美容扮靚

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

生了差不多一年......上年食完龜令膏,聽人講可以清左出來,點知食完,"引"左個勢出來,生到不能控制,好勁,睇中醫睇了幾個,醫便秘就得(因為幾個都話中醫角度係排毒唔好),但我本身係無便秘,食完得肚瀉...........用果酸用完仲衰過唔用.........
我而家想搵個斷尾的專科,因為實在.........太煩..........令我好唔開心...........以前幾十年都唔生.......過三十先來生仲要一生就生到咁...........
(謝絶廣告)

男爵府

我未又係,突然係咁生,攪到我極度唔開心,試過好多野,飲涼茶/蘆薈/小麥草,食龜靈膏,睇中醫,咩都唔得。最後,終於搵左個似乎好好既醫生,好多人去睇暗瘡。今日第一日食藥,希望得啦。 我好明白點解個青年會因為暗瘡了斷自己,暗瘡真係會引至抑鬱症。

子爵府

我都係比人笑我青春期, 唔化妝時真係好花, 自己咁又唔開心, 我都有試 龜靈膏, 唔敢食太多呀, 我唔受到得涼野。大家可分享下用咩SKIN CARE?
世上只有!!!

別墅

李祖祺 - 中環25242273
我睇過覺得佢幾好, 好多人睇佢, 要等好耐....你可以試下

子爵府

我建意睇中 醫
西醫吾斷尾的

珍珠宮

希望你呢個醫生有用.......係咪皮膚科專科?我之前未生得咁勁果時,又係食好多涼野,苦瓜,涼茶,龜令膏,綠豆.......結果都唔得,仲加速左個勢,加埋天氣又熱又濕......生到 我都好明白點解暗瘡會令個人諗野會諗唔開心野多.......因為係皮膚病,即係任何人病時個心情情緒會差左..........
原帖由 mongmongmong 於 10-3-8 20:55 發表
我未又係,突然係咁生,攪到我極度唔開心,試過好多野,飲涼茶/蘆薈/小麥草,食龜靈膏,睇中醫,咩都唔得。最後,終於搵左個似乎好好既醫生,好多人去睇暗瘡。今日第一日食藥,希望得啦。 我好明白點解個青年會因為暗瘡了斷自己,暗瘡真係 ...

男爵府

個醫生好多titles,係皮膚但亦唔係淨係皮膚。我都見網上有人提及佢睇皮膚暗瘡。我pm妳啦,如果妳想試都可以去試下麻。

原帖由 6299 於 10-3-9 17:04 發表
希望你呢個醫生有用.......係咪皮膚科專科?我之前未生得咁勁果時,又係食好多涼野,苦瓜,涼茶,龜令膏,綠豆.......結果都唔得,仲加速左個勢,加埋天氣又熱又濕......生到 我都好明白點解暗瘡會令個人諗野會諗唔開 ...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

>.<我都係因為有左bb而令面上不斷生...
我由有左到生完到依家半年後 我塊面係從未試過無暗瘡架 -- d印又唔識退..黑黑沉沉咁...唔化裝真係唔見得人架--生bb真係要希牲好多野 --不過我從來無估到會係塊面 --!!!!!

珍珠宮

唔受得就唔好食呀......我就愈食愈衰......
原帖由 hoikiuqq 於 10-3-9 14:33 發表
我都係比人笑我青春期, 唔化妝時真係好花, 自己咁又唔開心, 我都有試 龜靈膏, 唔敢食太多呀, 我唔受到得涼野。大家可分享下用咩SKIN CARE?

珍珠宮

請問佢幫唔幫到斷尾?係食藥OR淨用藥膏?
原帖由 ISho 於 10-3-9 16:48 發表
李祖祺 - 中環25242273
我睇過覺得佢幾好, 好多人睇佢, 要等好耐....你可以試下

珍珠宮

THANKS.........唔該晒.........其實我而家睇緊個醫生食緊抗生素.......食了一個多月,我唔太大信心.......之前有朋友介紹旺角地舖一個態度勁寸勁差的醫生,但因為實在太多人去(等了四個鐘)同態度好差,所以冇再去..........
原帖由 mongmongmong 於 10-3-9 17:42 發表
個醫生好多titles,係皮膚但亦唔係淨係皮膚。我都見網上有人提及佢睇皮膚暗瘡。我pm妳啦,如果妳想試都可以去試下麻。

珍珠宮

BK又壞壞地..........
如果你未有之前係從來唔生暗瘡,可能係荷爾蒙影響,同埋你生完調理番應該會好D........
原帖由 coffeejoeybb 於 10-3-9 18:39 發表
>.

