自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡25個月大,晚飯只食白飯加菜,旦/魚/肉乜都唔食,撈埋落飯都吐返出來;lunch只食粉/通粉,加左d腸仔魚旦又係唔食.....點算,驚佢唔夠營養,佢已經好細粒啦

侯爵府

好媽媽勳章

同我大女1樣 唔明阿ma阿ba 甘中意食肉 佢就好似日日都初1 15甘, 米攪到而家甘奀甘瘦law
原帖由 kikicookie 於 10-4-15 09:46 發表
囡囡25個月大,晚飯只食白飯加菜,旦/魚/肉乜都唔食,撈埋落飯都吐返出來;lunch只食粉/通粉,加左d腸仔魚旦又係唔食.....點算,驚佢唔夠營養,佢已經好細粒啦 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有冇試過 蛋花/魚容??

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 kikicookie 於 10-4-15 09:46 發表
囡囡25個月大,晚飯只食白飯加菜,旦/魚/肉乜都唔食,撈埋落飯都吐返出來;lunch只食粉/通粉,加左d腸仔魚旦又係唔食.....點算,驚佢唔夠營養,佢已經好細粒啦 ...

我個仔都係唔食肉既人,叫佢食肉好似叫佢去食屎咁,牛肉,豬肉,魚蝦全部都話唔食,蕃茄,西蘭花~芽菜~羅白先食,我同亞仔講,我覺得自己養緊隻小白兔,同埋佢鍾意食米粉,麵,通粉,米線,呢d野佢可以全部好快食哂,但永遠留返d餸比我食,即係魚旦粉,食哂d粉,比哂d魚旦我,搞到佢娘親越黎越肥~~

但其實若然你個女肯飲奶,一定夠營養,唔駛驚佢唔夠營養~~

複式洋房

我細女又係25個月, 佢咀刁, 肉質"鞋"唔食會吐出黎, 變左肉類係少左, 有時迫迫下雞扒撈多d汁佢都肯食, 因為佢係濃味鬼(似我), 但又不可成日濃味, 所以我會用豬肉煮個湯底, d肉汁出哂後撈起, 先落通粉/麵類, 咁連湯飲囉~

大宅

好媽媽勳章

哈哈﹗真係一樣米養百樣人,我個仔就一d菜都唔食,肉又淨係食雞,最好食白飯,都係食齋粉麵﹗無命﹗

禁止發言

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

用肉汁加落去得唔得呀 ?

最初我b歲幾時又係咁, only食菜唔食肉, 自從有次加左牛肉汁之後, 愛上食肉, 返而菜宜家食少左.... 好彩喜歡食水果, 都冇咁擔心。

大宅

佢好在都肯飲奶、湯,但其他例如果汁,蜜糖就唔飲,生果就只食蘋果,其他乜都唔食,仲要爽既先食,試過開淋d個d都唔食....
佢現在25個月,但唔夠20磅呢

禁止發言

伯爵府

煲魚/肉湯,加通粉俾佢食。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

整菜飯俾佢食.

男爵府

好媽媽勳章

貓魚/牛尾骨/煲湯
平日煲老火湯留超一大碗等第二日煮粉/粥/飯...
小朋友偏食好煩, 要花好多功夫

原帖由 mylulu007 於 10-4-15 10:49 發表
煲魚/肉湯,加通粉俾佢食。

子爵府

我個女都係2.5歲 , 都係唔鍾意食肉 , 都係吐返出來, 但比肉碎 和魚容就肯食, 真係要整到好碎 , 我估我個女係唔識咬or 怕太大件吞唔到la , 你試吓比d 肉碎 和魚容佢試吓la

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

我果件..........唔食菜, 總之見綠色佢都唔會食, 整菜飯成碗唔食, 整靚形狀唔食, 只係肯食菜肉雲吞, 剩係鍾意粉面飯, 好在肯食生果.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

別墅

豆類食物,例如豆腐佢食唔食呀?如果可以嘅話就比多D佢食。另外,芝士都得,如果鍾意就比佢食多D啦!
不過呢D都係暫時解決營養方面嘅問題。始終要探討下佢點解唔肯食肉?

我個女都係鍾意食菜多過食肉,我哋就用唔同嘅方法吸引佢食多D肉,例如:D肉可以比佢點汁,佢覺得好得意就會不知不覺咁食多咗。又或者要佢食多舊肉先比佢食一啖菜……之類。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我個女都係食菜多過食肉!不過好彩佢鍾意飲湯,我睇開個醫生話可以煲濃d嘅牛骨湯,會好夠營養!另外平時可以用芝士片/粒當零食,都有益架~

子爵府

Ha ha Me too!! my gril is five years old also 唔夠 15kg!! Only 菜,.....所有肉,蛋,芝士,奶,豆,豆腐, 也不肯食,試過三日不食都得!!

原帖由 KoyeBaby 於 10-4-15 13:04 發表
我個女都係食菜多過食肉!不過好彩佢鍾意飲湯,我睇開個醫生話可以煲濃d嘅牛骨湯,會好夠營養!另外平時可以用芝士片/粒當零食,都有益架~

子爵府

我個細佬由2歲開始食素...食到而家廿幾歲....
都係牛高馬大..又肥....

唔覺佢冇營養不良

男爵府

我都唔係好明點解d小朋友會偏食(講錯野請見諒)
我個囝完全無呢個問題, 我要返工, 無用好多心機諗唔同花款, 但由bb開始食粥仔開始, 必定用菜茸/瓜茸+肉碎/魚肉來煮(無salt的), and每日食生果蓉(唔係果汁)
到e+3歲了, 都無偏食過, 仲好鍾意食(除咗發脾氣)

首頁

尾頁

跳至