跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女日頭可以瞓好耐,好淋;但係夜晚就兩回事,食又食得唔正經,一個鐘左右又要食;食兩食又瞓著,放低又醒又要抱,點算???

大宅

我都好想知, 我個BB都係咁, 有無媽咪可以教下?

別墅

x3

別墅

me too! X4

別墅

剛在網上找到的:
剛出生的小寶寶一天要睡將近20個小時,1~3個月大的寶寶則睡15~15.5個小時……隨著年紀的增加,寶寶所需的睡眠時間會愈來愈短,不過由於較小寶寶的睡眠覺醒循環較短,所以,夜間醒來的次數便會增多,同時,胎兒在母體中,沒有白天、晚上的差別,出生後無法適應大人「白天活動、晚上睡覺」的方式,就會有「日夜顛倒」的情形。改善的方法是白天不要讓寶寶睡太多(尤其是黃昏過後),盡量逗他玩,給他適當的運動,喝奶時間到了,即使他還在睡,也要把他叫醒,等到快睡覺前,再幫寶寶洗個溫水澡,就比較容易讓他乖乖入睡了。
摘自http://www.dadupo.com.tw/new/8.htm

男爵府

我通常夜晚十點半至十一點幫B女沖涼,沖完之後佢仲精神左眼仔碌碌

阿B一向都係夜鬼,但尋晚佢真係完全唔肯訓,扭抱同想食奶咀扭到癲左咁 抱起佢就好D,俾奶佢食(用樽)佢就淨係咬奶咀唔係真係飲落肚
我同C6都頂佢唔順 由得佢喊左好耐,搞到今朝六點幾佢先訓著,點知八點九佢又醒左
我發覺自從train到佢埋身食人奶之後佢痴人扭抱多左,而且成日將我當人肉奶咀,又搞到佢更想食奶咀。我同C6仲未決定買唔買個安撫

別墅

我個女都係埋身餵,人地話埋身餵既BB痴身啲,應該都冇錯

琴晚7點後我開始同佢玩,但係佢想瞓多過想玩,而且我都唔知同佢玩乜 ,結果又係11點後開始唔瞓唔知想點,搏鬥到4點幾5點

點解有啲人可以好快幫到BB戒夜奶?我都唔要求戒夜奶,但求佢食完奶肯瞓已經好開心,點解咁難

大宅

kwhyfung,

咩野系安撫啊?

男爵府

原帖由 loveannis 於 10-3-4 16:12 發表
kwhyfung,

咩野系安撫啊?
sorry, 我想打安撫奶咀,唔知點解出唔唒

大宅

我都認同...
真係唔知同佢玩咩好...
haha...

(似係比佢玩多d...)
+別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿+

複式洋房

我個b都係咁, cry 到拆天咁, 係都要人抱住, 好掹憎...

如果佢扭奶咀都好0的, 我一定會買個安撫奶咀俾佢.

但bb扭抱, 我無可能成晚抱佢, 唔理佢佢會cry到好以無氣咁.... 唉, 有無高人可以指點下?

複式洋房

我個b都係咁, cry 到拆天咁, 係都要人抱住, 好掹憎...

但bb扭抱, 我無可能成晚抱佢, 唔理佢佢會cry到好以無氣咁.... 唉, 有無高人可以指點下?

男爵府

原帖由 Starrylau 於 10-3-6 19:51 發表

但bb扭抱, 我無可能成晚抱佢, 唔理佢佢會cry到好以無氣咁.... 唉, 有無高人可以指點下? ...
我B女到半夜就扭啜野奶咀(但又唔會扭我個人肉奶咀喎)
淨係抱佢都唔得,俾樽奶佢就收聲一陣,但啜極都冇點食到D奶
我老公同奶奶又話唔可以咁早俾安撫奶咀佢
好頭痕

複式洋房

但我都聽人講話如果佢啜奶樽 (或食食下訓左), 對阿b的將來的牙齒唔好.. 容易蛀牙..

不過我自己覺得, 如果晚晚係咁, 我自己都無精神湊b..(因為我係無helper). 所以我俾安撫奶咀佢....

或者係try日頭同佢玩.. 或嘈下佢, 睇下有無收改善....

原帖由 kwhyfung 於 10-3-6 19:57 發表
我B女到半夜就扭啜野奶咀(但又唔會扭我個人肉奶咀喎)
淨係抱佢都唔得,俾樽奶佢就收聲一陣,但啜極都冇點食到D奶
我老公同奶奶又話唔可以咁早俾安撫奶咀佢
好頭痕 ...

大宅

今日我個B重煩,由下晝開始扭計,平時都係3個鐘食一次人奶,今日唔知做咩,要2個鐘,之後到左剛剛又扭計,1個鐘又要食...其實我知佢又唔係真係好肚餓,因為佢係開頭用力DD,之後無力,但係我有奶的,佢就好文,今晚都係咁就唔知點算,我都打算用安撫奶咀,好在有個工人有時幫下我抱佢..唔係真係想死

複式洋房

我有朋友教我, 當天氣比較暖的時候, 試下晚上才跟他沖涼, 然後比支奶佢食, 食完我隻B可以瞓到4至5個小時才起來食第二餐.
當然, 我老公放工回來, 我會叫他抱住隻B玩, 玩到佢好倦, 然後才沖涼, 如果那時佢瞓了, 沖完涼都會是眼仔碌碌, 我們今晚就"大碌竹"

別墅

原來咁多BB都係夜鬼...

我屋企咁有個大女,兩歲,最怕細女唔瞓,喊,嘈醒大女...

別墅

我 bb 一樣!
晚晚 12am - 4 am 唔訓, 要姐姐抱抱.
日間全日訓!

伯爵府

DEL

別墅

原來個個都係咁~我呀B又係=.="
佢12點食完奶(奶粉)~食完眼仔LOOKLOOK~~~明明想訓~到訓著左放佢上床又哭~抱佢到佢再訓,一放上床又哭~~~等到3點O個餐奶以為會訓好D~~點知又係咁直至6點餐奶食完先訓去到9點~唉~~~~~~~~當中我都有比佢啜~啜到訓,但一放去上床就哭~~~`但朝早係無咁樣架~~~~應該點做好呀????><

首頁

尾頁

跳至