跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

近來一早起來口渴+頭痛!!!
其實晚上起身去toilet己覺得好口渴, 會飲1-2啖水.(如果唔飲會抽根tim!)
老公話呢d都係唔夠水既象徵

子爵府

但頭痛又會唔會係初起感冒既象徵呢?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 yeeyeey2k 於 10-4-15 09:42 發表
但頭痛又會唔會係初起感冒既象徵呢?

但係飲完水又ok . 無事~~
己經幾日係咁..

子爵府

ic, 不過我次次一起身頭痛實係感冒ga, 飲水都冇用。

原帖由 小兔咕 於 10-4-15 09:43 發表

但係飲完水又ok . 無事~~
己經幾日係咁..

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 yeeyeey2k 於 10-4-15 09:45 發表
ic, 不過我次次一起身頭痛實係感冒ga, 飲水都冇用。

近來d天氣怪怪。。 真係好易會病!!! 快d好天la~~~~

大宅

我差唔多朝朝要番工的時候起身都會頭痛, 可能唔夠訓/訓得唔好的關係...

不過起身刷牙洗臉後又會冇事!!!

呢排訓之前如果冇做少少腳步運動同埋massage, 果晚就一定抽筋, 兩隻腳一齊抽都夠膽死, 第二朝條筋鬼咁痛!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 irisnmy 於 10-4-15 10:03 發表
我差唔多朝朝要番工的時候起身都會頭痛, 可能唔夠訓/訓得唔好的關係...

呢排訓之前如果冇做少少腳步運動同埋massage, 果晚就一定抽筋, 兩隻腳一齊抽都夠膽死, 第二朝條筋鬼咁痛! ...

wa 抽2 隻腳.. 好可怕~~~

大宅

原帖由 小兔咕 於 10-4-15 10:09 發表

wa 抽2 隻腳.. 好可怕~~~

所以我而家唔敢懶啦!

半夜抽筋, 叫咗一聲, 隔離隻c6都係冇醒...結果等自己recover, 第二朝先搵佢按...不過都太遲啦, 已經拉親咗條筋就要痛一日!

別墅

我每次訓到半夜好倦申懶腰對腳都有抽筋既感覺,但我就同佢對抗腳板向上屈,咁好快就唔再想抽啦!你都試下吖,好過第二朝痛到死.e幾個星期晚晚都5點幾就醒等到差唔7點先訓得返低7:30又要起身返工,真係好唔想返工呀......

原帖由 irisnmy 於 15/4/2010 10:18 AM 發表

所以我而家唔敢懶啦!

半夜抽筋, 叫咗一聲, 隔離隻c6都係冇醒...結果等自己recover, 第二朝先搵佢按...不過都太遲啦, 已經拉親咗條筋就要痛一日!

大宅

原帖由 olist 於 10-4-15 10:36 發表
我每次訓到半夜好倦申懶腰對腳都有抽筋既感覺,但我就同佢對抗腳板向上屈,咁好快就唔再想抽啦!你都試下吖,好過第二朝痛到死.e幾個星期晚晚都5點幾就醒等到差唔7點先訓得返低7:30又要起身返工,真係好唔想返工呀......
...

我又係想伸懶腰的時候就抽筋啦, 我有時未對抗得切就出事啦!

我早排都係每朝4點幾就醒, 唔知幾點先訓得番, 但好似冇幾耐鬧鐘就響, 真討厭!!!

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-4-15 10:03 發表

呢排訓之前如果冇做少少腳步運動同埋massage, 果晚就一定抽筋, 兩隻腳一齊抽都夠膽死, 第二朝條筋鬼咁痛! ...