男爵府

食左一個月抗生素!!會唔會唔係咁好呀,咁食左成個月有無咩好既轉變呀?我個醫生開左兩星期比我食咋,如果唔得,我諗我會試另一個療程,但又怕好多副作用。

原帖由 6299 於 10-3-9 19:15 發表
THANKS.........唔該晒.........其實我而家睇緊個醫生食緊抗生素.......食了一個多月,我唔太大信心.......之前有朋友介紹旺角地舖一個態度勁寸勁差的醫生,但因為實在太多人去(等了四個鐘)同態度好差,所以冇再去..... ...

男爵府

請問有無睇過邊個中醫醫暗瘡好呀?

原帖由 bear88 於 10-3-9 16:49 發表
我建意睇中 醫
西醫吾斷尾的

大宅

我由青春期開始已經係咁生, 都係大個之後先真正去睇專科食藥,
(因為個醫生都係我家姐個朋友介紹,話說佢朋友之前又係好勁既暗瘡型,但我家姐唔信, 因為佢朋友而家d skin唔係話超超good,但起碼真係冇晒瘡瘡,所以家姐問佢朋友拎左個醫生既卡片比我試下)
間診所係灣仔集成,我只係食左大概2年藥,因為我唔係成日都去覆診,係有時記得至去,同埋都幾貴,所以前前後後都只係睇左5次~
醫生話我都係生得超嚴重果類,連洗咩塗咩果d都唔開比我,直接開丸仔我食(係是乎個別類型,因為有d人係洗+塗+食藥)
次次都係2個星期份量,要日日食,有一小樽藥膏係塗暗瘡印/"那"/粒粒,晚上至塗
之後有一隻至貴既"收油丸",係全身skin油份果d油,唔係身體脂肪果d油,醫生話我想唔生,就要整乾去,食耐左身體會好dry,嘴唇都係,咁面上skin就冇咁多油份再形成暗瘡,每粒成幾十蚊粒,每日只係食一粒.
另外仲有種消炎丸,醫生話係幫助收油果粒就可以發揮更好功效,呢隻就每日2次,每次各一粒.
總括2星期份量total $860 [佢冇收診金果d,所以見唔見佢或齋配藥都係咁多錢.

初初食第一次(2星期份量)功效未有咁明顯.

之後我食第二次(又係2星期份量)發覺唔訓得,於是我試下收油丸同消炎丸分開黎食,發現消炎果隻令到我失眠.但我都照食晒d藥先,不過改左消炎只係早上先食,因為我怕晚上食會訓唔著.

到第三次(又係2星期份量),已經同左醫生講隻消炎藥問題.我唔知佢有冇換第2隻比我,因為我覺得隻丸仔好似又係果個樣, 但失眠問題冇再發生.

到第四次(又係2星期份量), 我屋企人問我好似塊面d暗瘡好左好多, 連我有朋友都主動問我話我面上skin好左好多[因為我朋友佢又係暗瘡型,所以佢會留意掛] 可能我自己日日照鏡,都唔記得以前d 暗瘡有幾多或嚴重,不過自己知道係feel到暗瘡的確比冇食藥前係少左,而且鼻上黑頭係細粒左. 但個身到冬天真係會易乾d.

到第五次(又係2星期份量), 目前住度都ok啦~
不過比起食第4次, 今個冬天我身skin勁勁勁乾, 不過冇法, 食左藥係咁,加上我係好懶塗body lotion果d人.

