婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同老公一齊好多年, 十幾年前畢業第一份工相識, 到依家結婚都8年喇, 6299一直都好恨抱孫! 初結婚真係見親面都提住, 但係我地兩公婆覺得未係時候, 我地兩個都係大細路, 又唔係好有錢, 要多照顧一個人唔係唔得, 但係反正後生所以想遲d再算, 所以一直拖字訣!

其實先幾年人長大左, 經濟好左, 覺得都差不多時候考慮生bb, 點知遇著金融海嘯, 自己又失業, 所以又擱置左, 第2次轉工之後仲走去讀master, 依家都三十喇, 同老公都諗住完左master就會生bb!

母親節約左老公屋企人, 同埋一大班姨媽姑姐食飯, 點知就變左公審大會, 全部親戚一齊指住唻話, 話我地無計劃, 話我等到咁老, 就快生唔出! 睇住62指住老公唻鬧, 我都唔知講乜好, 點知後來話得興起, 99同d女性親戚連我都唔放過, 話埋一份, 由起初笑笑口, 到後來黑晒面! 我地話plan緊, 佢地就話plan到四十歲呀, 過多兩年你想生都難呀, 阿邊個有辦你睇(其中一個不育親戚)! 係咁話自己老到, 睇到個孫出世都同唔到佢玩!

唉, 我地唔生總有我地理由, 生個小朋友唔係要唻玩架, 供書教學要錢要時間架! 我唔敢話計劃讀完書生, 實鬧死, 又唔想講大話呃佢地, 講真, 就算我答你即刻, 我想生都要即刻生得出先得架! 成餐飯, 班親戚越鬧越過癮, 6299話無晒人生樂趣, 叫d親戚同佢地攞返個公道喎!

講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

男爵府

樓主,下次再係咁,你同佢地講,“個天係要比你就比你,唔比就唔比,唔係你話要就有,個天好奇怪架,你越係求,佢就越係唔比你,bb d野好小氣架,你地係咁提住,佢會走架,你地都唔想bb走架。”,下次唔好話plan緊啦,係個天未比。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

係我會即刻走人, 唔同佢地癲, 同你地食餐飯啫, 有乜資格管我幾時生? 事實上, 我未生bb前, 有一次同老公d親戚食飯, 其中一個長輩猛咁叫我生bb, 我都笑笑口話有分數, 點知佢係咁講唔停, 完全係命令我要即刻生. 我即刻黑面走返自己張枱唔睬佢. 仲同我62講, 如果再有咁嘅情況, 我以後都唔會再同呢個親戚食飯.

大宅

原帖由 j947 於 10-5-11 15:51 發表
樓主,下次再係咁,你同佢地講,“個天係要比你就比你,唔比就唔比,唔係你話要就有,個天好奇怪架,你越係求,佢就越係唔比你,bb d野好小氣架,你地係咁提住,佢會走架,你地都唔想bb走架。”,下次唔好話plan緊啦,係個天未比。 ...

6299有直接問過我係咪無得生, 我話唔係, 佢話咁多年都無bb, 叫我要去檢查, 仲專登叫不育個親戚搵我, 話陪我去睇醫生! 果次仲專登約我去個醫生附近飲茶, 好在我老公幫我頂!

大宅

原帖由 tantanmama 於 10-5-11 15:55 發表
係我會即刻走人, 唔同佢地癲, 同你地食餐飯啫, 有乜資格管我幾時生? 事實上, 我未生bb前, 有一次同老公d親戚食飯, 其中一個長輩猛咁叫我生bb, 我都笑笑口話有分數, 點知佢係咁講唔停, 完全係命令我要即刻生. 我即刻 ...

發脾氣容易, 要修補關係就難! 一餐飯3圍枱幾十人, 當佢地面發脾氣... 唔通搞到老公以後無晒親戚咩! 況且全世界人都同情6299無孫抱, 我仲發脾氣, 實係覺得我錯晒啦!

