自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

可以搽咩消腫呢??

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔都有呢個煩惱, 佢好惹蚊, 針親就大大舊(試過小腿腫左幾舊, 幼稚園老師問我咩事, 我估佢以為我毒打佢mouth: )
睇過E生, E生話佢對蚊口水敏感, 所以反應咁大, 佢開左呢隻藥俾我, 有DD濾固醇的, 所以真係腫得犀利至會用, 通常用1,2次, 過夜就好好多了
Uni-Rax-HC Cream
生產商係環球製藥UNIVERSAL PHARMACEUTICAL
http://www.upll.com.hk/en/productsearch.php

要去大間D屈人氏至買到(我去銅鑼灣果間), 一般藥房通常無入貨
我仔真係好鬼誇張的, 針耳仔就成隻小飛象咁發大左兜晒風, 我都知唔應該笑佢, 但我地一家都忍唔住
原帖由 angelheart 於 10-4-1 12:35 PM 發表
可以搽咩消腫呢??

大宅

好媽媽勳章

我細女又係咁...咬手腕, 手背+手指紅腫三日, 先慢慢退, 老公見到以為佢比蜜蜂針...

生產商係環球製藥UNIVERSAL PHARMACEUTICAL
http://www.upll.com.hk/en/productsearch.php

真係要買係HOME守門口, 準備呢個夏天先得喇~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 Sueita 於 10-4-1 13:06 發表
我細女又係咁...咬手腕, 手背+手指紅腫三日, 先慢慢退, 老公見到以為佢比蜜蜂針...

真係要買係HOME守 ...

唉,我個又係咁D蚊咬你個囡隻手都好D,D死蚊專咬我個仔個頭架,耳仔,面呀咁,仲要2邊耳仔都咬,真係重到好似小飛像咁架陰公

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

完全明白, 我都話唔應該笑但真係誇張到忍唔住....
上次睇到佢條眼眉怪怪, 原來隻衰蚊咬眼眉, 果個位又唔方便一把星埋去, 結果我仔就大細超左幾日........

原帖由 hoho0728 於 10-4-1 01:40 PM 發表

唉,我個又係咁D蚊咬你個囡隻手都好D,D死蚊專咬我個仔個頭架,耳仔,面呀咁,仲要2邊耳仔都咬,真係重到好似小飛像咁架陰公

翡翠宮

好媽媽勳章

小飛象...
唔好意思, 真係笑左出o黎....

我阿仔有腫, 不過最麻煩係起水泡.. d 水沁到邊起到邊..
明明丁丁細粒, 最終 成個 5蚊咁大... 又硬又紅又水泡...
睇醫生, d 類固醇都無用.... 都係要玩 成個月...
最終發現, 紅藥水最o岩佢 , 可能佢最主要係水泡... 不過要忍得痛....

別墅

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-1 12:59 發表
我仔都有呢個煩惱, 佢好惹蚊, 針親就大大舊(試過小腿腫左幾舊, 幼稚園老師問我咩事, 我估佢以為我毒打佢mouth: )
睇過E生, E生話佢對蚊口水敏感, 所以反應咁大, 佢開左呢隻藥俾我, 有DD濾固醇的, 所以真係腫得犀利 ...

thanks, 我個仔紅腫2-3日後仲要出晒水泡, 反應勁過敏

別墅

原帖由 jolo 於 10-4-1 13:49 發表
小飛象...
唔好意思, 真係笑左出o黎....

我阿仔有腫, 不過最麻煩係起水泡.. d 水沁到邊起到邊..
明明丁丁細粒, 最終 成個 5蚊咁大... 又硬又紅又水泡... :ig ...

same , 約15-6粒小水點泡, 最終匯合成一粒大水泡..

子爵府

好媽媽勳章

我細女又係比蚊叮完之後, 腫到成隻豬手咁... 起碼一星期先會退少少...
好彩醫生比o個d濕疹藥膏塗o左就冇咁痕... 當然有類固醇...
TOUCHWOOD, 近幾個月就好少少, 叮完就淨係粒"蚊難"腫, 塗雙飛人就可以止痕...
我想要9999呀...

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 ensonBB 於 10-4-1 13:52 發表

same , 約15-6粒小水點泡, 最終匯合成一粒大水泡..

如果 對紅藥水無敏感... touchwood ~ 下次試下紅藥水丫... 唔係即好, 係佢令 d 水泡乾水 + 殺菌, 唔俾 d 水沁再起, 咪唔會再多泡泡, 快好 d 囉...
問過 政府同c 家兒科醫生(我睇醫生時多口問), 話用紅藥水 無敏感 就 ok ....
重有係, 沖涼時水泡位, 盡量唔好濕水, 我發現阿仔一濕即起水泡....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-1 13:43 發表
完全明白, 我都話唔應該笑但真係誇張到忍唔住....
上次睇到佢條眼眉怪怪, 原來隻衰蚊咬眼眉, 果個位又唔方便一把星埋去, 結果我仔就大細超左幾日........

...

哈哈,我個仔都試過隻眼,真係又紅又腫,隻眼真係腫到淨返一條線,成個亞RIAN咁架~~~

子爵府

好媽媽勳章

我記得我小學影畢業相前一晚, 就比呀蚊叮o左眼皮一o下...
張相真係特別到一世都記得...

原帖由 hoho0728 於 10-4-1 14:21 發表

哈哈,我個仔都試過隻眼,真係又紅又腫,隻眼真係腫到淨返一條線,成個亞RIAN咁架~~~
我想要9999呀...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔又係咁KA
我就叫醫生有無咩藥膏好
佢就開左"Betacin Cream"呢隻藥膏比呀仔搽
ok wo第2日消左7-8成腫
再搽3-4次就無晒消晒la
但唔知出面有無得就咁賣。

王國長老

虧你唸得出
我都有影相留念架, 今晚返去POST出黎笑下先
原帖由 hoho0728 於 10-4-1 02:21 PM 發表

大宅

原帖由 kellyly 於 10-4-1 14:28 發表
我仔又係咁KA
我就叫醫生有無咩藥膏好
佢就開左"Betacin Cream"呢隻藥膏比呀仔搽
ok wo第2日消左7-8成腫
再搽3-4次就無晒消晒la
但唔知出面有無得就咁賣。 ...

有無得睇相呀?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 mousei 於 2/4/2010 00:41 發表

有無得睇相呀?

你講D CREAM?
醫生用藥盒裝比我KA,所以...睇黎都無用

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

之前, 我個仔又係...真係豬頭丙.....
而家望返, 真係好好笑....
不過我唔識整張相...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一咬到查雙飛人啦,好好

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡囡都試過,一邊面腫咗一個星期!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

王國長老

搵到2張小飛象.............未搵到阿RAIN

首頁

尾頁

跳至