總括食左5次...前前後後total 洗左4千幾蚊,但醫生話我呢個case應該要食6個月=廿="
但我個人會buy食藥多過去美容院, 以前美容院d course我都join過~ 一次$2000, 一次$6000,但佢果d都keep住做,唔keep住做又係狂生返, 所以我都冇去美容院好耐~

而家我食醫生呢隻藥既好處係: 幫你跟足一世, 係可以斷尾.
唔似得美容院咁, 做就好,keep住做先愈來愈好,但唔做又打返回頭,原地踏步.
但我呢隻藥,即使我食到第5次療程之後冇再食,skin依然一直keep到食到第5次既狀況, 不過當中你都要忍下口, 因為食得太油/脂肪重/奶類製品就一定會返發!!!!!! skin可以跌返去第4次/第3次既狀況都唔定, 好少會趺返去未食藥前咁嚴重, 除非我覺得本人係食得太勁/太多既人至會咁= ="

而家我都係每食完一次(2星期份量), 大概3-4個月至再睇一次,因為一來我覺得d藥都幾貴, 二來我又好忍得口,所以返發機會細左, 加上我食得太密既話,個身d skin會勁勁勁dry,好辛苦o家~

以上全部都係我個人既親生經歷, 全冇hard sell成o家, 希望幫到生暗瘡人士,因為我自己都"苦"過

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

原帖由 KC0600 於 10-3-9 23:33 發表
我由青春期開始已經係咁生, 都係大個之後先真正去睇專科食藥,...........

你服的應該是Roaccutane.
Roaccutane 暗 瘡 藥 是 治 療 暗 瘡 的 最 後 防 線 , 由 於 該 藥 能 令 油 脂 腺 萎 縮 、 將 閉 塞 的 黑 頭 張 開 , 以 及 有 殺 菌 功 能 , 故 效 力 特 強 , 功 效 顯 著 。

不 過 , 該 藥 卻 有 嚴 重 副 作 用 , 除 會 引 致 孕 婦 誕 下 畸 胎 外 , 亦 會 影 響 肝 功 能 、 麖 固 醇過 高 、 出 現 脫 髮 、 骨 骼 鈣 化 及 皮 膚 乾 裂 等 , 故 醫 生 處 方 給 病 人 時 , 必 須 替 病 人 進 行詳 細 檢 查 , 並 且 會 在 病 情 很 嚴 重 時 才 會 使 用。

女 士 服 食 該 藥 更 須 做 足 避 孕 措 施 , 由 於 後 果 嚴 重 , 藥 廠 已 在 藥 物 包 裝 上 提 醒 婦 女 服 食 該 藥 不 可 懷 孕 , 並 須 簽 署 同 意 書 。

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

注意Roaccutane一定要經皮膚科醫生開出的,千萬不可以自行服用.

子爵府

我自己自身體弱唔敢亂涼野, 我之前的暑假因成日流鼻血就狂飲涼茶, 結果我來m就有問題, 不過心情都有影響的。總之女人都係煩, 唔係皮膚就係心理。

原帖由 6299 於 10-3-9 19:06 發表
唔受得就唔好食呀......我就愈食愈衰......
世上只有!!!

子爵府

呢個副作用都幾大喎, 我有朋友佢食個隻醫暗瘡藥, 食左令鼻膜變薄, 成日流鼻血, 后來食左幾年就無生暗瘡。

原帖由 yuyumon 於 10-3-9 23:56 發表

你服的應該是Roaccutane.
Roaccutane 暗 瘡 藥 是 治 療 暗 瘡 的 最 後 防 線 , 由 於 該 藥 能 令 油 脂 腺 萎 縮 、 將 閉 塞 的 黑 頭 張 開 , 以 及 有 殺 菌 功 能 , 故 效 力 特 強 , 功 效 顯 著 。

不 過 , 該 ...
世上只有!!!

子爵府

我都係想知, 唔想搵到d唔好的中醫, 我主要係要調理荷爾蒙, 我諗荷爾蒙正常, 心情和面上都會好番。

原帖由 mongmongmong 於 10-3-9 20:00 發表
請問有無睇過邊個中醫醫暗瘡好呀?
世上只有!!!

首頁
12345...7

尾頁

跳至