跳至

首頁

尾頁

子爵府

我自己就稔住食廿八方. 因為想再進補吓, 唔知再食多round 最後個方, 得唔得呢?

大家又會點進補?

大宅

好媽媽勳章

唔知,上次係奶奶一手包辦,今次奶奶唔知得唔得閒理我,因為佢湊2個b.....

男爵府

我都係諗住廿八方咋.

大宅

好媽媽勳章

其實廿八方d野會唔會好難食﹗我好怕好多藥材味﹗我奶奶就係知我係咁,所以佢會揀d無咁勁味既俾我﹗

複式洋房

好媽媽勳章

我想請問一下...我已經請了培月,是否不用買廿八方了?另外,廿八方內的各類藥材質素會否較差呢?

男爵府

我見D藥材都唔係平野,
而最貴係最後果個星期要加鹿茸同高麗參,
我諗材料靚唔靚, 係睇間藥材舖,
好似平時D 紅棗都有平有貴.

原帖由 taylor.l 於 10-3-30 16:01 發表
我想請問一下...我已經請了培月,是否不用買廿八方了?另外,廿八方內的各類藥材質素會否較差呢?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 minisheep 於 10-3-30 12:44 發表
我自己就稔住食廿八方. 因為想再進補吓, 唔知再食多round 最後個方, 得唔得呢?

大家又會點進補?

我上一胎食廿八方金裝, 但係食完都仲有腰骨痛, 所以之後我媽咪再補咗幾次鹿茸同鹿尾巴.

子爵府

原帖由 fonny 於 10-3-30 15:55 發表
其實廿八方d野會唔會好難食﹗我好怕好多藥材味﹗我奶奶就係知我係咁,所以佢會揀d無咁勁味既俾我﹗

都唔會話好難食, 最難食應該係最後有鹿尾巴嗰方.
如果買普通裝, 就冇鹿尾巴.

子爵府

我上次食完廿八方金裝, 覺得幾好, 今次都會再食.

請問"再補咗幾次鹿茸同鹿尾巴", 如何整呢? 係咪就咁同雞一齊燉?

原帖由 Qbear 於 10-3-30 17:49 發表

我上一胎食廿八方金裝, 但係食完都仲有腰骨痛, 所以之後我媽咪再補咗幾次鹿茸同鹿尾巴.

子爵府

唔知你接受到幾多. 有d真係好難飲, 我覺得有白花油味.

你99 好錫你啊.

原帖由 fonny 於 10-3-30 15:55 發表

子爵府

原帖由 taylor.l 於 10-3-30 16:01 發表

如果請咗陪月, 就唔洗買廿八方啦~ 因為陪月都識煮補品.
另外廿八方的藥材唔係貴野, 如買正版, 質素都唔差. 當然你可以攞張藥方去D大藥房執D靚野啦!

子爵府

原帖由 I_O_U_baby 於 10-3-30 17:45 發表
我見D藥材都唔係平野,
而最貴係最後果個星期要加鹿茸同高麗參,
我諗材料靚唔靚, 係睇間藥材舖,
好似平時D 紅棗都有平有貴.

﹝第一方﹞: 去惡露、袪風驅寒 (第1 ~ 7天)
7份-- 當歸頭4錢,白背木耳3錢,川芎3錢,桃仁3錢,炙 ...

check清楚最後嗰方係加鹿茸定鹿尾巴好D噃!
我記得之前買金裝係用鹿尾巴的.

子爵府

原帖由 minisheep 於 10-3-30 17:55 發表
我上次食完廿八方金裝, 覺得幾好, 今次都會再食.

請問"再補咗幾次鹿茸同鹿尾巴", 如何整呢? 係咪就咁同雞一齊燉?

我今次都想再用廿八方, 不過因為唔o係香港生, 唔知我依邊可唔可以執得齊D藥材.
鹿茸同鹿尾巴, 我記得之前媽咪係咁整的.
鹿茸+雞+紅棗+薑+一碗酒+水燉.
鹿尾巴+雞+花旗参+水燉.

大宅

我都係諗住自己執28坊咋~
如果自己出去執o既話, 可以買d靚o既料, 好似o係余仁生o個d執係around 1500蚊~

另外都係食下花膠o個o的咋...
雖然已經係第2胎, 但係我對補身都係一無所知~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我d補品都係奶奶一手包辦...

上一胎,佢差唔多日日整冬虫草,花膠'鄧'雞....

我身體好好呀...

今胎奶奶買左d'敏'魚花膠,唔知功效點,但老板娘講到好勁(由陀到坐月食都好好咁,仲話係勁抵)...但要$8k一斤,食一個坐月要$16k...我諗住今胎坐月靠佢啦....

PS你地有冇聽過開刀唔好食花膠,怕生肉牙,但個老板娘又話佢呢隻唔會生....

大宅

回覆 1# 我愛Corina 的文章

係咩...唔食得花膠嫁咩?? 其實我唔識咩叫肉牙...我都係開刀嫁喎...咁o者係點呀~

男爵府

廿八方係咪其實有幾隻牌字ga? 邊間好?
今胎第一胎, 99 媽咪又係乜都唔識, 所以都想買嚟食, 方便dma, 我估另外會再燉d 花膠湯飲掛~~~

男爵府

我都係上網搵架咋,
諗住去余記自己執平D.

原帖由 Qbear 於 10-3-30 18:01 發表

check清楚最後嗰方係加鹿茸定鹿尾巴好D噃!
我記得之前買金裝係用鹿尾巴的.

珍珠宮

我想訂天x康0個d送上門坐月餐服務呀
大家有無朋友用過呀
上次係奶奶煮飯比我食,佢整得好好呀,不過我擔心而家佢湊住我個大b,再要佢出去買送煮飯會好辛苦. 所以想搵人送餐唔駛煩

大宅

查實我好想知你地講既28方係乜黎架?

首頁

尾頁

跳至