大宅

咁ga環境,發脾氣走人好蝕低,點都要哽左佢,最多返屋企搵c6呻下,下次冇咁多親友係到時,6299再講生仔,你就嚇下佢地,你話未生都咁大壓力,生左一定會頂唔順,考慮唔生好過,再講多兩講直頭一句話唔生,佢吹你唔脹 ,等佢地唔好再比壓力比你

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 Bman 於 10-5-11 16:01 發表

發脾氣容易, 要修補關係就難! 一餐飯3圍枱幾十人, 當佢地面發脾氣... 唔通搞到老公以後無晒親戚咩! 況且全世界人都同情6299無孫抱, 我仲發脾氣, 實係覺得我錯晒啦! ...

我都明人人情況唔同, 如果要做個好新抱, 就要硬食呢d. 我會選擇保護自己而唔再見呢d親戚. 我唔見啫, 我唔會阻止我老公去見, 佢頂得住咁煩, 就由得佢自己一個去頂.

男爵府

check唔check,你話事,總之咩都話個天,係比你就比你,唔比就唔比(咁又真係架喎,你去另一版到睇,好多人夠正常都係冇),迫都冇用,你叫佢地諗下,迫,哦,令你地有壓力,又點會有bb,點先容易呢,係要冇壓力情況下,你同佢地講,叫佢地諗下d十幾二十出頭果d,真係話有就有,佢地咪係冇壓力情況下有左囉。越比壓力我,越係冇。
總之咩都係果句,個天要比就比,唔比就唔比,唔係話要就要到。

大宅

原帖由 hinhofion 於 10-5-11 16:14 發表
咁ga環境,發脾氣走人好蝕低,點都要哽左佢,最多返屋企搵c6呻下,下次冇咁多親友係到時,6299再講生仔,你就嚇下佢地,你話未生都咁大壓力,生左一定會頂唔順,考慮唔生好過,再講多兩講直頭一句話唔生,佢吹你唔脹 , ...

呢幾年佢地越來越唔鍾意我, 除左生仔, 買樓投資都同佢地有過意見! 老公其實都少少愚孝架, 雖然見我畀人蝦都稍為偏左我, 但係從來唔覺得兩老會害佢!

雖然信得過老公, 點知兩老會做乜呀, 有年兩老突然急call逼老公返左鄉下兩日, 老公都話唔知佢地做乜, 開頭話有事, 最後返到去都只係同班親戚食個飯住左一晚?!

唉...話佢地聽唔生...真係出古惑...到時米已成炊, 多個二奶仔唻爭咪死.....

大宅

原帖由 j947 於 10-5-11 16:25 發表
check唔check,你話事,總之咩都話個天,係比你就比你,唔比就唔比(咁又真係架喎,你去另一版到睇,好多人夠正常都係冇),迫都冇用,你叫佢地諗下,迫,哦,令你地有壓力,又點會有bb,點先容易呢,係要冇壓力情況下,你同佢地講,叫 ...

唉...咁話佢知睇緊醫生好唔好呢?

佢地好似專登咁, 成日約一大班親戚食飯, 見親都話! 不過無今次咁激, 阿姨惡到想拍枱咁滯, 話我地敷衍佢地喎!

翡翠宮

畀面勳章

成班生番,俾我就以後都唔會應酬佢地。

樓主,要小心真係生左bb之後,佢地眼中更加冇你,當左自己先係bb既父母,到時你仲多野煩。

叫你老公同佢父母講,係佢唔想生,我當年都係咁樣做。

大宅

原帖由 Bman 於 10-5-11 16:32 發表

呢幾年佢地越來越唔鍾意我, 除左生仔, 買樓投資都同佢地有過意見! 老公其實都少少愚孝架, 雖然見我畀人蝦都稍為偏左我, 但係從來唔覺得兩老會害佢!

雖然信得過老公, 點知兩老會做乜呀, 有年兩老突然急call逼老公 ...

如果你c6愚考到為左討你6299開心,而去包2奶生仔的話,你將c6掉去垃圾桶la,咁ga男人仲值得你跟佢一世咩?.?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

計劃會隨時有變架嘛!香港既經濟咁差。。。不過,如果係我,我會話我無錢養架,唔生喇!

我99哦左我好多年,叫我生多個,我每次既回應就係”哦”,”吓”,激到佢唔哦我,走左去哦我阿媽。。。

大宅

原帖由 Bman 於 10-5-11 16:38 發表

唉...咁話佢知睇緊醫生好唔好呢?

