心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

我結左婚 , 因為等緊公屋關係 ,
暫時我地同我家人一齊住 ,,
但其實我地同家人關係都無乜野 ,,
但有時 , 當然都會 [ 相見好 , 同住難 ] 啦 ...

話說前幾日 , 我地一齊落街食完晚飯 ,
跟住我地去左超市買生果啦
咁我C6想食芒果 , 咁咪買左3個囉 ,,
但因為工作太忙(收工唔定時+時時都好夜) ,
返到黎食完飯 , 抖一陣都好累 , 去沖涼訓 ..
所以擺到今日都無得食 ,,,
其中有兩個, 都俾我公公同阿女食左 .. 淨返一個
琴日我阿媽已經想食個芒果 ,
但我話C6叫我留俾佢食 ... 咁無野啦
到今日我阿媽又問個芒果有無人食 , 無就佢食
我話琴日咪講左C6要食 , 留返俾佢 ,,,
跟住我媽話最多買返俾佢囉 ...

其實我唔係話唔俾我媽食 , 只係你食完買俾個
留返俾C6就OK , 但佢最後唔食
話自己懶唔想落街買返俾C6 ...

跟住過左2粒鐘度啦 ..
我媽就話落街買生果俾我公公 ,,
咁我咪話 : 你又話懶唔想落街 ?
我媽 : 我而家咪去買芒果俾自己食囉 !
跟住話 : 咁弧寒 .. 食個芒果都唔得 .. 都唔係一家人黎
我話 : 咁樣叫唔係一家人 ? 咩道理呀 ...
芒果又係C6買 .. 買返黎又無時間食 .. 咁係佢買
留返1個俾自己食有咩問題呀 ?
次次C6買任何野返黎 , 自己都無時間去食 ,
次次都係俾我阿媽食哂 ! 我地有無出聲呀 ?
我咁樣叫孤寒咩 ? 叫唔係一家人嗎 ?
係我錯嗎 ?
我又無話唔俾佢食 , 淨係話買返個留俾C6姐 ?
我有問題咩 ? 又係佢自己話懶唔想落街再買 .....

我真係唔明呀 ..........

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

下...好小事者,如果係我,我會比左mami食先,咁老公都冇時間食, mami想食,埋比mami食囉,老公真係好想食,一早就食左啦,芒果都放左幾日啦,埋比mami食,好過芒果壞左呀。遲D老公想食,埋再買囉。又唔係遲幾日,就冇芒果賣。
唔好因為咁小既事,同mami嘈交啦,mami食左你地買既野者,咁佢養到你咁大,你都食左佢唔少啦。。唔好嬲啦。。。一家人。

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 wingcrown 於 10-3-27 18:09 發表
下...好小事者,如果係我,我會比左mami食先,咁老公都冇時間食, mami想食,埋比mami食囉,老公真係好想食,一早就食左啦,芒果都放左幾日啦,埋比mami食,好過芒果壞左呀。遲D老公想食,埋再買囉。又唔係遲幾日,就冇芒果賣。
唔好因 ...

無時間食唔代表佢唔食嘛
如果佢今晚早收工返黎無得食咁點?
你知有時..唔係日日都想食某樣野嫁嘛...
佢都想一早食 , 但問題真係好累...
我都無話唔想我媽食 , 咁買返有咩問題先 ?
我食左佢果d , 佢想食我都即刻買返俾佢啦 ...
我唔係嬲 , 我亦都知係好小事
但佢咁樣講咩意思先 .. 我自私嗎 ?

珍珠宮

老人家有時會覺得你哋好似自己顧自己咁,會唔開心,發少少脾氣。你 mami 見放係度幾日都無人食,想話食咗佢,但係你好似好緊張c6無得食咁,佢唔開心都唔出奇。有D說話都係唔開心,語氣重咗,講得嚴重咗啫!其實你下次買嘢,買多少少,唔好買三份咪得囉~

你買三份,其他人可能會覺得你買果時只係諗住你哋一家三口,無諗其他人架嘛!老人家有時要氹吓~無計架,我買親嘢返屋企都買一埋架,費時大家爭呀嘛!

好少事啫,唔好放係心度啦~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 JoanC 於 10-3-27 21:22 發表
老人家有時會覺得你哋好似自己顧自己咁,會唔開心,發少少脾氣。你 mami 見放係度幾日都無人食,想話食咗佢,但係你好似好緊張c6無得食咁,佢唔開心都唔出奇。有D說話都係唔開心,語氣重咗,講得嚴重咗啫!其實你下次買嘢,買多少少,唔好 ...

