,上帝
一定會懲罰佢!:;pppp:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

真係無天理...

唔好咁嬲...

呢D 衰人等天收佢......:;pppp: :;pppp:

首頁

尾頁

跳至