自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我老公果邊係客家人, 而家個仔就唔知係邊度聽番黎, 佢三歲都唔夠, 仲要月講月興奮, 月話佢就月講, 我今日教個仔唔可以再講, 佢就無講, 不過係我面前做口型 d老人家聽到就覺得好好笑, 而我就嬲爆, 點算好呀

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 hongmi 於 10-4-26 11:09 發表
我老公果邊係客家人, 而家個仔就唔知係邊度聽番黎, 佢三歲都唔夠, 仲要月講月興奮, 月話佢就月講, 我今日教個仔唔可以再講, 佢就無講, 不過係我面前做口型 d老人家聽到就覺得好好笑, 而我就嬲爆, 點算好 ...

同老公傾下, 要佢家人明白點去教育小朋友

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你地一齊住?比佢湊?
如果係既就好難改到
就只有唔比佢地湊同搬咁先會易改到

男爵府

唔係一齊住, 不過一個星期都會見幾次, 好煩呀, 同個仔講道理又好似明又唔明得哂, 講完一大論又再係你面前講..今日我同佢講其實果d說話係叫人去死既, 佢又好似明明地wor~~

複式洋房

一講就打佢

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小朋友講粗口, 千祈唔好好在意咁叫佢唔淮講, 佢講時, 你最好同佢講: "唔知你講咩, 我地唔講呢啲" 輕輕帶過算, 唔好鬧佢, 否則你月唔比佢講, 佢月要講.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

佢再講你就唔好啋佢,佢要咩攞咩都唔好理佢,直至佢唔再講

原帖由 hongmi 於 10-4-26 11:19 發表
唔係一齊住, 不過一個星期都會見幾次, 好煩呀, 同個仔講道理又好似明又唔明得哂, 講完一大論又再係你面前講..今日我同佢講其實果d說話係叫人去死既, 佢又好似明明地wor~~ ...

男爵府

錦又係, 反而唔提唔理佢又唔會記得錦清楚..

原帖由 kc_01k 於 10-4-26 08:30 PM 發表
小朋友講粗口, 千祈唔好好在意咁叫佢唔淮講, 佢講時, 你最好同佢講: "唔知你講咩, 我地唔講呢啲" 輕輕帶過算, 唔好鬧佢, 否則你月唔比佢講, 佢月要講. ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

佢每講一次, 就掌佢咀. 話咁樣係好無禮貌. 千祈唔好笑, 唔係佢以為你同佢玩 , 懶得戚.

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 hongmi 於 10-4-27 10:30 發表
錦又係, 反而唔提唔理佢又唔會記得錦清楚..

依個年齡係可以咁處理, 如再大d5-6歲, 要同佢講依d說話係粗口, 唔可以講, 好冇禮貌, 人地聽到會唔開心, 唔同你玩, 冇人同你做朋友...............
我囝(6歲), 試過有一次番來講左一次 fxxk you, 因為我知佢唔識解, 係跟同學仔講, 同佢解釋左就冇再講.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

而家有晒男家人"撐腰", 你唔啋佢, 大把人啋佢, 小朋友不知幾過癮
俾著我, 我會o係男家所有人面前狠狠地教仔, 教小朋友唔係重點, 係要俾d大人呢個唔係joke而我非常介意! 而家因為你地既無聊而令到個仔俾我狂丙, 咁大個人請你地自重!
原帖由 kc_01k 於 10-4-26 08:30 PM 發表
小朋友講粗口, 千祈唔好好在意咁叫佢唔淮講, 佢講時, 你最好同佢講: "唔知你講咩, 我地唔講呢啲" 輕輕帶過算, 唔好鬧佢, 否則你月唔比佢講, 佢月要講. ...

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-27 11:23 發表
而家有晒男家人"撐腰", 你唔啋佢, 大把人啋佢, 小朋友不知幾過癮
俾著我, 我會o係男家所有人面前狠狠地教仔, 教小朋友唔係重點, 係要俾d大人呢個唔係joke而我非常介意! 而家因為你地既無聊而令到個仔俾我狂丙, 咁大 ...

