心聲留言

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

大宅

好媽媽勳章

其實你媽對你不差, 起碼幫你湊仔....

我都係大女, 但有呀哥, 細妹, 有時都會呷醋錫佢地多d, 我呀媽好識睇眉頭眼額, 錫得好鬼祟, 叫邊個唔好講比邊個聽咁...仔女多係咁架啦

依家大左一人一家, 我都唔係咁介意佢錫邊個....

別墅

其實你父母都係應該覺得你有能力照顧自己, 生活上又比細佬妹好, 先至幫少D你囉. 其實兄弟姊妹都係一家人, 無為為左少少錢傷感情仲要嬲咁耐添..我阿媽同阿爸買樓都係寫我阿哥個名, 我又覺得冇問題喎, 我自己有樓住唔需要佢地幫者. 佢地幫你湊小朋友都係另一類既幫忙, 冇得計得咁平均既..開心番啦.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

樓主唔好咁啦, 十隻手指有長短, 父母有偏心在所難免. 子女係債, 在於係黎還債(報恩) , 定係黎攞債. 或者你當你自己前生欠你父母好多, 所以今世黎報恩囉.

仲有你而家都係父母, 以前你明白父母既偏心對子女係會有影響. 咁將來如果你有第2個小朋友時, 都要無私咁對每一個.

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

我媽偏心佢唔會覺自己偏心架. 觀點與角度問題, 佢總會有理由架啦. 而家仲同緊我講以前我埋怨佢偏心,邊度有咁架.
算啦, 爸媽偏心又點丫, 自己都唔會無左忽肉. 做好自己本份, 問心無愧就得了. 反正呢個世界無公平架啦.
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

民房

唔好唔開心啦,有緣做到父母兄弟姊妹已不簡單,有今生無來世.最重要係開開心心過日子,唔好想咁多,比心機湊大小朋友咪仲好.加油啊!!!:)

公爵府

hashtag影視迷勳章

我反而覺得你老公好有問題, 咁多開支佢只出千五?

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 nganc9 於 10-3-5 16:16 發表
我反而覺得你老公好有問題, 咁多開支佢只出千五?

其實樓主你諗下..係咪而家你父母環境比你結婚時好呢?所以可以買隻rolex比你妹妹呢?

我媽咪得我一個女就無得比較..
但我老公有兩個家姐..我都覺得老爺奶奶鍚我2姑奶多d...有一年佢生日,我奶奶送左部全新Mercedes benz B-Class比佢....平時我老公/大姑奶生日d禮物最多都係有部電話,但一般都係幾百蚊利是....

我大姑奶買樓,我老爺奶奶比左約1x%首期...但比2姑奶既,係over 3倍...我老公--無!

不過唔緊要吧!靠自己唔係仲好咩?加上d錢唔係我地搵比佢地既....佢地點洗係佢地d女身上我係唔會有意見(但見佢地比人呃時,我會出聲)....同埋我老爺奶奶對我地算係咁...有時唔係計較錢既,好似我好憎我太99,佢比錢我個女,我都唔會要...我見到佢就憎,唔係要佢d野....

伯爵府

一隻勞好少事姐, 我細佬有三層樓, 而我租屋住! 我99卻主動幫我交租, 你話E個世界係唔係好奇怪!

複式洋房

唔好為咁少事唔開心......送隻勞又唔代表D咩.
如果要唔開心, 咁成日都會好down lor

子爵府

好媽媽勳章

樓主唔好唔開心啦, 我屋企都好多兄弟姊妹, 亞媽偏心d仔, 個個仔都有間屋比佢, 我係女就咩都無, 咁又可以點.....

屋企人唔好咁計較, 你諗下你媽肯幫你湊仔, 其實4000唔係好多咋, 真係衰d講, 請個賓妹仲貴過佢(要比埋賓妹住, 又食又醫療保險, 九萬幾樣雜費). 再講, 你媽用3000租間屋比你, 你出面用3000元租唔租到?