我上個星期都開始頭痛番, 感覺上係吾夠血....跟住食左三歺牛扒就冇事咯. (我平時好少食牛)
我都會瞓覺時抽筋, 又係拉番住就冇事. 不過其實如瞓前拉定先, 同埋中間醒左又拉几下, 咁抽筋机會都會細好多.
一陣食晏我都會食牛扒^^

大宅

原帖由 小兔咕 於 10-4-15 09:35 發表
近來一早起來口渴+頭痛!!!
其實晚上起身去toilet己覺得好口渴, 會飲1-2啖水.(如果唔飲會抽根tim!)
老公話呢d都係唔夠水既象徵

你留意吓頭痛個位置, 如係近前額, 就會係血虛. 如係後面就好多時都係感冒(瞓得吾好都會), 咁如有膞頭攰就真係好大机會感冒嘞.
另外, 如果你吾係發炎/感冒, 好多時口渴係因為陰虛.
係又留意吓, 我都係知少少咋^^

大宅

and becareful about 頭痛 ,measure the BP more often esp 3X weeks.I need to put a big glass of water next to my bed everynite too......if dont,easy to感冒,then get sick next day ga la.......

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 wilwinbb 於 10-4-15 11:55 發表

你留意吓頭痛個位置, 如係近前額, 就會係血虛. 如係後面就好多時都係感冒(瞓得吾好都會), 咁如有膞頭攰就真係好大机會感冒嘞.
另外, 如果你吾係發炎/感冒, 好多時口渴係因為陰虛.
係又留意吓, 我都係知少少咋^^ ...

陰虛點算好?可以食d乜?
因為我睇中醫佢都係話我陰虛~~

大宅

原帖由 wilwinbb 於 10-4-15 11:45 發表

我上個星期都開始頭痛番, 感覺上係吾夠血....跟住食左三歺牛扒就冇事咯. (我平時好少食牛)
我都會瞓覺時抽筋, 又係拉番住就冇事. 不過其實如瞓前拉定先, 同埋中間醒左又拉几下, 咁抽筋机會都會細好多.
一陣食晏我 ...

我而家訓前會拉拉先, 不過有時懶唔記得咗...

牛肉我都keep住幾餐會食一次, 補血丫嘛...不過就唔敢食太多, 始終驚毒, 對阿b皮膚唔好!

大宅

我都係.. 夜晚訓覺時會覺得好口渴...有時個喉嚨旱到咳... 一定要起身飲兩淡水先得...
前排都開始訓訓下好攰, 申懶腰時想抽筋....但未抽到...
但終於前日, 抽左一次~~~~~~~~~~~~ 唉... 條筋痛到今日仲有d痛lor~~

大宅

f
原帖由 olist 於 10-4-15 10:36 發表
...

我都係搞對抗... 所以冇抽過......
我呢排又係...... 大約5點就醒... 一定要去vv.... 好彩之後瞓得番~~~~~

大宅

原帖由 小兔咕 於 10-4-15 12:56 發表

陰虛點算好?可以食d乜?
因為我睇中醫佢都係話我陰虛~~

我自己就會食石斛(我係食藥丸果隻, 方便d), 好似今朝起身一覺有d喉乾, 食完早歺食一粒, 隔兩個鐘我就冇乾嘞, 老公頭先食完吉列扒, 返嚟又比粒佢食, 又可預防佢喉痛.
你又可以去買d靚d石斛, 叫佢磨粉, 跟住每次食一茶匙. (我吾鐘食藥粉感覺, 好易逐倒.)
平時燉野可以加嚟燉又得. 再吾係煲水飲又得.
希望幫到你啦, 試下睇下边個食法啱你^^

大宅

原帖由 vv2009 於 10-4-15 15:08 發表
我都係.. 夜晚訓覺時會覺得好口渴...有時個喉嚨旱到咳... 一定要起身飲兩淡水先得...
前排都開始訓訓下好攰, 申懶腰時想抽筋....但未抽到...
但終於前日, 抽左一次~~~~~~~~~~~~ 唉... 條筋痛到今日仲有d痛lor~~ ...

好衰架, 抽開果個位就會成日抽....

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-4-15 14:14 發表

我而家訓前會拉拉先, 不過有時懶唔記得咗...

牛肉我都keep住幾餐會食一次, 補血丫嘛...不過就唔敢食太多, 始終驚毒, 對阿b皮膚唔好!

咁你吾好懶啦, 衰猪.

首頁

尾頁

跳至