係好好提議, 但要睇下樓主夠唔夠硬. 睇佢男家d人應該都會幾野蠻, 分分鍾炒完大鑊到樓主俾人狂丙, 要有心理準備.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

畀面勳章

係,一定要做比男家D人睇,之前我對仔女都係咁不過唔係講粗口係食飯,小朋友食食下話落地玩、食小小就話飽(佢哋都話好),我話唔得佢哋話得,
我又唔鬧得佢哋,所以我就每次對仔女一落地都打,你叫唔好打咩!我就越打得金,而家我叫對仔女唔好做D咩咩~佢哋係唔會出聲,(老爺乖外),雖然錯不在小朋友但只要做2、3次就得嫁啦,

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係, 經驗之談
以前小朋友細個, 我教仔, 6299就"哦, 過黎錫返", 忍一次忍2次, 第3次唔忍, 真係要做場大龍鳳
6299唔話得, 唯有話個細"邊個准你行開, 同我繼續企o係度!", 學珀圖媽咪話齋, 真係要認真黎料, 試得幾次, 6299以後時運高咩都聽唔到睇唔到, 安樂晒~!

原帖由 珀圖媽媽 於 10-4-27 11:57 AM 發表
係,一定要做比男家D人睇,之前我對仔女都係咁不過唔係講粗口係食飯,小朋友食食下話落地玩、食小小就話飽(佢哋都話好),我話唔得佢哋話得,
我又唔鬧得佢哋,所以我就每次對仔女一落地都打,你叫唔好打咩!我就越打得金,而家我 ...

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 miffymiffy 於 10-4-27 11:03 發表
佢每講一次, 就掌佢咀. 話咁樣係好無禮貌. 千祈唔好笑, 唔係佢以為你同佢玩 , 懶得戚.

掌人咀......超無禮貌, 父母唔係大晒, 請立即停止動手動腳.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-27 11:23 發表
俾著我, 我會o係男家所有人面前狠狠地教仔, 教小朋友唔係重點, 係要俾d大人呢個唔係joke而我非常介意! 而家因為你地既無聊而令到個仔俾我狂丙, 咁大 ...

咁小朋友咪做咗代罪羔羊? 男家D人係識嘢嘅, 根本就唔會咁做啦....

樓主, 用唔見面以示不滿行唔行得通?

王國長老

樓主都叫左小朋友stop啦, 小朋友見有人笑佢就繼續做, 係咪要俾個correct signal先
我亦一樣, 小朋友無做錯, 我無啦啦丙佢咩.....
唔見男家既人, 小朋友咪重更加get唔到個message? 到時父母鬧交仲影響到小朋友呀
原帖由 RAA 於 10-4-27 04:00 PM 發表
咁小朋友咪做咗代罪羔羊? 男家D人係識嘢嘅, 根本就唔會咁做啦....
樓主, 用唔見面以示不滿行唔行得通?

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-27 13:44 發表
係, 經驗之談
以前小朋友細個, 我教仔, 6299就"哦, 過黎錫返", 忍一次忍2次, 第3次唔忍, 真係要做場大龍鳳
6299唔話得, 唯有話個細"邊個准你行開, 同我繼續企o係度!", 學珀圖媽咪話齋, 真係要認真黎料, 試得幾次, 62 ...

重可以令小朋友知道, 要聽邊個話先O岩...
不過, 樓主要係唔怕 男家親戚, 同老公企硬係自己果邊, 先好試啵.....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 27/4/2010 13:44 發表
係, 經驗之談
6299唔話得, 唯有話個細"邊個准你行開, 同我繼續企o係度!", 學珀圖媽咪話齋, 真係要認真黎料, 試得幾次, 62 ...

6299做炸兩就只會比我鬧
呀仔細時做錯野我要罰佢
6299即時話咩佢細個呀,唔識呀
之後即話過黎麻麻錫番,而且唔知係呀仔耳邊講左D咩
我無理我就鬧:我話而家我教仔你地唔好出聲,而家唔教係咪要等佢學壞至黎教
6299估唔到我會鬧佢地,嚇到即時唔敢再出聲
所以媽咪見到小朋友有錯唔出聲係教唔到
而且打鬧小朋友係無用,因大人唔知自己咁做係錯既
所以要直接比大人知佢地咁教小朋友係錯既.

男爵府

畀面勳章

我個女無講粗口, 有時會講d粗俗d的話
我會同佢講, 講呢d唔啱, 如果你聽到有人講
(如爸爸唔覺意講左)就要話俾爸爸知係唔啱
叫佢做老師仔
不過我個女三歲, 會聽得明d, 細個d我就唔肯定聽唔聽

首頁

尾頁

跳至