我都唔知我c6買幾多個 ......
因我c6同我媽去買生果既時候我肚痛返左屋企去廁所.....
佢一定唔會咁諗..因為佢知我唔食嫁嘛...
唉...算啦...計都無用..根本無得計..
有好多事都講唔到出黎...
淨係可以話..識得話人果個唔知自己其實都係咁囉
個家根本已經唔同以前...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

樓主,其實好少事je...亞媽想食咪比佢食囉...但你又話要你媽咪買返,我覺得有點兒哪個:( ...
一個芒果je,我覺得你有d計較...雖然你話你老公好想食,但我估如果你老公知道,都會讓比你媽咪囉....

我同我老爺奶奶+太99同住..老爺奶奶對我好好..但太99好衰...但佢食我野,都唔會問我架,咁我點?無得食咪唔食住囉,又或者出去買過啦...

珍珠宮

好媽媽勳章

比媽咪食左先,之後再買過囉,你咁樣,你媽咪會好心痛架

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 我愛Corina 於 10-3-28 10:21 發表
樓主,其實好少事je...亞媽想食咪比佢食囉...但你又話要你媽咪買返,我覺得有點兒哪個:( ...
一個芒果je,我覺得你有d計較...雖然你話你老公好想食,但我估如果你老公知道,都會讓比你媽咪囉....

我同我老爺奶奶+太99同 ...

本身真係小事黎
我唔係介意俾佢食先
係佢洗唔洗咁樣講野 ?
一個芒果佢都可以話我咩野都唔係一家人
都係果句 , 呢件事真係好小事...
家家有本難唸的經有好多事都不能說 ....

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 寵壞了 於 10-3-28 12:18 發表
比媽咪食左先,之後再買過囉,你咁樣,你媽咪會好心痛架

我地家係有點怪 , 食左會買返俾果個人
我而家夾係中間呀 ..
我老公就係成日話點解次次買返黎既野
最後都係俾我阿媽1個食哂
佢次次都無得食 , 都算 , 留返個俾佢唔係好大問題姐 ?
個問題係 ,, 次次買返黎既野
我屋企真係除左我媽之外 , 無人會拎黎食 ....
我計較我自私時 .. 其實佢地一個二個咪一樣
根本個家已經唔係家 , 本質已經變左
呢件事只係一個好小既導火線 ...

男爵府

原帖由 小露比* 於 10-3-28 12:23 發表

我地家係有點怪 , 食左會買返俾果個人
我而家夾係中間呀 ..
我老公就係成日話點解次次買返黎既野
最後都係俾我阿媽1個食哂
佢次次都無得食 , 都算 , 留返個俾佢唔係好大問題姐 ?
個問題係 ,, 次次買返黎既野
我屋 ...
點解個家會變左??因為你心中只有老公同女,哩樣野好正常,
所以咁睇,你媽係呷醋囉,
仲有,我媽成日去家姐屋企,家姐買5個包留第二日比d女做早餐,阿媽轉個頭就全部幫你食哂,咁點呀???d女咪唔食,食第樣或再落街買囉,話就緊有話阿媽兩句啦,但,一定唔會話個家變左囉~你阿媽好明顯係為食既人,你買左3個返嚟,公公食左一個,個女食一個,咁你阿媽果個呢???你唔買埋佢果份,佢都冇咋型,見你擺左幾日,怕唔食會壞(我咁諗咋)咪問你食唔食得囉,
跟手你又話要留比xx食,第日再問你,你又話我食得,不過要再買過返嚟比xx食,
你個心淨係有xx,我係你阿媽嚟架,食個芒果,都要我再買返嚟,阿女,我食左,你去買得唔得呀?????

珍珠宮

好媽媽勳章

你阿媽懶得落去買,你可以落去買返者
仲要一次過買多d返來,因為自己屋企人都中意食呀嘛,呢d野真係無計架喔,我又唔信如果係買10個8個返來你阿媽會一次過食晒,真係食芒果唔食飯咩@@

相信你阿媽講得呢句說話出來
我媽 : 我而家咪去買芒果俾自己食囉 !
佢已經好心淡囉@@
樓主,將心比己呀,如果你個女咁對你,你傷唔傷心呀??

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主,多口問句,由細到大,你mammy會吾會留返最好味既俾你食?
如果無,即係咁多年黎,你屋企文化係咁
只係你做左人mammy,自己有個家,你變左,長大左,覺得要同自己"屋企人"分享,但你本身"家的文化",仍留在你媽媽家

水晶宮

樓主, 我覺得你媽咪係唔開心你叫佢買番個mango呢個行為, 絕對唔關錢銀事.

其實你應該比媽咪食, 然後自己落街買比老公.
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

好媽媽勳章

以前我家既"文化"唔係咁,
但由我中三之後 , 個家既"文化"就係咁
邊個食左邊個既 , 果個就要買返俾果個...

我地自己本身出去買d咩都好
我地都特登買埋佢果份 ...
如果我真係咁care
我唔會side錢去買埋俾佢啦 ....

