跳至

首頁

尾頁

別墅

想問大家去政府做第一次產檢,到時應該16weeks會做D什麼檢查?有冇照埋超聲波?

別墅

我下星期都要去廣華做第一次檢查, 我都好想知會有咩野檢查...護士只係同我講要抽血..其他就無左問啦..

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我今日去左喇, 最好早d到, 因為都幾多野做, 我今日個半鐘度走得, 但我個fd上星期做要兩個幾鐘.
首先去到放低張覆診紙係登記處先, 跟住等叫名, 咁佢就會問你之前有冇係私家照過u/s同做oscar, 叫你比d report佢copy.
咁你等ge時候可以攞個樽(每次產檢都要自備)去toilet留左小便先.
跟住佢就會再叫你名, 攞樽小便去用試紙check比佢睇(你自己做,佢唔會幫你check).
跟住攞返之前比佢copy果d私家e生report, 再等叫名, 度高磅重.
之後驗血, 跟住去醫生房門口等見醫生.
見醫生時佢睇返我個私家report, 基本上都冇咩野問我, 但因為我daddy有糖尿, 我要約時間返去check血糖. 跟住就叫我訓上床, 話聽下bb心跳, 摸下個肚同聽心肺.
佢原本話要check陰道, 咁我話上星期私家e生幫我check過, 可唔可以唔使check, 咁佢就話唔使check喇.
跟住同等叫名約下次覆診時間, 期有位護士叫我個名, 另外又叫左兩個孕婦, 話我地係低危, 可以入助產士小組, 問我地入唔入. 因為我之前聽人講過, 助產士小組好d, 有d媽媽自己request要入, 所以我都答應左入, 咁佢就直接同我約埋下次覆診時間, 仲約埋照結構添(唔係人人有得照, 有quota).
全個過程就係咁喇~

大宅

好詳細...thx

你好好彩呀, 可以約埋照結構, 我下個月至去呀, 希望我都可以約到照結構.....

子爵府

原帖由 llaamm 於 10-3-18 22:28 發表
好詳細...thx

你好好彩呀, 可以約埋照結構, 我下個月至去呀, 希望我都可以約到照結構.....

係呀, 我都估唔到佢有得幫我照結構, 其實我都book左c+照, 因為怕政府照得求其, 同埋想攞隻DVD比亞b將來睇

別墅

我下星期二去廣華做第一次檢查, 希望我都可以約到照結構 la.
Wendy1017, thanks for your sharing!

複式洋房

想問吓, 你老公有冇陪你去呀?

子爵府

我老公之前果晚返夜, 我叫佢唔好去喇, 叫左媽咪陪我去。 其實佢都係幫我拎下野, 坐係度等我多, 我見好多媽媽入e生房檢查都係自己一個入去。
不過超結構佢講明可以帶一個親友去一齊睇。

別墅

thx thx 好詳細呀, 我 30號都會去廣華做第一次產檢, 我想問問咩叫 "助產士" 呀??
另, 如係廣華順產, 老公可唔可以陪入產房架, thx
(第一胎咩都唔識, 嘿)

別墅

回覆 3# Wendy1017 的文章

Thanks so much ! 其實係咪一定要check陰道?

子爵府

原帖由 Melobi 於 10-3-19 22:47 發表
thx thx 好詳細呀, 我 30號都會去廣華做第一次產檢, 我想問問咩叫 "助產士" 呀??
另, 如係廣華順產, 老公可唔可以陪入產房架, thx
(第一胎咩都唔識, 嘿)

如果入左助產士小組, 會有一group助產士專門follow你, 以後每次checking都係由佢地跟, 一路到你生, 同生完之後follow up. 好處係會親切d law, 同佢地跟開會了解你ge情況多d. 重有約時間方便d, 果日係個肋產士直接同我約ge, 可以揀星期幾, 上晝/下晝, 如果跟返醫生通常由醫院編排, 冇得咁約.
另外, 我睇返以前跟過助產士ge媽咪講, 話checking快好多, d助產士又好nice, 好似私家e院d姑娘咁, 有d媽咪仲話係自己request要入組, 但唔係人人都得, 要e院覺得你係低危先得。
其實我對助產士信心大過e生, 講真佢地經驗咁豐富, 好過d實習e生la, 又有多d時間交流, 所以我冇咩考慮就答應左喇. 如果你都想入但佢冇invite你, 可以好似其他媽咪咁, 試下主動問佢, 有時都ok的.