只係計上面兩樣野, 你都著數啦, 一隻勞抵唔抵到條數? 條數咁計你會唔會開心d? 唔好嬲啦, 點計都係一家人.

複式洋房

life should be positive, there are so many friends around you.

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

hi.

我相信無咩人想同屋企人咁計較既...有緣做一家人, 可能有今生無來世.

只不過.... 當只有你時刻都做付出果個, 其他人唔肯為個家付出時, 好自然條數會走出黎啦!!!

thanks.

==============
原帖由 阿早! 於 10-3-16 21:52 發表
樓主唔好唔開心啦, 我屋企都好多兄弟姊妹, 亞媽偏心d仔, 個個仔都有間屋比佢, 我係女就咩都無, 咁又可以點.....

屋企人唔好咁計較, 你諗下你媽肯幫你湊仔, 其實4000唔係好多咋, 真係衰d講, 請個賓妹仲貴過佢(要比埋 ...

伯爵府

樓主唔好咁啦... 有我陪你
我又係大女,細個我爸媽又係錫佢地多d,佢食好o既著好o既,然後我就乜都無得食,呀媽買盒百力滋,我都要求佢地先食得到一條... 去玩都係帶佢地唔帶我 保險呢... 佢地一年萬幾,我就一年幾千 以前d 咩學校活動都與我無緣,佢地呢... 細細個飛機都已經唔知坐過幾多次

最嬲係大家明明都無正職,我返暑期工諗住留黎做大學學費,我屋企問我拎2000,仲叫我每人比返500蚊佢地,果次真係鬧到反哂面,到最後都儲唔夠留位費放棄左個offer .... 但到大o既妹妹讀大學o既時候,屋企人主動問佢地夠唔夠錢交學費,唔夠就呀爸呀媽比.... 至於細果過,一早講明... 入到幫你比一年學費...

尷尬o既係朋友見到都問我係咪我呀爸呀媽生(因為我連個名都同佢地好唔同).... 幾歲大都已經因為佢地差d 搞上差館 事緣有次呀媽叫我幫妹妹裝麵,我裝多左條,佢喊,我比人追住黎打... 咁緊係走啦:;pppp: 比樓上d 太太見到,好多都想打救我.... 果次一身傷口,收都收唔埋

不過.... 大大下有少少覺得賺左.... 我識o既野多過佢地(佢地乜都有人幫佢做哂),我可以用黎搵食o既技能多過佢地(我讀小學燒燈膽都要自己換,屋企電腦壞左唔整,你唔好訓覺啦)... 到而家,有自己o既家庭,要搬出去喇,我輕鬆自在,樣樣都做慣做熟,佢地搞到一鑊粥咁,水電煤無人識搞,e-bill 無人識check... 而家變相等佢地求我返黎幫佢地做

曾經好似樓主咁搞到好唔開心,仲搞到要見心理醫生 搞笑到連醫生都建議我唔好同佢地同住,問我駛唔駛佢寫紙協助 瘀死....

而家.... 雖然搬走左,少來往左,但個人開心左 始終無咁大壓力,同埋... 身邊都有一班支持我o既人....

樓主記住呀,今日待遇可能唔係最好,但你每日經歷o既,都係賺左o架

(唔好以為我出生o係好窮o既年代,我都係所謂o既八十後一個,大家誤以為物質好豐富果一代)

大宅

樓主,都好明白你既心情, 但你要想想, 父母係冇得選, 細過果時, 你冇得講, 但你而家大咗, 重有小朋友, 你俾你阿媽湊, 你可以唔俾佢湊, $3000真係唔多, 你c6 俾好少錢你, 你結婚後既狀況, 你其實都一早可以預咗, 有小朋友條路係辛苦d, 你媽想俾咩邊個, 就由佢, 你唔好理, 我媽都冇俾過錢我結婚, 全部靠自己, 佢留下既錢, 全都俾我哥, 我都唔會介意, 因為真係佢既意願, 我明白, 你媽係好唔公平, 係, 佢真係好有問題, 但你再想清楚, 好多人都有你呢個情況, 反而佢地越努力, 越堅強, 好好為自己生活。