我指個家變左
唔係指我有1家3口 ...
而係自從我老豆出去玩女人之後
呢10年入面 , 我老豆又返黎又走 !
令到呢個家既每個人都變左 .........

再講 ...
其實個問題我已經唔care
就算佢真係食左無買返俾我 .. 唔係問題
係我條氣唔順 .......
如果佢答我買返俾我 .. 最後有無買都無乜野
但衰就衰在
好多時每次都係一件好小事
好無乜所謂既事
佢就講d好難聽既說話出黎俾你聽
聽到真係覺得好火滾.....

複式洋房

樓主, 其實你識做, 咪俾你阿媽食咗先, 之後自己去買多幾個返屋企囉, 佢係你阿媽, 唔通唔俾佢食咩, 現在啲芒果好平啫!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 ggmui 於 10-3-29 00:08 發表
樓主, 其實你識做, 咪俾你阿媽食咗先, 之後自己去買多幾個返屋企囉, 佢係你阿媽, 唔通唔俾佢食咩, 現在啲芒果好平啫!

俾唔俾我阿媽食先呢個問題已經唔重要

子爵府

原帖由 小露比* 於 10-3-28 23:01 發表
以前我家既"文化"唔係咁,
但由我中三之後 , 個家既"文化"就係咁
邊個食左邊個既 , 果個就要買返俾果個...

我地自己本身出去買d咩都好
我地都特登買埋佢果份 ...
如果我真係咁care
我唔會side錢去買埋俾佢啦 ....

...

哦........
咁你緊加要體諒你mammy,一個女人,曾經失去老公,係好傷,好痛,往後既日子佢會慢慢學懂保護自己,更加學懂 "自愛,自私", 因為佢只知道,佢吾對佢自己好,無人會對佢好,呢個係一個失婚女人既通病
我吾係空口講白話,我老公果面有3個呢d女人,一個係99,兩個係姑9,佢地都係咁,勁自私,連仔女既野都放埋一邊,只係睇到自身既事情,不過無計,因佢地無哂安全感,佢地自己都吾想

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 心抱 於 10-3-29 00:38 發表

哦........
咁你緊加要體諒你mammy,一個女人,曾經失去老公,係好傷,好痛,往後既日子佢會慢慢學懂保護自己,更加學懂 "自愛,自私", 因為佢只知道,佢吾對佢自己好,無人會對佢好,呢個係一個失婚女人既通病
我吾係空口講 ...

其實我好明白.........
但我真係好辛苦....對住佢成日都係咁......
雖然而家我老豆返左黎成大半年
但我地每個人都有個準備 , 可能佢又再走都唔定
我媽更加知道清楚明白.....經過10年
佢亦都比以前堅強左好多好多....
但呢10年..我同我阿哥要安慰要講既野都講過哂做哂
佢唔幫自己的話..我地真係好辛苦......
我阿哥已經唔想理,,直頭搬埋出去同女友住
而家我覺得好似成個責任推左落去我身上........
我老豆又憎我公公...我公公89歲了
我平時湊住自己3歲個女..仲要睇埋我公公...
大半年前我老豆發癲一該聲都無又走左去
我媽又好鍾意係我地面前講難聽說話
要死要性(但佢其實已經唔會咁傻咁樣做)
我同我阿哥聽呢d說話10年....仲可以點
真係好煩好辛苦......講極佢都係聽唔入耳
果晚佢又話要自殺...大佬 唔好玩我啦
佢講自殺果陣我湊緊個女,,公公坐係出面
(但咁多年公公都唔知我老豆d衰野,就算佢知佢都扮唔知)
我阿哥都可以唔返黎 ! 打俾佢佢叫我睇住阿媽 !
我睇得邊個 !!!!! 我都係人黎嫁 !!!

所以我媽...小小事佢就講難聽說話我真係好炆....
其實我真係唔care果舊芒果
邊個食邊個有無買.............

平時話就話我無煩惱...日日都開開心心
係..因為我無乜記性丫嘛
但我心入面真係覺得好煩好累好辛苦囉
我明阿媽俾我更辛苦更累
我明白佢 , 咁邊個明白我 ?
講佢聽 , 都無用......

子爵府

既然你已知問題所在
應該無咁煩啦

你mammy有既係心理病,要俾d耐性佢
得閒同佢傾多d計,俾佢知道你地係care佢
佢而家要既係安全感,講多d肉麻野佢聽,佢就係要聽肉麻,吾實在既野.

珍珠宮

好媽媽勳章

考起我
我係一個唔會講肉麻野既人黎 .........
我連 [ 老公 ] 都唔會叫得出 ......
我嗌c6做爸爸嫁咋 ........

首頁

尾頁

跳至