子爵府

原帖由 JF2010 於 10-3-20 00:10 發表
Thanks so much ! 其實係咪一定要check陰道?

政府產檢第一次通常都要check, 我個fd都有check, 我就係驚政府e生太粗魯, 同埋因為之前流過啡, 私家e生已經幫我check過, 所以主動同佢講我check過, 問佢可唔可以唔check, 佢又ok wor, 反正佢可以做少樣野.
同埋佢好搞笑law, 佢好似識得我個私家e生, 問我阿X醫生話我預產期係幾時, 咁我答左佢, 佢就照寫落去, 都冇再幫我計喇. 所以佢話要check陰道, 我咪同佢講:阿X醫生上星期幫我check過喇, 可唔以可以唔check? 咁佢又話ok.
講真, 比私家check已經唔係太c服, 河況政府e生, 所以都係可免則免

複式洋房

原帖由 Wendy1017 於 10-3-20 08:56 發表

政府產檢第一次通常都要check, 我個fd都有check, 我就係驚政府e生太粗魯, 同埋因為之前流過啡, 私家e生已經幫我check過, 所以主動同佢講我check過, 問佢可唔可以唔check, 佢又ok wor, 反正佢可以做少樣野.
同埋佢 ...

真係?我之前2個幾月入左醫院(都係廣華),已經俾醫生check左一次陰道超聲波,痛到喊,仲要俾醫生話

我下個月20號至去廣華check第一次咋,排勁耐,希望佢可以用返之前個報告,唔駛check啦

如果唔係,又要痛一輪,唉

btw,謝謝你咁詳細報告,我自己去咋,感覺定D...

大宅

我3月18號早上去左第1次產檢,
等左好耐,9點半到12點7先走到.
我以為會有得照超聲波,點知無.
我們可以request話照的嗎?
醫生流水作業式問曬問題,聽左bb心聽同摸左子宮同胸就走得,無做陰道檢查.
我都入左助產士小組.
我之前以為自己流過血無得入,點知佢話我係低危(好彩)就入左.
下次產檢要到4月28號啦.成1個半月.
我好好彩,有得照結構.

子爵府

原帖由 aj1234 於 10-3-20 14:00 發表
我3月18號早上去左第1次產檢,
等左好耐,9點半到12點7先走到.
我以為會有得照超聲波,點知無.
我們可以request話照的嗎?
醫生流水作業式問曬問題,聽左bb心聽同摸左子宮同胸就走得,無做陰道檢查.
我都入左助產士小組.
...

咦~ 我都係18號果朝做第1次產檢wor, 我個時間係10點, 9點9去到, 11點3就走得,點解你咁耐ge?

別墅

點解你地咁快既? 我二月去排, 要等到10/4先第一次去check.... =_=
hehehe....好彩有你地報下料, 我去時都叫醫生唔駛check陰道超聲波

子爵府

原帖由 KumaLeung 於 10-3-20 21:17 發表
點解你地咁快既? 我二月去排, 要等到10/4先第一次去check.... =_=
hehehe....好彩有你地報下料, 我去時都叫醫生唔駛check陰道超聲波

如果你之前冇check過, 最好比佢check下la, 因為佢要睇下你陰道有冇息肉果d。 如果真係唔想佢check, 就真係叫私家幫你check左先, 起碼私家手勢好d冇咁唔c服。

大宅

我都係30號先第一次產檢, 另外因為怕政府冇得照結構, 自己都BOOK咗私家LU!

別墅

其實自己一直有keep 住睇C+(因為如果身體可以的話, 都會在私家醫院生), 之前仲試過流血去醫院, 我有做過陰道檢查, 但個醫生冇特別話有問題, 之後D檢查都係u/s
你地D產檢係唔係都係u/s gar???

原帖由 Wendy1017 於 10-3-20 22:49 發表

如果你之前冇check過, 最好比佢check下la, 因為佢要睇下你陰道有冇息肉果d。 如果真係唔想佢check, 就真係叫私家幫你check左先, 起碼私家手勢好d冇咁唔c服。 ...

大宅

原帖由 Wendy1017 於 10-3-20 19:12 發表

咦~ 我都係18號果朝做第1次產檢wor, 我個時間係10點, 9點9去到, 11點3就走得,點解你咁耐ge?

我都唔知點解要咁耐,感覺是等的時間很長,做的野不多.
聽說第2次會快d架啦.

我都會keep住去私家睇.因為有得照u/s.

首頁

尾頁

跳至