想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虫虫正常形態只有3% IUI係咪冇乜機.

大宅

好媽媽勳章

咁醫生點講吖,
我老公既形都係5%,
但醫生又無講話唔可以做iui喎,
不如你問下醫生啦~~~

With GOD all things are possible.

大宅

My hubby got only 3% normal sperm ,Dr suggested IVF after 1st IUI.

大宅

之前我老公係15% normal, 我以為好少~ 但原來仲有3%? 我唔係酸你, 不過, 或者你可以試下食精子維他命~ 同埋唔好沖熱水涼~ 唔好穿窄身褲~ 雖然係件老精子差, 但受苦的咪又係女人~ 唉

男爵府

上年都有6%,今年由5%變為3%,洗完有4%,做緊NATUAL IUI..我驚IUI都唔會有幫助.. 我請假公司個亞姐已經叫我不如返屋企休養..我都只係請左2天既半天IUI

原帖由 CoCoB 於 10-3-21 00:30 發表
咁醫生點講吖,
我老公既形都係5%,
但醫生又無講話唔可以做iui喎,
不如你問下醫生啦~~~

男爵府

有KEEP住食蜂皇醬架喇.. 不過食左都好似重衰..

原帖由 tinlingyuetka 於 10-3-21 09:59 發表
之前我老公係15% normal, 我以為好少~ 但原來仲有3%? 我唔係酸你, 不過, 或者你可以試下食精子維他命~ 同埋唔好沖熱水涼~ 唔好穿窄身褲~ 雖然係件老精子差, 但受苦的咪又係女人~ 唉 ...

男爵府

我 C6 幾次都係 3%.
我做左 3 次 natural iui, 第三次成功左.
3% 未必一定吾得, 但如果再試多1,2 次都未 ok,
咁諗吓其他方法囉! (例如打針)
吾一定要立即 ivf !
不過, 我覺得最 critical 係你幾多歲, 如已 over 35,
咁可能要快 D 做 ivf, 增加成功機會!
祝好運 ~~~

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

除左食方面,你c6有無做下運動咁嫁
同埋佢份工係咪好大壓力﹖
因為少運動同壓力大都係形態差主要原因啊!

原帖由 JoanJJJ 於 10-3-21 11:58 發表
有KEEP住食蜂皇醬架喇.. 不過食左都好似重衰..

別墅

我c6呢3年, 形態都係1-5%, 3個醫生話可以做iui, 一個醫生話只可以ivf, 試左3次iui 都fail, 因為我本身高齡, 所以無時間再博, 轉左ivf

男爵府

我第2次NATUAL IUI 成功但小產,當時形態都有5%.
我都係做多2次先算.心情都好復習.

原帖由 BabyDim 於 10-3-21 13:54 發表
我 C6 幾次都係 3%.
我做左 3 次 natural iui, 第三次成功左.
3% 未必一定吾得, 但如果再試多1,2 次都未 ok,
咁諗吓其他方法囉! (例如打針)
吾一定要立即 ivf !
不過, 我覺得最 critical 係你幾多歲, 如已 over 35,
...

男爵府

如 natural iui 都試過成功, 咁真係可以試多2次先窩!
我每次 iui 都覺得自己吾會成功架, (除了第1次, 因為未試過......) 有時D野話吾埋, 總之你見到有路, 就向前走, 起碼吾會後悔先啦~~~

原帖由 JoanJJJ 於 10-3-21 14:54 發表
我第2次NATUAL IUI 成功但小產,當時形態都有5%.
我都係做多2次先算.心情都好復習.

洋房

Hi JoanJJJ,

My husband's sperm only 4% (after washing, 5%) & I'm very disappointed when I read this report/result...as I just done IUI (打針) on 3/18..
waiting bingo...

Yes, it is hard to take sick leave... only 2-1/2 day wor... ask yr manager go to hell la.. crazy..

原帖由 JoanJJJ 於 10-3-21 11:56 發表
上年都有6%,今年由5%變為3%,洗完有4%,做緊NATUAL IUI..我驚IUI都唔會有幫助.. 我請假公司個亞姐已經叫我不如返屋企休養..我都只係請左2天既半天IUI

男爵府

我都諗住iui先. 之前bingo正常形態有6%,no of motile sperm recovered :6.3x 10(6),今次iui正常形態洗完有4%,no of motile sperm recovered :11.64 x10(6).

原帖由 BabyDim 於 10-3-22 10:13 發表
如 natural iui 都試過成功, 咁真係可以試多2次先窩!
我每次 iui 都覺得自己吾會成功架, (除了第1次, 因為未試過......) 有時D野話吾埋, 總之你見到有路, 就向前走, 起碼吾會後悔先啦~~~

...

男爵府

我亞姐即係我老板.. 唯有忍佢..真係想像唔倒萬一要做ivf.佢會點.

原帖由 denniscwk 於 10-3-22 13:18 發表
Hi JoanJJJ,

My husband's sperm only 4% (after washing, 5%) & I'm very disappointed when I read this report/result...as I just done IUI (打針) on 3/18..
waiting bingo...

Yes, it is hard to take sick ...

大宅

我想問下,如果no. of motile sperm recovery =73.5x10(6), normal form=9% 係咪good ar? 醫生無解釋, 我又唔識睇! 我之前個醫生剩係話我c6啲丁丁唔好咋!

男爵府

我 3 次 iui , C6 的成績 :
0.9 X 10(6)
1.5 X 10(6)
1.5 X 10(6)
mouth: mouth: mouth:
你個成績已經好過我好多.......
dr.chan chi wai 話佢最低的成功紀錄係 0.7 X 10 (6)
dr. tung hiu fong 話佢 D 客最低都要 200 幾萬條至成功......
anyway, 好多野係人算不如天算.

其實你個數字吾係差到好恐怖.
如果密度 ok, 就更加吾算差.
吾好諗太多, 繼續做, 做左先算, 見步行步 ~~~

原帖由 JoanJJJ 於 10-3-22 19:22 發表
我都諗住iui先. 之前bingo正常形態有6%,no of motile sperm recovered :6.3x 10(6),今次iui正常形態洗完有4%,no of motile sperm recovered :11.64 x10(6).

男爵府

好多謝你鼓勵...我地一齊努力向前進

原帖由 BabyDim 於 10-3-23 11:22 發表
我 3 次 iui , C6 的成績 :
0.9 X 10(6)
1.5 X 10(6)
1.5 X 10(6)
mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />
你個成績已經好過我好多.......
dr.chan chi wai 話佢最低的成功紀錄係 0.7 X 10 (6)
dr. tung hiu fong 話佢 D 客最 ...

洋房

Hi joan JJJ,

Oh... same situation as you... very difficult to take leave at my company.. sometimes, give me lots of pressure...

原帖由 JoanJJJ 於 10-3-22 19:25 發表
我亞姐即係我老板.. 唯有忍佢..真係想像唔倒萬一要做ivf.佢會點.

男爵府

我公司個大肚婆,請多日病假都比老板鵝..更何妨我.但請大假又唔夠日子請..

原帖由 denniscwk 於 10-3-23 13:05 發表
Hi joan JJJ,

Oh... same situation as you... very difficult to take leave at my company.. sometimes, give me lots of pressure...

大宅

可以叫你老公試下做下運動, 介飲咖啡或茶, 因為我老公一月時check 是4%, 上星期做IUI時check 有成9%, 因為佢成個月keep住跑步, 同咖啡, 茶, 酒一口都無飲過

試下無壞

首頁

尾頁

跳至