我覺得你係發悔氣多過真係嬲你阿媽唔公平。你都講而家既生活係要好慳儉, 但你想想, 你媽都冇咩對你好差, 只係對你其他姊妹好d, 而家既生活, 而家既c6 係你選, 你唔能夠又賴你媽, 唔通你媽唔收你租, 唔收錢幫你湊仔, 咁你會唔會滿意d ?

其實你唔選生仔, 唔選呢個老公, 你自由自既時間, 唔手緊既時候, 你會唔會發咁大既怨恨? 我講嘢係直, 但你要分柝, 而家你心裡面真正既問題係咩 !

原帖由 green1apple2000 於 10-3-4 02:55 發表
我宜家做人地阿媽先學人吃醋添!

事緣係我阿妹之前結婚應該係好登佢高興係咪! 但係有日我阿爸話要送隻勞俾我阿妹做嫁妝, 我知道之後即刻同成家人拒絕講話 ! 好幾個星期包括我阿仔每天都要俾我阿媽湊都無 ...

男爵府

唉~算把啦!
我同我亞哥既待遇都差好遠.....
結婚時比既野都好唔一樣~
老豆借錢比亞哥就幾多都得,亞哥無比家用架喎
我!?比少d家用都有說話聽....莫講話佢借錢比我
都有層樓用亞哥名啦, 我乜都無
返親去食飯, 我唔洗碗就望我幾眼,
但從來都唔洗亞嫂洗架喎!?真奇怪~

咪又係咁生活!!計起黎就多囉...
不過我同亞哥感情幾好, 哩d我都無提無計既
況且我都有老公鍚, ok喎
父母鍚邊個多d無所謂, 我唔care
最緊要自己一家自給自足, 已經好開心

男爵府

我同樓主身同感受, 又係大女, 有四個弟妹, 我地細個都無咩溝通, 父母當我係幫手, 無乜感受到佢地既愛, 你結婚你亞媽都比返一半你, 算唔話得, 我一毫都無收過, 連我D朋友比左幾多人情我都唔知, 你亞媽都好幫你揍B, 仲可以租間屋比你地住, 我亞媽已經唔係庶, 都無人幫我揍, 我只好放係育嬰院, 我個女满月, 我比我老豆抱佢都話唔洗, 眼淚在心裡流, 我條路都好難行遇過好多挫折, 但我都無同屋企講, 所有事都係自己解決, 不過人大左, 同亞媽已經唔係庶, 所以覺得父母始終係父母, 都唔怪得咁多, 只好儘自己做人子女既責任, 起碼比我D仔女睇返, 希望佢地唔會有我既感受!
我都好明白你都係想呻吓, 都多謝你比呢個機會我呻!

大宅

樓主,相信你唔係小氣之人,唔會純粹因為一隻錶而介懷,可能你夾雜咗來自生活,經濟,婚姻同教養小孩等各種壓力,一時排解唔到,至會放大咗件事啫.不如放假行開吓,等自己透啖氣,返嚟就乜事都冇啦! 可能仲會識笑自己幾十歲人仲呷亞媽醋,比你d仔女知道醜死鬼啦~~~

複式洋房

其實無得計, 因為自己生嘅細路, 有時大嘅同細嘅都會有唔同接收同反應, 但我地做人亞媽嘅, 梗係話自己無偏心, 但係如果自己果的第日到我地老時, 數算話乜話乜, 個心真係會想死架, 所以過咗去嘅唔好想, 做好目前, 向前走, 路只有一條, 不可以回頭望.

凡事放手, 不要想太多了, 世界那有公平, 對外已受到許多不公平, 回到家, 只想靜一靜。

首頁

尾頁

跳至