佢地好似專登咁, 成日約一大班親戚食飯, 見親都話! 不過無今次咁激, 阿姨惡到想拍枱咁滯, 話我地敷衍佢地喎!

我唸你平時一定好"林",否則又點會比班呀毛圍你,有時要硬淨d,講完客氣說話後,d呀毛都唔收口ga,就冷冷咁同佢講:我自己ga事,自己有分數,唔洗你操心,之後黑起塊面就得la,下次見到你就唔敢埋你身,不過你就預左佢地會係背後講你,睇下你點唸la,做好新抱就預左比人圍,想以後d呀毛對你有避忌的話,就硬淨d,唔好下下笑笑口和應,唔岩聽就唔好出色,佢地做左咁多年人,又點會睇唔出你唔like woo,只係蝦你唔敢搏咀ja

大宅

原帖由 hinhofion 於 10-5-11 16:41 發表

如果你c6愚考到為左討你6299開心,而去包2奶生仔的話,你將c6掉去垃圾桶la,咁ga男人仲值得你跟佢一世咩?.?

係我諗多左, 老公自己唔會包2奶, 但係唔知兩老會唔會做手腳! 佢地為左自己, 乜都做得出!!

大宅

原帖由 Bman 於 10-5-11 16:52 發表

係我諗多左, 老公自己唔會包2奶, 但係唔知兩老會唔會做手腳! 佢地為左自己, 乜都做得出!!

傻豬,要對c6有信心,唔通你6299當c6係豬公,夾硬拉去配種咩 ,唔好唸咁多

大宅

原帖由 stkyo 於 10-5-11 16:43 發表
計劃會隨時有變架嘛!香港既經濟咁差。。。不過,如果係我,我會話我無錢養架,唔生喇!

我99哦左我好多年,叫我生多個,我每次既回應就係”哦”,”吓”,激到佢唔哦我,走左去哦我阿媽。。。 ...

唉, 講起錢仲嬲, 兩老退左休有少少積蓄, 老公個個月有畀家用, 剛剛新年先洗左幾萬蚊畀兩老過澳洲玩, 星期日話洗左錢都唔開心喎, 仲問我係唔係要錢先肯生! 我個心諗, 係呀, 好似千億新抱咁, 去四季安胎, 買定棟大宅畀我囉!!

大宅

原帖由 hinhofion 於 10-5-11 16:54 發表

傻豬,要對c6有信心,唔通你6299當c6係豬公,夾硬拉去配種咩 ,唔好唸咁多

果年佢地召左我老公返去我一直個心都係咁諗架!

當時佢地係都要老公賣左層樓, 因為賺左錢, 但係賣左又買唔返, 我同老公商量左好耐, 佢地就差不多連買家都搵埋, 最後無賣, 突然召左佢返去... 因咩事到依家都仲係一個謎..... 我老公唔飲酒架, 可能一杯就搞掂左佢!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

講真,有錢我真係唔怕生,個筆錢要足夠到我個女讀到大學喎。。。我個女成十歲喇,最初個陣原本我都想生多個,我個女出世無耐,我同我老公都經歷被裁,人工唔見一大截。。。試過我地輪流幾個月失業,試問咁樣,有咩人敢生,除非我的起心肝去攞綜緩架o者。。。

原帖由 Bman 於 10-5-11 16:56 發表

唉, 講起錢仲嬲, 兩老退左休有少少積蓄, 老公個個月有畀家用, 剛剛新年先洗左幾萬蚊畀兩老過澳洲玩, 星期日話洗左錢都唔開心喎, 仲問我係唔係要錢先肯生! 我個心諗, 係呀, 好似千億新抱咁, 去四季安胎, 買定棟大宅 ...

大宅

佢地玩孫就梗係過癮啦, 我唔希望生得佢出害左佢, 要佢陪我憂柴憂米!

原帖由 stkyo 於 10-5-11 17:00 發表
講真,有錢我真係唔怕生,個筆錢要足夠到我個女讀到大學喎。。。我個女成十歲喇,最初個陣原本我都想生多個,我個女出世無耐,我同我老公都經歷被裁,人工唔見一大截。。。試過我地輪流幾個月失業,試問咁樣,有咩人敢生,除非我的起心 ...

首頁

尾頁

跳至